Ami még nem volt – Sólet vagy Csólent fesztivál – Miskolcon az első,  a Kazinczy utcai zsinagóga udvarán  – a MAZSÖK támogatásával

Még három éjszakát alszunk, és itt van az első miskolci zsidó Sólet vagy inkább Csólent fesztivál. Mielőtt hajba kapnánk miként is mondjuk, helyesen elárulom a megoldást.

Kezdem, egy régi történettel, többen válogattunk mit is együnk egy elit üdülő éttermében, ahol egyikőnk felfedezte ezt füstölt tarjával, tojással kínált babos különlegességet. Közülünk az egyik idős hölgy csólentként kérte a felszolgálótól. Húga rápirított, kijavította- sóletet akart a nővérem mondani. Majd megsúgta, felejtse el a csolentet, ezt csak a zsidók mondják így. A pincér tájékozott volt, mondta kedves asszonyom semmi probléma mi félszavakból is megértjük egymást. Történt mindez az átkosban úgy a békebeli hatvanas években az Aligai pártüdülőben.

Markovics Zsolt miskolci főrabbi elmesélte, honnan ered a csolent valós zsidós neve. Nos, ezt a finomságot a vallásos zsidók, ki hogyan egy –egy spárgával rögzített, lekötött fedővel elvitték a legközelebbi pékségbe péntek délutánonként. Majd szombaton elküldtek valakit az edényért és a párna alá tették, hogy mire délre hazaérnek a zsinagógából ne hűljön ki a sólet. Meleg legyen a bab, a hús és a sült tojás. Francia nyelven a párna csólent így aztán a jiddis nyelvbe a párnamelegbe rejtett étek így változott meg, vallásos körben máig is így nevezik.

Tartozom még egy két praktikus jó tanáccsal, a fesztivál Miskolcon a Kazinczy utca hét szám alatti zsinagóga udvarán most vasárnap szeptember harmadikán 10 órától nyílik meg. A személy bejáró a Déryné utca felől lesz nyitva már 10 órától így lehetőségük lesz a múzeum megtekintésére is. Mivel vasárnap nem lesz, gond a melegítéssel vagy az elvitellel rögtön kezdődhet a kóstolás. Előre mondom a bejáratnál biztonsági őrök lesznek, kérem, senki ne sértődjék meg, ha valaki nagyobb csomaggal érkezik és megkérik, mutassa meg Ez mindannyiunk érdekében történik.

A programot már közé tettük, de majd egy plakátot ide is bemásolok.

Ami fontos tudnivaló, többen is kérdezték, van e lehetőség külön adagot vásárolni elvitelre. Természetesen, de a doboz árát ki kell fizetni.

Belépti díj nincsen, a fórum műsor után következik a Color Klezmer Band, a múzeum baráti körének nem kell őket bemutatni. Természetesen, Markovics Zsolt főrabbi most is énekel, fellép.  Utána következik, következik Havasi Gyuri barátom Kékesi Erika énekesnővel. Külön szeretettel ajánlom ezt a programot, Erika gyerekkori barátom Kékesi Tibor lánya, akinek káprázatos hangja és nagy repertoárja van. Ha ezt Tibi barátom megérhette volna – aki maga is énekesnek készült – nagyon büszke lenne erre a produkcióra.

A terv szerint kora reggeltől ott vagyok – elérhető leszek a 20 21923991 –es mobil számon. Az időjárás akár miként alakul sok nap és esőernyővel készülünk.

A plakátokon is olvasható – 11 órakor Veres Pál Miskolc polgármestere mond beszédet a zsidó kiállítóterem és múzeum ünnepélyes avatása alkalmaából.

A rendezvényt támogatja a MAZSÖK a Magyar Zsidó örökség közalapítvány – az Észak, a BOON , a Miskolci Napló és a Miskolci Televizió

Köszönet a támogatóknak!