Prof. Dr. Szijártó Attila

– Az elmúlt egy évben a társadalmi szerepvállalásként indult kapcsolatfelvételből szoros együttműködés alakult ki a klinika és a Hasnyálmirigyrákos Betegekért Országos Egyesület között, amit a hazánkban idén először megrendezett, a hasnyálmirigyrák novemberi világnapjára időzített szakmai és főként lakossági tájékoztatást célzó Pancreas Napok is alátámaszt – mondta dr. Szijártó Attila, a Sebészeti Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) igazgatója.

Dr. Szücs Ákos

– A hasnyálmirigyrák eddig kevéssé volt a fókuszban. Ezért a rendezvény megszervezésével elsősorban a lakossági figyelemfelhívás volt a célunk – nyilatkozta a Semmelweis Egyetem honlapjának dr. Szücs Ákos docens, a STéG igazgató-helyettese, a klinika hasnyálmirigy-sebészeti munkacsoportjának vezetője, egyben a konferencia és egészségnap szervezője. Húsz évvel ezelőtt a hasnyálmirigyrákos betegek ötéves túlélési esélye még mindössze pár százalékos volt, azonban azóta jelentősen fejlődött az orvostudomány, és ezzel a betegek esélyei is javultak.

Kiemelte, hogy épp ezért nagyon fontos a megelőzés, illetve a mielőbbi diagnózis valamennyi hasnyálmirigyet érintő betegség, de különösen a hasnyálmirigyrák esetében. Mint mondta, a szűrővizsgálatokkal egybekötött egészségnapon az Árkád bevásárlóközpontban az érdeklődők előadásokat hallhattak a klinika munkatársaitól a megelőzésről, a hasnyálmirigy betegségek jellemző tüneteiről, az elérhető kezelésekről, emellett lehetőség volt arra is, hogy az érintettek minden, számukra a betegséggel kapcsolatban felmerült kérdésüket feltehessék.

A teljes összefoglaló a Semmelweis Egyetem oldalán olvasható.
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem