Avi/ujkelet.live

A háború 136. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők kora délután új felvételeket tett közzé, amelyeken az Egoz kommandós egység csapatai harcolnak egy hamászos terroristával egy épületben a dél-gázai Khan Juneszben.

Az épület elleni razzia során, melyet hírszerzési információk alapján hajtottak végre, egy fegyveres tüzet nyitott a csapatokra, és gránátot dobott rájuk.

A katonák viszonozták a tüzet, többek között egy vállról indítható rakétát vetve be, és megölték a terroristát.

A múlt hét végén a harcosok kutatásokat végeztek Nasszer Kórházban, miután hosszú napokig tartó csata után körbevették az intézményt, és több tucat terroristát likvidáltak közelharcban, mesterlövészek tüzével valamint légicsapásokat mértek páncéltörő rakétaindító terrorsejtekre és ellenséges megfigyelő állásokra.

Meddig tart még: Izrael arra számít, hogy még hat-nyolc hétig folytatódik az intenzív harcok szakasza Gázában, ezalatt folytatódnak a szárazföldi offenzíva előkészületei a dél-gázai Rafahba, nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek két izraeli és két régióbeli forrás.

Szerintük a hadsereg vezetői hisznek abban, hogy képesek jelentősen károsítani a Hamász többi képességét, és előkészítik az utat az alacsonyabb intenzitású harcokra való átálláshoz.

Egy volt magas rangú titkosszolgálati tiszt, Avi Melamed a Reutersnek azt mondta, nincs esély arra, hogy a Netanjahu-kormány a nemzetközi bírálatok miatt törölje a rafahi inváziót.

Tagadásban: A Hamász terrorszervezet egyik magas rangú tisztviselője visszautasította Joáv Gallant védelmi miniszter szavait, miszerint nézeteltérések vannak a szervezetben, és cáfolta, hogy a Hamász gázai vezetőjének, Jechíje Szinwarnak a leváltására törekednének: ,,A szavai üresek. Izrael kudarca, hogy eljusson a szervezet magas rangú tisztségviselőihez arra készteti, hogy képzeletbeli eredményekkel álljon elő.”

Északi front: Az izraeli hadsereg kora délután közölte, hogy a alsó-galileai Arbel északi közösség melletti nyílt területen becsapódott és felrobbant drón valószínűleg nem izraeli katonai drón, ami arra utal, hogy a Hezbollah indíthatta Libanonból.

,,Az incidens körülményei vizsgálat alatt vannak” – hangsúlyozta a hadsereg.

Nitzan Peleg, az Alsó-Galileai Regionális Tanács vezetője az incidensre reagálva közölte: ,,Az eset egy óvoda közelében történt – azonnal bementek az óvóhelyre, bár nem volt riasztás. Biztonsági erők érkeztek a helyszínre, elkerítették a helyet, a robbanás forrását vizsgálják. Szerencsére nem történt sérülés, Alsó-Galileában felkészültünk az ilyen eseményekre.”

Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint csapást mértek a Hezbollah számos állására a dél-libanoni Dhajra területén.

Továbbá tegnap a 869. harci hírszerzési egység észlelte a Hezbollah egyik operatívját bemenni egy épületbe Ajta as-Sabban, és légicsapást irányított rá.

Az elmúlt nap során a hadsereg rakétakilövő pozíciókat is megsemmisített Aitarunban és a Hezbollah más terror-infrastruktúráját Odaisszében.

Diplomácia: A katari külügyminisztérium szóvivője hétfőn kritizálta Binjámin Netanjahu kijelentését, miszerint Katarnak növelnie kell a Hamászra nehezedő nyomást, mondván, ez ,,egy újabb kísérlet a részéről az időhúzásra és a harcok időtartamának meghosszabbítására”.

The post Akcióban az Egoz, katari vádak, és feszültség északon first appeared on Új Kelet online.