Avi/ujkelet.live

A háború 163. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők a közelmúltban megsemmisítette a Hamász terrorszervezet eddig talált leghosszabb alagúthálózatának egy részét a Gázai övezet északi részén.

A 162. hadosztály harcmérnökei az elit Jahalom egységgel együtt megsemmisítettek az alagúthálózatból mintegy 2,5 kilométert.

A hadsereg szerint az alagutak különböző Hamász-zászlóaljakat és -dandárokat kötnek össze Gáza északi és déli részén.

86: Slomo Manszúr, a Hamász által október 7-én elrabolt és Gázában fogva tartott több mint 100 túsz közül a legidősebb, ma ünnepli 86. születésnapját.

Az iraki születésű Manszúrt Kiszufim kibucból rabolták el a Hamász terroristái, akik autóval vitték Gázába.

Felesége, Mazal, csodával határos módon meg tudott szökni.

Manszúr irányította évekig a kibuc csirkeólját.

A család a születésnapja alkalmából arra kéri a lakosságot, hogy egyenek fagylaltot a 12 unokás nagypapa és a fagylalt szerelmese tiszteletére, és készítsenek képet, és tegyék közzé a közösségi oldalakra Bring.Shlomo.Home szöveggel.

Túszok: A tárgyalásokért felelős szakmai csapat vasárnap este felkéri a hadikabinetet, hogy adjon számára kibővített megbízatást a tárgyalásokra – a várható katari utazást előkészítve, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Joáv Gallant védelmi miniszter az elesett izraeli katonák emlékceremóniáján, akiknek végső nyughelye ismeretlen, felszólalva azt mondta, Izrael elkötelezett amellett, hogy hazahozza a Hamász fogságában lévő túszokat.

„Ez az elkötelezettség, hogy senkit sem hagyunk hátra, igaz arra a háborúra, amelyet ma vívunk, és igaz lesz Izrael összes háborújára” – mondta Gallant.

A Kan szerint a mérlegelés alatt álló lehetőségek egyike – és amit a kabinet is tárgyalni fog – egy „Salit-megállapodás” stílusú tárgyalás. Más szóval, a közvetítők a szobák között ugrálnak, amikor az izraeli delegáció és a Hamász küldöttsége más szobában vannak.

Azonban a gázai Hamász vezetésnek kell végső jóváhagyást adni, így nem világos, hogy az ilyen tárgyalások mennyivel mozdítják elő jelentősen a megbeszélések ütemét. Ezen túlmenően – vannak olyan izraeli források, akik azt gyanítják, hogy a Hamász érdekelt az ,,időhúzásban”, ezért nem világos, mennyire lesz érdekelt a megállapodás gyors előmozdításában.

A hadikabinet ma este hatkor ült össze, előkészítve az izraeli delegáció Katarba indulását. Később az esti órákban összeül a biztonsági kabinet is.

Hazai front: A kabinet vasárnap egyhangúlag jóváhagyta egy nemzeti emléknap tartását az október 7-i terrortámadás és az azt követő gázai háború emlékére, amelyet minden évben Tisri hónap 24-én fognak megtartani.

Az éves emléknapot két állami ceremónia jelzi majd a Hamász elleni háborúban elesett katonák, valamint a Hamász háborút kirobbantó támadása során meggyilkolt civilek emlékére.

Mivel idén Tisri 24 szombatra esik, a támadás első évfordulóját a Gergely-naptár szerinti időpontban, október 7-én fogják megtartani.

Csoda: Miután irányítója elvesztette felette az uralmát, egy izraeli katonai drón ma reggel egy házba csapódott a gázai határ melletti egyik mosávban, és nagy tüzet okozott.

,,A fiam a szomszédos szobában aludt, ahol a becsapódás történt, ez egy csoda volt” – nyilatkozta a Kan-nak a ház tulajdonosa, Cví Gottliv. Ez jól szemlélteti a környék lakóinak helyzetét, hiszen hiába próbálják helyreállítani a környéket, és visszaengedni a diákokat az iskolákba, ez még mindig háborús övezet, és előfordulhatnak ilyen balesetek.

Február 22-én a hadsereg biztonsági szakvéleménye kijelentette, nincs biztonsági akadálya annak, hogy a Gázai övezet melletti közösségek lakói visszatérhessenek otthonaikba.

The post Alagút lerombolása, csoda, szülinap fogságban és hivatalos emléknap first appeared on Új Kelet online.