A veszteséges önkormányzatokhoz csődbiztosokat rendelhetne ki a kormányhivatal – ezt tartalmazza az a törvénymódosító javaslat, amelyről jövő héten szavazhat az Országgyűlés. Budapest főpolgármestere politikai pótcselekvésnek nevezte az elképzelést, ami szerinte nem oldja meg az önkormányzatok problémáit.

Meg kell őrizni az önkormányzatok biztonságos működését, nem lehet egy település – és a tulajdonában lévő, 30 milliárd forint mérlegfőösszegű cégek – költségvetését úgy elfogadni, hogy azok eleve hiánnyal, veszteséggel számolnak, veszélyeztetve ezzel a közszolgáltatásokat (tömegközlekedés, szociális és egyéb ellátások, stb.) – ezzel indokolta minap az önkormányzati törvény tervezett módosítását Rétvári Bence.

A tervezet értelmében, ha egy önkormányzat mégis hiánnyal fogadja el a konszolidált költségvetését, a kormányhivatal önkormányzati csődbiztost jelöl ki, akinek a fizetésképtelenség megelőzése az elsődleges feladata – ismertette a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A csődbiztos feladata áttekinteni a helyi önkormányzat gazdálkodását, valamint feltárnia azt, hogy mi vezetett a nem megalapozott költségvetés elfogadásához. Emellett figyelemmel kell kísérnie a helyi önkormányzat gazdálkodását, véleményeznie kell a képviselő-testületi ülésre készült költségvetést érintő előterjesztéseket. A csődbiztos tanácskozási joggal vesz részt a képviselő-testület ülésén, mandátuma a jogszerű gazdálkodás helyreállításáig tart – fejtette ki.

A fővárost nem fenyegeti csőd, de a főpolgármester szerint a kormány az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetének politikai felelősségét próbálja magától eltolni a törvénymódosító javaslattal. „Ezek az intézkedések, amelyek jelenleg a parlament asztalán vannak, illetve amelyről a belügyminiszter államtitkára is beszélt,

ezek pótcselekvések;

a csődbiztosok kinevezése, az hogy kapnak egy kávét az önkormányzat épületében, vagy éppen részt vehetnek a képviselő-testületi ülésen, nem fogja megoldani a városok, a települések pénzügyi problémáit” – nyilatkozta Karácsony Gergely. Szerinte a kormánynak egyszerűen rendeznie kellene az önkormányzatok finanszírozási helyzetét, nem csődbiztosok kinevezésével, hanem egy olyan pénzügyi helyzet kialakításával, ami nem sodorja azokat csőd, illetve a fizetőképtelenség határára.

Az önkormányzati törvény módosításáról várhatóan jövő héten szavaz az Országgyűlés.