2024. január 30.

A minden luxussal ellátott villa az észak-oroszországi Ladoga-tónál csak egy az orosz elnökhöz köthető méregdrága ingatlanok sorában. Pedig vagyonbevallása szerint Vlagyimir Putyinnak szinte semmilye sincsen. Mindössze egy kis szentpétervári lakás, két oldtimer szovjet autó és egy garázs van a nevén. Elnöki fizetése évi alig 50 millió forint, ennél Orbán Viktor jóval többet keres. Viszont az elmúlt években kiderült, hogy számos luxusmajorságot lehet Putyinhoz kötni.

Nyílt titok a világ előtt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem veti meg a luxust, noha országa nyilvánosságában előszeretettel mutatkozik a nép egyszerű gyermekéből lett puritán vezető szerepében. A fényűző elnöki életmód részét képezik az Oroszország Moszkvától távoli, kies részein épített nyaralókomplexumok, amelyekről csak ritkán értesülhetnek földi halandók.

2022 nyarán az OCCRP nevű nemzetközi oknyomozó szervezet és a Meduza orosz nyelvű hírportál feltárta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető egy méregdrága, minden luxussal ellátott villa az észak-oroszországi Ladoga-tónál, Szentpétervár közelében. Az ingatlan értékét nehéz meghatározni, az elérhető adatok szerint csak az építési munkák 187 millió rubelre (mai árfolyamon kb. 1,3 milliárd forintra) rúgtak.

A korábbi tényfeltáró cikkek szerint a tóparti erdők jótékony takarásában megbúvó, a helybéliek közt csak Putyin dácsájaként emlegetett épületegyüttes a 2000-es években öltött formát.

Eredetileg annyit lehetett tudni róla, hogy a nyaraló két épületből áll: egy az építészek közt szerényen csak „horgásztanya” néven emlegetett, modern, fából és üvegből készült lakórészből és egy fűvel borított tetejű, helikopterleszállóval is ellátott fogadóépületből. A tényfeltáró újságírók azonban az építészcégektől kiszivárgott több ezer levél és dokumentum alapján egy jóval fényűzőbb komplexum képét rajzolták meg.

Szerény tanya, pajta és kerti lak

Az alaprajzokból, tervrajzokból és belsőépítészeti tervekből kiderült, hogy a hat hálószobás „horgásztanya” építése 2021-ben kezdődött, belső tereinek kialakításakor fantasztikus féldrágakövekkel teli felületeket és márványpadlókat építettek be.

A fényűző vizesblokkokban a bidék darabonként 4 millió forintba, a zuhanyrózsák egyenként 1 millió 700 ezer forintba kerülhettek. A padlót borító Fior di Bosco márvány 41 millió 700 forintot érhet. Az épületben egy fedett medence is van, amelybe vízesés folyik az első emeletről.

A második új épület egy modern, kétszintes építmény, a „pajta”, amely leginkább egy hatalmas szórakozóhelynek tűnik. Egyebek mellett tartozik hozzá egy több mint 200 négyzetméteres étkező, amit üvegfal választ el a professzionális látványkonyhától. Az épülethez egy osztrák sörfőző berendezéssel felszerelt, napi 47 liter kapacitású privát sörfőzde kapcsolódik, az alkoholmámort pedig egy második emeleti, a Ladoga-tóra néző teázóban lehet kipihenni.

A „pajtához” két kis úszómedence is tartozik. Ezekből vízi ösvény vezet le a Ladoga-tó természetes vízeséséhez, ahol egy hangulatos pavilon épült, menedéket nyújtva a tűző napon. A vízesés korábban a kirándulók közt népszerű látványosság volt, de ma már szigorúan tilos a megközelítése.

2021-ben megkezdték egy újabb, különálló, kétszintes épület, a „kerti lak” építését is, amely részben a személyzet elhelyezésére is szolgálhat: konyhai felszerelést, hal-, hús- és zöldségtárolókat, négy egyszerű hálószobát alakítottak ki benne.

Drónról nézhetünk körbe a Lagoda-tó partján

A Dosszié Központ nevű orosz oknyomozó csoport most sikeresen becserkészte a Szentpétervártól 185 kilométerre északra, a finn határtól mindössze 31 kilométerre fekvő, négy négyzetkilométernyi zárt területen megbúvó luxusrezidenciát. A nemzeti parki területen elszórtan található ultramodern épületekről készült drónos videót hétfőn tették közzé YouTube-on: