Mi ez a bizalmatlanság –  aki 100 ezren felül fizet a kasszás jelenti a főnökségnek – enyhe terpeszben fixirozott

Egy biztos, ezekben a nagy áruházakban sokkal több a biztonsági őr mint az eladó. Ha éppen keresünk valamit vagy érdeklödnénk egy-egy termékről legfeljebb egy úgynevezett árufeltöltőre találunk. Ők is készségesek ám nem a standjukon túl már kevésbé tájékozottak.

A minap két személyes élményem is volt ebben a bevásárló hodályban. A pénztárnál sorakozva arra lettem figyelmes, hogy egy biztonsági őr , enyhe terpeszben,  és összekulcsolt kézzel fixirozza a sort. Nem olyan diszkréten hanem olyan felvigyázó pózban. Mit tesz ilyenkor a vásárló, zsínórban átnézem a kosaramat , kitettem e mindent a gumiszalagra.  Ellenőrzöm lemértem e mindent, stímmel a petrezselyem csokrok száma a blokkal és még a zsebemben is kutakodom.  Hátha valami becsúszott oda. Megnyugszom, hiszen a nálam lévő rágógumi csomagja félbe bontott, de ha nagyon szükséges tudom igazolni nem új szerzemény. Lezajlik a blokkolás , a pénztáros hölgy is izzad  – mondja ez az első napja.  Megnyugszom, akkor nem is engem akartak kipécézni….

Majd a kasszás telefonál – bejelenti, nagyobb értékű vásárlás történt. Kérdezném, hová tetszett csörögni, kit kellett informálni , hogy három karácsonyi ajándéknak szánt drága wiskivel gazdagodtam.  Kiderül, belső utasítás a pénztárosoknak – hogy ha a vásárló 100 ezernél többet költ, azonnal jelenteni kell. Egyelőre csak a házon belüli rendelet, nem az adóhivatalnak és nem a gazdasági rendőrségnek. Csak úgy, biztos ami biztos. És nem kértek hozzá semmilyen igazolványt, megelégedtek a bankkártyával ami ugye mindennél szigórúbb számadású.