Vaskardok, 22. nap: Gázai terroristák az izraeli határ menti területek támadása után helyi idő szerint délután 2-kor célba vették Tel Aviv déli részét és Jaffót valamint Bat Jamot is. Sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés. Rakéta csapódott egy házba Beerseván, sérülés nem történt.

Déli front: A gázai kiterjesztett szárazföldi manőverrel kapcsolatban az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy reggel közölte, hogy „gyalogos, páncélos, mérnöki és tüzérségi erők vesznek részt a műveletben, erős [légi]tűz kíséretében”, megjegyezve, hogy „az erők továbbra is a terepen vannak, és folytatják a harcot”.

A hadműveletben eddig egyetlen katona sem sérült meg.

Az éjszakai izraeli légicsapásokban likvidált két Hamász-parancsnokról – a terrorcsoport légierőinek vezetője és a haditengerészeti erők egyik parancsnoka – Hagari azt mondta, hogy „megölésük érdemi előrelépést jelent a háború szakaszaiban, és segíti az erőket a gyengébb ellenséggel való harcban”.

  • Izrael péntek este masszív és példátlan légi- és tüzérségi támadásokat hajtott végre a Gázai övezet északi részén.
  • Palesztin emberi jogi csoportok és számos jelentés szerint az enklávéban a mobil, internetes és egyéb kommunikációs szolgálatatás megszakadt.

Van nekik elég: A New York Times szombati jelentése alátámasztja Izrael állítását, miszerint a Hamász élelmiszert és üzemanyagot halmoz fel a Gázai övezetben, visszatartva a rászoruló lakosoktól.

Arab és nyugati tisztviselőket idézve a lap arról számolt be, hogy a terrorcsoport komoly készleteket halmozott fel hatalmas alagúthálózatában, a “Metró”-ban.

,,A Hamász több százezer gallon üzemanyaggal rendelkezik járművekhez és rakétákhoz; lőszerekkel, robbanóanyagokkal és anyagokkal a további gyártáshoz; valamint élelmiszer-, víz- és gyógyszerkészletekkel” – áll a jelentésben.

Egy magas rangú libanoni tisztviselő azt mondta az újságnak, hogy a Hamásznak elegendő készlete van a terrorcsoport számára ahhoz, hogy három-négy hónapig folytassa a harcot anélkül, hogy utánpótlásra lenne szüksége.

Foglyok: Eddig 229 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van négy magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász múlt pénteken elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant. Hétfő este pedig a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Joáv Gallant védelmi miniszter holnap találkozik a túszul ejtett személyek családjainak képviselőivel.

A bejelentés azután történt, hogy a túszok hozzátartozói sürgős felhívást tettek közzé, hogy találkozhassanak Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Gallanttal és a hadikabinet többi tagjával, mivel féltik szeretteik biztonságát a hadsereg masszív légicsapásai fényében, amelyek a Hamász alagútjait és bunkereit célozzák az enklávé északi részén és a szárazföldi erők is kiterjesztették műveleteiket.

Hagari katonai szóvivő szombaton hangsúlyozta, a hadsereg azon dolgozik, hogy felszámolja a Hamász terrorcsoportot, és hazahozza a Gázai övezetben tartott túszokat.

,,A számunkra kitűzött célok szerint intézkedünk: a Hamász lebontása, a határok védelme és a nemzeti erőfeszítés a túszok hazahozatalára”.

Oroszszál: A Hamász megpróbál felkutatni nyolc orosz-izraeli kettős állampolgárt, hogy Moszkva kérésére elengedjék őket.

,,Keressük azokat az embereket… Nehéz, de keressük. És ha megtaláljuk őket, elengedjük őket” – idézte a Hamász képviselőjét a RIA Novosztyi hírügynökség.

Északi front: Az izraeli hadsereg dróntámadást hajtott végre egy dél-libanoni terrorsejt ellen, amely arra készült, hogy irányított páncéltörő rakétatámadást hajtson végre a Hanita közösség melletti terület ellen.

A légvédelem továbbá elfogott egy Libanonból kilőtt föld-levegő rakétát, amely egy izraeli katonai drónra irányult.

Az izraeli pilóta nélküli légijárműben nem nem esett kár.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők az éjszaka letartóztattak 11 keresett személyt Júdea és Szamária-szerte, köztük két Hamász operatívot. Ezen kívül leromboltak egy illegálisan épített házat, amelyet a Hamász egyik tagja használt a Dzsalazun menekülttáborban.

Egy 40 éves palesztin férfit lelőtt egy izraeli telepes szombaton egy Sechem melletti faluban, jelentette a Palesztin Hatóság Egészségügyi Minisztériuma.

A férfit Bilal Szalahként azonosították. Szemtanúk szerint egy telepes mellkason lőtte, miközben számos palesztinnal együtt olajbogyót aratott.

Az Izraeli Védelmi Erők még nem reagált az ügyben.

Itthon: A rendőrség tisztázó nyilatkozatot adott ki, miután jelentések arról számoltak be, hogy nem engedik meg, hogy a Hamász október 7-i terrorjához vezető kudarcok miatt tiltakozást tartsanak ma este Netanjahu miniszterelnök kesszáriai rezidenciája előtt.

„Az izraeli rendőrség a tiltakozás jogát egy demokratikus ország sarokkövének tekinti” – fogalmaz a rendőrség a közleményében, hozzátéve, hogy a demonstrációt a törvénynek és a Polgárvédelmi Parancsnokságának utasításai szerint kell megtartani.

Adatok: A meggyilkoltak száma a háború kezdete óta Izraelben több mint 1400, közülük 310 katona és 54 rendőr. Jelenleg 267 sérültet kezelnek kórházban. 808 civilt azonosítottak (84%-a a megölt civileknek), közülük 701-et adtak ki temetésre.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 7703 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.