Károsabb a májra, mint az alkohol és a cukor, mégis nagyon sokan szedik
Man suffering from liver pain on white background

Mindent, amit csak megeszünk, vagy megiszunk, a máj segít feldolgozni

A máj az egyik legfontosabb, és egyben legérzékenyebb szervünk, létfontosságú feladatot lát el, ezért nagyon kell vigyáznunk rá – írta meg a nyugdijasok.hu.

 

Károsabb a májra, mint az alkohol és a cukor, mégis nagyon sokan szedik

Mindent, amit csak megeszünk, vagy megiszunk, a máj segít feldolgozni, és kiválasztja a méreganyagokat. A túlzott alkoholfogyasztás egy idő után májcirrózist okoz, de a nagy mennyiségű cukros és alkoholos étel is közrejátszik a máj elzsírosodásában.

Sokan nem gondolnak arra, hogy a gyógyszerek egy része is komoly májkárosító hatással van. Vannak olyan gyógyszerek, pl. a vérnyomáscsökkentők, vagy a különböző antidepresszánsok, melyeket évtizedeken keresztül szedünk. A betegek körülbelül 10%-a érzékeli a gyógyszerek mellékhatását, és kb. 8-10%-nál jelentkezik májkárosodás. Jól gondoljuk meg mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk, lehet, hogy létezik szelídebb megoldás is a problémára, mint a kémiai anyagok használata.

A májra az egyik legkárosabb gyógyszer a Paracetamol, és akkor jelent nagyobb kockázatot, ha túladagoljuk éppen ezért számos országban már be is tiltották a használatát. De még mindig sokan alkalmazzák hát-, fej-, fog-, vagy gyomorfájásra, mivel viszonylag egyszerű hozzájutni, és rövid idő alatt hat.Kifejezetten veszélyes, ha nem tartjuk be az előírt mennyiséget, vagy ha havonta több alkalommal szedjük huzamosabb ideig.

Ha Paracetamolt szedünk is, soha ne lépjük túl a napi maximum 8 darab 500 mg-os tablettát.