Avi/ujkelet.live

A háború 126. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt közölte, hogy a légvédelmi rendszerek elfogtak ,,egy gyanús légi célpontot” Haifa közelében a tengeren. A szirénák a protokollnak megfelelően nem aktiválódtak.

Vizsgálat: Az izraeli hadsereg bemutatta Joszi Sarabi családjának a Gázai övezetben történt halálával kapcsolatban végzett nyomozása eredményeit.

A vizsgálat szerint Sarabi valószínűleg egy épületben halt meg, mely összedőlt, egy olyan épület közelében, amelyet a katonaság célba vett.

A vizsgálat megállapította, hogy az épületre a protokoll szerint mértek csapást. A hadseregnek hírszerzési információi voltak arra vonatkozóan, hogy az épületből támadást terveznek a csapatok ellen.

A hadsereg levonta a tanulságokat az incidensből, és alkalmazza őket a jövőbeni támadádok során.

Mindezek ellenére a hadsereg nem zárja ki teljesen annak lehetőségét, hogy Sarabit a fogvatartói gyilkolták meg.

Ugyanabban az épületben, ahol Sarabit megölték, további két túszt tartott fogva a Hamász, Itáj Szvirszkyt és Noa Argamanit.

A hadsereg továbbra is úgy véli, hogy Szvirszkyt később a Hamász terroristái ölték meg Gázában, és nem egy másik csapásban halt meg, ahogyan azt a terrorcsoport állítja.

Sarabi és Szvirszky holtteste továbbra is Gázában van. Argamaniról a hadsereg úgy véli, hogy életben van.

Déli front: A dél-gázai Khan Juneszben tevékenykedő 646. tartalékos Ejtőernyős-dandár csapatai egy Hamász rakétavetőt lokalizáltak egy óvoda és egy mecset mellett, jelentette a hadsereg délután.

A lövedékekkel megtöltött Izraelre irányított rakétavetőket később megsemmisítették.

A tartalékosok egy Hamász alagutat is felfedeztek egy vízi létesítmény alatt a városban. A járatlan lévő két terroristát megölték.

Segélyek: A hadsereg ma megakadályozta a humanitárius segélyek bejutását Gázába a Kerem Salom átkelőn keresztül, a helyzetértékelést követően irányelv értelmében, jelentette a 12-es csatorna.

Követelés: A Hamás követelte, hogy naponta 1000 teherautó humanitárius segélyt szállítsanak Gáza északi részébe, jelentette az arab nyelvű média.

Becslések szerint 300-400 ezer palesztin maradt Gáza északi részén az izraeli hadsereg evakuálásra való felszólítása után.

Visszatérés: Rövid frissítő szünet után a 7. dandár este visszatért Khan Juneszbe.

Riport: Az Egyesült Államok és Katar közös terven dolgozik a Hamász vezetőinek Dohából való kiutasítására, állítja az Al-Arabiya szaúdi finanszírozású hírügynökség.

A Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije, valamint Mussza Abu Marzuk és Khaled Mashal is Katarban élnek.

Északi front: A szíriai média egy katonai forrásra hivatkozva azt állította, hogy a légvédelem pénteken lelőtt két drónt, amelyek a Golán-fennsíkról léptek be Szíria légterébe. A drónokat Damaszkusztól nyugatra fogták el.

Fokozott éberség: Jelentősen megnövelték a biztonságot több izraeli nagykövetségen szerte a világon, miután a titkosszolgálatok terrortámadások végrehajtására irányuló terveket fedtek fel, jelentette a 12-es csatorna.

Izrael hollandiai, indiai és svédországi nagykövetségei azok közé tartoznak, amelyek terrortámadás veszélyének vannak kitéve, és ennek megfelelően megerősítették a biztonságukat.

Január 31-én a rendőrség megsemmisített egy robbanószerkezetet, amelyet a stockholmi nagykövetség előtt találtak, az izraeli nagykövet által „terrortámadási kísérletnek” titulált incidens során.

Túszok: A Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma pénteken találkozót követelt a kormány hadikabinetjével, miután „olyan események és megjegyzések sorozatára került sor, amelyek nehéz kérdéseket vetnek fel a kabinet túszok kiszabadítása iránti elkötelezettségével kapcsolatban”.

,,A családok azt kérik, hogy hallhassák, hogy a kabinet továbbra is elkötelezett-e a túszok kiszabadítása mellett” – áll a közleményben -, ,,vagy át kell adni a tárgyalási jogkört más feleknek, akik elkötelezik magukat az életek megmentése mellett”.

Sport: Az ír kosárlabdacsapat nem volt hajlandó kezet fogni az izraeliekkel és 30 ponttal elvesztette az EuroBasket selejtező meccset.

A kellemes fogadtatás is elmaradt a lettországi rigai selejtező előtt, amely alternatív helyszínként szolgált a gázai háború miatt.

Izrael végül 87-57-re nyert. A csapatok Franciaországgal és Lettországgal vannak egy csoportban. Írország a tervek szerint november 10-én Izraelt fogadja.

The post A frontok sábát előtt, a hadsereg megállapításai az egyik túsz halála kapcsán first appeared on Új Kelet online.