Vaskardok-28. nap, déli front: Gázai terroristák délután is folytatták a határmenti és közép-izraeli területek rakétázását. Sérülés vagy kár nem történt.

Gyász: Az Izraeli Védelmi Erők közzétételre engedélyezte, hogy még egy katona elesett a Gázai övezetben folytatott harcokban: A 25 éves Jedidja Elijahu tartalékos főtörzsőrmester Karnei Somronból, aki a Harcmérnöki Hadtest 8710. zászlóaljában szolgált.

A hadsereg szerint a 20 éves modi’ini Jam Glass törzsőrmestert, aki őrszem volt a Határvédelmi Hadtest 414. zászlóaljánál, az október 7-i támadás során ölték meg.

Támadások: A szárazföldi offenzíva előrehaladtával az izraeli erők az elmúlt néhány órában megöltek számos terroristát a Gázai övezetben.

A csapatok azonosítottak egy terrorsejtet, amely egy alagútból jött ki, és egy légi járművet irányítottak hozzájuk, hogy csapást mérjenek rájuk.

Egy másik esetben számos fegyveres jött ki egy épületen belüli alagútból, és tüzet nyitott az izraeli erőkre. A katonák viszonozták a tüzet, és többet megöltek.

Bevetésen a főnök: Az izraeli légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy a héten bevetést hajtott végre a F-15I gépekkel repülő 69. Kalapácsok századdal, és csapást mért Hamász célpontokra a Gázai övezetben – közölte a katonaság.

,,Erős tűzerő van a kezünkben. Tudni fogjuk, hogyan kell használni minden olyan ellenséggel szemben, amelyik teszteli Izrael Államot.”

Mentés: A hadsereg felvételeket tett közzé a légierő elit helikopteres 669-es kutató-mentő egységének akcióiról, amint a szárazföldi offenzíva közben sebesült katonákat von ki a Gázai övezetből.

A háború kezdete óta a 669-es egység 150 különálló mentési műveletet hajtott végre – köztük néhányat támadás alatt –, és mintegy 260 sérültet szállított kórházba.

Sábát: Egy tankban a Gázai övezet szívében: az izraeli hadsereg harcosainak szombatfogadása:

🇺🇸🇮🇱: Binjámin Netanjahu miniszterelnök világossá tette az Izraelben tartózkodó Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy Izrael „teljes erővel” folytatja a gázai hadműveletet, és hangsúlyozta, hogy Izrael megtagad minden olyan ideiglenes tűzszünetet, amely nem tartalmazza a túszok szabadon bocsátását.

Blinken amerikai külügyminiszter Netanjahu miniszterelnökkel, Jichák Herzog elnökkel valamint a hadikabinettel folytatott találkozóin megismételte az Egyesült Államok sziklaszilárd kiállását Izrael mellett.

Blinken elmondása szerint a mai találkozókon megvitatta az erőfeszítéseket annak biztosítására, hogy az október 7-i támadás ne ismétlődjön meg, hanem egy „más jövőt” építsen – egy olyan stratégiát, amely „szebb holnapot teremt mind a népek, mind a régió számára”.

Blinken megjegyezte, hogy az Egyesült Államok háború eszkalálódásának megakadályozása érdekében tett lépései közé tartozik az iráni meghatalmazottak elleni támadások Szíriában.

Semmi új: Az Izrael-Hamász háború kirobbanása óta mondott első beszédében Hasszán Naszrallah, a Hezbollah terrorszervezet vezetője pénteken azt állította, hogy a libanoni terrorcsoport semmit sem tudott a Hamász október 7-i mészárlásáról.

„Az október 7-i hadműveletet teljes titokban tervezték, még más palesztin frakciók sem értesültek róla, nemhogy a külföldi ellenállási mozgalmak” – mondta Naszrallah.

,,A nemzetközi közösség folyamatosan előhozakodik Iránnal és katonai terveivel, de az október 7-i támadás 100%-ban palesztin hadművelet volt, amelyet palesztinok terveztek és hajtottak végre a palesztin ügy érdekében, és semmi köze semmilyen nemzetközi vagy regionális kérdéshez.”

Naszrallah hamisan azt állította továbbá, hogy október 7-én nem a Hamász ölt izraeli civileket a gázai határközösségekben, hanem izraeli katonák, akik „őrülten viselkedtek, mert meglepeték őket és részegek voltak”.

,,Izrael soha nem tudott tárgyalások nélkül túszokat hazavinni” – dicsekedett Naszrallah.

Üdvözölte továbbá a Hezbollah eddigi katonai akcióit Izrael ellen, azt állítva, hogy ez elvonta az izraeli erőket a Hamász elleni háborútól.

„Néhányan azt szeretnék, ha a Hezbollah részt venne egy teljes körű háborúban, de elmondhatom: ami most történik az izraeli-libanoni határon, az jelentős, és még nincs vége”.

Rendhagyó figyelmeztetés: A Nemzetbiztonsági Tanács friss közleménye a külföldre utazás szükségességének mérlegelésére sürgeti az izraelieket, és az utazási figyelmeztetéssel rendelkező országokba történő utazás elhalasztását javasolja, különös tekintettel az arab országokra és a Közel-Keletre, Észak-Kaukázusra és az Iránnal szomszédos országokra.

Mindeközben a Ben Gurion repülőtér a koronavírus napjaihoz hasonló negatív utasforgalmi rekordot regisztrál. Mindkét irányban naponta 15-20 ezer fő mozog. A felszállások száma kevesebb, mint a landolásoké.

Foglyok: Eddig 241 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: A meggyilkoltak száma a háború kezdete óta Izraelben több mint 1400, közülük 335 katona és 54 rendőr. 828 civil holttestét (85%) azonosították eddig, 734-et adtak ki temetésre.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 8796 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.