A Zrínyi mindig visszavár  Cinefest „Otthonunk Miskolc” program –  vasárnap 18 órakor vetítik az Uránia teremben Kerényi László filmjét

 

 

A Zrínyi mindig visszavár

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium története

dokumentumfilm 105 perc

rendező: Kerényi László

„Te csak tanulj szorgalmasan… És ne feledd: nincs a világon szebb és dicsőbb dolog, mint a becsületes név és a jó hír. Ez soha meg nem hal, hanem Örökké él.”

Zrínyi Ilona intelmei ezek, amit gyermekéhez, II. Rákóczi Ferenchez írt.

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium ebben a szellemben neveli a rájuk bízott diákokat. Az iskola célja, hogy az odajáró diákok vidám és szeretetteljes környezetben töltsék a mindennapjaikat, ahol a ma is újat tanultam izgalma és újdonsága folyamatosan hasson a fiatalokra, ahol a tanulók jól érzik magukat.

Az iskola arculatát ma a művészeti képzés, valamint a nyelvi tagozatok határozzák meg.

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium jogelődjét 1846-ban alapította Karacs Teréz. 1897-ben négyosztályos, 1906-ban hatosztályos felsőbb leányiskolává vált, amely a leányok számára szervezett legmagasabb fokú iskolafajta volt ekkor. Az iskola először Tóth Pál nevet viselte, majd 1948-ban az államosítás után Vámos Ilonka néven működött, míg 1957-ben vette fel a Zrínyi Ilona nevet.

A filmben az iskola öregdiákjai emlékeznek a múltról, és persze megismerhetjük mindazt, amivel a ma diákjai, a drámások, a médiások, a rajzosok és a nyelvi szakon tanulók foglalkoznak.

A Zrínyi filmet 3-án vasárnap 18 órakor vetítik az Uránia teremben