Avi/ujkelet.live

A háború 146. napja, rakétázások: Gázából kilőtt rakéta landolt reggel Izraelben, nyílt területen. A támadás következtében aktiválódtak a szirénák a határ melletti Sza’ad és Kfar Azza közösségekben.

Szintén reggel Libanonból indított rakéta aktiválta a szirénákat Adamitban. A lövedék nyílt területen landolt.

Incidens: Az Izraeli Védelmi Erők dél körül közölte, hogy a Haifa közelében megszólaló szirénákat egy elfogó lövedék indította be, melyet ,,egy gyanús légi célpontra” lőttek ki. A hadsereg szerint az elfogás valószínűleg sikeres volt.

Gázai övezet: A hadsereg délután arról számolt be, hogy hajnalban, a humanitárius segélyeket szállító teherautók útja során a Gázai övezet északi részére, erőszakos gyülekezés alakult ki a teherautók körül a gázai lakosok részéről, akik kifosztották a járműveket. Az incidens során több tucat gázai meghalt a túlzsúfoltság, lökdösődés és taposás következtében. A hadsereg vizsgálja a történteket.

Az izraeli médiában idézett riportok szerint a gázaiak egy része megindult az izraeli erők felé, a katonák veszélyben érezvén magukat tüzet nyitottak rájuk. A hadsereg ezt az incidenst is vizsgálja.

A Hamász terrorszervezet vezette gázai egészségügyi minisztérium reggel azt állította, hogy 104 személy meghalt, több száz pedig megsérült az izraeli hadsereg lövései következtében.

Még mindig segélyek: Az izraeli hadsereg szerint a jordán hadsereg által a Gázai övezet északi részén levegőből ledobott humanitárius segélyek egy része a szél miatt izraeli területen landolt. Biztonsági incidens veszélye nem áll fenn.

Harcok: A Nahal-dandár csapatai egy Hamász robbanóanyag- és rakétagyártó üzemet tártak fel Gázaváros Zeitun negyedében, és terroristákat likvidáltak közelharcban, jelentette a hadsereg.

A fegyvergyártó telephelyen a csapatok a Hamászhoz tartozó alagútbejáratokat, egy fegyverraktárat, lőfegyvereket és egyéb katonai felszereléseket találtak és semmisítettek meg.

WSJ: A Hamász száműzetésben élő vezetőségének magas rangú tagjai a hónap elején találkoztak Dohában, Katarban, azon aggodalmak közepette, hogy az izraeli csapatok naponta több tucat operatívot ölnek meg, és fokozatosan felszámolják a terrorszervezet erődítményeit a Gázai övezetben, jelentette a The Wall Street Journal.

,,Aztán megérkezett egy futár Jechíje Szinwar, a gázai Hamász vezetőjének üzenetével, ami gyakorlatilag a következőt tartalmazta: Ne aggódjatok, ott vannak az izraeliek, ahol akarjuk, hogy legyenek.

A Hamász harcosai, az al-Kasszám Dandárok jól teljesítettek – áll az optimista üzenetben. A fegyveresek készen álltak arra, hogy Izrael megtámadja Rafah-t, a Gáza déli peremén fekvő várost. A magas polgári áldozatok fokozzák a világméretű nyomást Izraelre, hogy állítsa le a háborút – áll Szinwar üzenetében a találkozó részleteiről értesültek szerint”.

The post Több tucat halott Gázában a segélyek utáni dulakodás következtében, és Szinwar elégedett first appeared on Új Kelet online.