Jogi lépéseket tett A mi kis falunk gyártója a pilisszentléleki férfi ellen, aki nem fizette vissza a cég millióit

Jogi lépéseket tett A mi kis falunk gyártója a pilisszentléleki férfi ellen, aki nem fizette vissza a cég millióit

Jogi lépéseket tett A mi kis falunk gyártója a pilisszentléleki férfi ellen, aki nem fizette vissza a cég millióit© media1.hu

Reményi János pilisszentléleki lakos ugyan jogerősen is elvesztette a Kúrián A mi kis falunk című sorozat gyártójával szembeni személyiségi jogi perét, ám egyelőre mégsem fizette vissza a gyártócégnek a vállalkozás 2,9 millió forintját, ami a Kúria ítélete értelmében visszajárna a cég számára. Az egyik legnépszerűbb magyar tévésorozatot készítő Content Factory Kft. most jogi lépéseket tett Reményi ellen, hogy visszakapja a pénzét.

Reményi sérelemdíjat követelt a gyártócégtől az állítólagos jogsértésre hivatkozva: 300 ezer forintot az egyik bíróság először meg is ítélt számára, a cég pedig, bár nem értett egyet az ítélettel, teljesítette is, később azonban az ügy folytatásában a Kúria kimondta, hogy Reményinek nincs igaza, nem jár neki sérelemdíj, nem sérült meg a képmáshoz fűződő joga, és vissza kell fizetnie az ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás letéti számlájára elutalt 300 ezer forint sérelemdíjat, továbbá azt a pénzt, 2,6 millió forintot is, amit a felperes az ügyvédjének munkadíjára kapott az alperestől.

A gyártócég most arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Kúria döntése alapján összesen 2,9 millió forint járna nekik vissza Reményitől, csakhogy a felperes a jogerős, a Kúria ötfős tanácsa által meghozott bírósági ítéletet egyelőre nem hajtotta végre, nem adta vissza az összeget. A gyártócég hangsúlyozza: tudomása van ugyan arról, hogy a felperes az Alkotmánybírósághoz fordult, csakhogy ennek az eljárásnak nincs halasztó hatálya a Kúria döntésének végrehajtására és a pénzt már meg kellett volna kapniuk Reményitől:

A Kúria döntésének következtében a felperesnek vissza kell fizetnie a jogalap nélkül magánál tartott, a Content Factory Kft. filmgyártót illető összesen 2.900.000 Ft-ot (300.000- Ft sérelemdíj és 2.600.000- Ft felperesi ügyvédi munkadíj) – hangsúlyozta A mi kis falunk gyártója a portálunknak küldött e-mailjében.

A saját pénzüket követelik vissza, nem Reményinek kell előteremtenie azt

A Content Factory Kft. arra is felhívja a figyelmet a Media1.hu-nak küldött csütörtök esti levelében, hogy a visszafizetéssel érintett összeget nem a felperesnek kell előteremtenie, hanem csupán a Content Factory Kft. által a felperesi ügyvéd (Gaudi-Nagy Tamás) letéti számlájára megfizetett összeget – 2,9 millió forintot – kellene visszautalni a kúriai döntés értelmében, hiszen arra nem jogosult, az nem az övé.

Emellett a kft. mindenképpen figyelemreméltónak tartja, hogy a felperes ugyan sérelmezi, hogy képmása 3 másodperc hosszan egy alkalommal vágóképen képernyőre került (amit onnan a gyártócég a jelzésre azonnal eltávolított), ugyanakkor a Content Factory szerint évek óta maga tartja fenn Reményi a sajtó érdeklődését az ügy és személye iránt.

Hangsúlyozzák, hogy a Content Factory Kft. még akkor is eleget tett minden bírói döntésnek, amikor azzal nem értett egyet és jogorvoslattal élt.

A gyártócég emlékeztetett: a felperes és a Content Factory Kft. alperes között képmás- és hangfelvételhez való személyiségi jog megsértése tárgyában a Kúria a felülvizsgálati eljárásban a következő ítéletet hozta:

A Kúria mint felülvizsgálati bíróság Pfv.IV.20.348/2023/5. számú ítéletével a jogerős ítélet sérelemdíjra és eljárási költségekre vonatkozó rendelkezéseit hatályon kívül helyezte, felperes sérelemdíj iránti keresetét elutasította és úgy rendelkezett, hogy a peres felek a perrel felmerült eljárási költségeiket maguk viselik. Egyebekben a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta.

A mi kis falunk gyártója aláhúzta:

„A felperesi alkotmányjogi panasz tartalma szerint nem a kúriai döntés alkotmányosságának, hanem a döntés jogszerűségének és megalapozottságának felülvizsgálatára irányul, azonban az Alkotmánybíróság nem egy további jogorvoslati fórum. Az ügy különös bonyolultságára illetőleg annak kiemelt társadalmi jelentőségére tekintettel a Kúria nem három, hanem öttagú tanácsban tárgyalta az ügyet, döntése minden szempontból megalapozott, jogszerű és alkotmányos. Mindezekre tekintettel a Content Factory határozott álláspontja szerint a felperesi beadvány eredményre nem vezethet.”

Tudnia kellett, hogy ha végül veszít, a pénzt vissza kell adnia

A televíziós műsorkészítő cég közleménye szerint téves minden olyan esetleges közlés, nyilatkozat, amely azt állítaná, vagy abban a színben tüntetné fel a helyzetet, mintha a gyártócég olyan pénz megfizetését követelné, amelyet felperesnek a megtakarításaiból, saját vagyona terhére kellene kifizetnie, hiszen a visszafizetni kért összeget egy azóta megváltoztatott és hatályon kívül helyezett döntés alapján a gyártócég utalta át a felperes által megadott ügyvédi letéti számlára, így annak felperes vagyoni helyzetétől függetlenül rendelkezésre kell állnia:

„A letéti számlára érkezett teljes összeg visszautalása semmilyen hatással sem lehet felperes életvitelére, megélhetésére. Felperes tudta, hogy a Kúria döntéséig a gyártócég által átutalt összeg sorsa bizonytalan, tisztában volt azzal, hogy a Kúria döntése alapján felmerülhet visszafizetési kötelezettsége. Mindezek – a Kúria döntése és a Content Factory Kft. többszöri felszólítása – ellenére azonban az ügyvédi letéti számlára utalt teljes összeg mind a mai napig nem került a gyártó cég részére visszafizetésre.”

A gyártócég azt is hangsúlyozza, hogy valótlan, hogy a Content Factory Kft. célzatosan vágta volna be a sorozatba felperest, azért, hogy lejárassa: ez nem is képezte a per tárgyát, a jogerős ítélet e körben semmilyen megállapítást, rendelkezést nem is tartalmaz.

Ha a fizetési meghagyás nem vezetne eredményre, azt sem hagyják annyiban

Nincs tehát másról szó, mint hogy A mi kis falunk gyártója a saját pénzét kell, hogy visszakapja a Kúria döntése alapján – hangsúlyozza a kft., hozzátéve, hogy mivel ez hónapok óta nem történt meg, a Content Factory Kft. önkéntes visszafizetés hiányában kénytelen a felperessel szemben jogi eljárást indítani.

A Content Factory Kft. közölte: továbbra is bízik abban, hogy legkésőbb a fizetési meghagyás kézhezvételekor felperes eleget tesz visszafizetési kötelezettségének és ezzel elkerülhetővé válik az ügyben a további pereskedés.