Avi/ujkelet.live

A háború 170. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 21 éves Lior Raviv törzsőrmester Rison Lecionból, a Nahal-dandár 932. zászlóaljának katonája tegnap elesett a Hamász ellen vívott harcokban a gázavárosi Sifa Kórház területén. Halálával 252-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Hajnali 3 óra előtt röviddel megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Nir Or kibucban. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Sifa: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató reggel arról számolt be, hogy a biztonsági erők letartóztattak további két vezető hamászost a Sifa területén zajló razziákon: a Hamász vészhelyzeti bizottságának kelet-gázai körzetének elnökét és a dél-gázai körzet vészhelyzeti bizottság magas rangú tagját, aki a belbiztonságért felel.

A vészhelyzeti bizottságok valójában a Hamász vezetésének azon ágai, amelyek a szervezet tevékenységének humanitárius területekre való koncentrálásán dolgoznak, és alapvetően ők a felelősek a terrorista tevékenység megszervezéséért és a Hamász ügynökeivel való kapcsolattartásért a terepen, mindegyik saját körzetében.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah egyik gyártóüzemét támadták, ahol fegyvereket tároltak az északkelet-libanoni Baalbekben.

A csapásra válaszul a Hezbollah mintegy 50 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre. A hadsereg szerint a rakéták egy részét a légvédelem elfogta, míg a többi nyílt területeken landolt. A támadáshoz használt rakétavetőket röviddel később a hadsereg megsemmisítette.

Túszok: A fogolycsere ügylet részleteit ismerő források szerint a szakmai stábban megoszlanak a nézetek a Hamász hajlandóságát illetően a megállapodásra, jelentette a Kan reggel. Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint Izraelben belementek az amerikai kompromisszumos javaslatba, és most a Hamász válaszait várják.

A Moszad vezetője, David Barnea vezette delegáció tegnap este tért vissza Izraelbe Katarból, felkészülve a Dohában lezajlott tárgyalásokat követő megbeszélésekre. A CIA vezetője is visszatért az Egyesült Államokba, és várhatóan találkozik Joáv Gallant védelmi miniszterrel, aki ma Washingtonba repül.

Dolev: A hétvégén új részleteket tettek közzé a 32 éves Mudzsahid Manszúrról, aki pénteken Binjámin régióban, Dolev zsidó telep közelében lövöldözős terrortámadást hajtott végre, megölve a 21 éves Iláj David Garfinkel főtörzsőrmester és megsebesítve további hat katonát.

Manszúr csütörtökről péntekre fordulóra, éjfél után hagyta el Deir Ibzi falubeli házát egy A1-es karabéllyal és irányzékkal felfegyverkezve. A terrorista a környéken letelepedett, és négy megerősített állást épített a hegyvidéki területen.

A terrortámadás 05:15-kor kezdődött, amikor a terrorista tüzet nyitott egy mikrobuszra. Sérülés nem történt, de károk keletkeztek. 36 perccel később az egyik közeli telep, Kerem Reim reagáló egységének drónja egyértelműen azonosította a bokrok között rejtőzködő fegyveres terroristát. A drón közel egy órán keresztül tartotta a „szemkontaktust” a terroristával, de aztán lemerült az akkumulátor. Körülbelül 06:45-kor egy harci helikopter érkezett, de ekkor még nem azonosította a terroristát.

A terrorista az előkészített négy pozíciót használva öt órán át tudott mozogni – egészen addig, amíg egy harci helikopter likvidálta. A terrorista korábban a Palesztin Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász elnöki gárdájának tagja volt, az amerikai hadsereg képezte ki Jordániában, képzett mesterlövész volt. Az elmúlt évtizedben illegális fegyverkereskedő volt, sőt izraeli börtönben is ült.

The post 252, letartóztatások a Sifában, Hezbollah, és részletek a pénteki terrortámadásról first appeared on Új Kelet online.