Avi/ujkelet.live

A háború 127. napja, északi front: Több tucat rakétát lőttek ki este Libanonból Izraelre. A legvédelmi rendszerek elfogták a lövedékek többségét. Sérülés nem történt.

A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, azt állítva, hogy a Kela izraeli katonai bázist vette célba. A szirénák aktiválódtak Kirjat Smonában és környékén is, a rakétatörmelékek miatti aggodalomból.

Az izraeli hadsereg válaszul megsemmsítette a Hezbollah egyik rakétakilövőjét, melyet a támadáshoz használt a dél-libanoni Kalaat Debba faluban.

Vadászgépek továbbá lebombáztak a Hezbollah egyik épületét Khiamban.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők csapatai folytatják az intenzív harcot a déli Khan Juneszben valamint az övezet északi és középső részén, jelentette a hadsereg reggel. A harcosok terroristákat likvidálnak, számos fegyvert lokalizálnak, a légierő pedig a terrorista infrastruktúrákat támadja a szárazföldi erők irányításával.

Az övezet középső részén a Nahal-dandár harcosai tegnap terroristákat likvidáltak és tartóztattak le. A hadművelet során az erők egy fegyveres terrorista osztagot azonosítottak a közeli területen, a harcosok tüzet nyitottak és megölték őket.

Khan Junesz nyugati részén a kommandós alakulat folytatta a terrorista célpontok elleni razziát. A Maglan harcosai számos fegyvert találtak, köztük Kalasnyikov puskákat, több tucat gránátot és töltényt, RPG-t, mellényeket és robbanóanyagokat.

Az Ejtőernyős-dandár harci csapata szintén több terrorista osztagot likvidált a város nyugati részén. A 646. dandár harci csapata számos terroristát megölt, valamint fegyvereket talált és foglalt le.

Elutasítás: Izrael csütörtökön késő este közölte az egyiptomi és katari közvetítőkkel, hogy bár elutasítja a Hamász terrorszervezet követeléseinek többségét a fogolycsere javaslatra vonatkozóan, kész tárgyalásokat kezdeni a két héttel ezelőtt kiadott eredeti javaslat alapján, idézett a Walla hírportál két izraeli tisztviselőt.

  • A háromfázisú megállapodásról szóló tárgyalások javasolt keretét azután tették közzé, hogy a katari miniszterelnök két héttel ezelőtt találkozott a CIA igazgatójával, valamint Izrael és Egyiptom kémfőnökeivel.
  • A Hamász válaszát a javaslatra kedden kézbesítették Izraelnek. A terrorszervezet számos követelést sorolt fel, köztük azt, hogy Izrael engedje szabadon palesztin foglyok ezreit, és vessen véget a gázai háborúnak, valamint számos olyan követelést, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak Gázához, mint például a status quo megtárgyalása a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél.

A Hamász követeléseire adott válaszában, amelyet az izraeli hadikabinet csütörtök este jóváhagyott, Izrael világossá tette a közvetítők előtt, hogy nem fog beleegyezni a Hamász felszólításába, hogy Izrael vonja ki erőit a Gázát kettészelő „folyosóról”, és engedélyezze a civilek visszatérését Gáza északi részébe a megállapodás első szakaszában.

  • Izrael azonban beleegyezik abba, hogy megvitassa az izraeli erők átcsoportosítását a gázai sűrűn lakossági központokon kívülre.
  • Izrael elutasítja a Hamász azon követelését, hogy az „állandó” vagy „végleges” szóval egészítsék ki a javaslat azon záradékát, amely a gázai „nyugalom helyreállításáról” szóló megállapodás első szakaszában történő tárgyalások megkezdéséről szól. A tisztviselő szerint ennek fő oka az, hogy Izrael nem akarja elkötelezni magát amellett, hogy a megállapodás végrehajtása után nem folytatja a Hamász elleni csapásokat.
  • Izrael azt is egyértelművé tette, hogy nem fogja megvitatni azt, amit a Hamász válaszában „Gáza ostromának feloldásaként” említett.
  • Izrael a közvetítőknek hangsúlyozta, hogy ésszerűtlen azoknak a palesztin foglyoknak a száma, amelyeket a Hamász az alku részeként minden elengedett izraeli túsz után követel.
  • Izrael azt is közölte, hogy a Hamász melléklete, amelyet válaszához csatolt és követelések hosszú listáját tartalmazza, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak Gázához vagy a túszokhoz, elfogadhatatlan és irreleváns a tárgyalások szempontjából.

Leminősítés: A Moody’s amerikai hitelminősítő intézet pénteken A1-ről A2-re csökkentette Izrael hitelminősítését a Hamász elleni Gázai övezetben folyó háború hatásai miatt.

  • A Moody’s közleményében azt mondta, ezt azután tette, hogy felmérte, hogy „a Hamásszal folyó katonai konfliktus, annak utóhatásai és szélesebb körű következményei a belátható jövőben lényegesen politikai kockázatot jelentenek Izrael számára, valamint gyengítik végrehajtó és törvényhozó intézményeit, valamint fiskális erejét”.
  • A hitelminősítő emellett „negatívra” csökkentette Izrael adósosztályzatának kilátásait az északi határa mentén tevékenykedő, jóval erősebb Hezbollah libanoni terrorcsoporttal való „eszkaláció veszélye” miatt.
  • ,,A meggyengült biztonsági környezet magasabb társadalmi kockázatot jelent, és gyengébb végrehajtó és törvényhozó intézményeket jelez, mint ahogy a Moody’s korábban értékelte”.
  • ,,Ugyanakkor Izrael államháztartása romlik, és az államadósság-ráta korábban előre jelzett csökkenő tendenciája most megfordult”.
  • „A Moody’s arra számít, hogy Izrael adósságterhe lényegesen magasabb lesz, mint a konfliktus előtt előre jelzett”.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök egy ritka, sábát alatt kiadott nyilatkozatában lekicsinyelte a Moody’s döntését.

„Az izraeli gazdaság erős. A leminősítés nem kapcsolódik a gazdasághoz, teljes mértékben annak köszönhető, hogy háborúban állunk” – mondta a kormányfő. „A besorolás ismét fog felmegy abban a pillanatban, amikor megnyerjük a háborút – és megnyerjük a háborút”.

The post Rakétaeső, leminősítés, a Hamász követeléseinek elutasítása first appeared on Új Kelet online.