Avi/ujkelet.live

A háború 174. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivői részlege csütörtökön nyilvánosságra hozott egy súlyos felvételt a Katonai Hírszerzés 504-es egységének kihallgató szobájából, melyben egy terrorista bevallja, hogy az október 7-i terrortámadás során nemi erőszakot és gyilkosságot követett el.

A terrorista, a 26 éves Manar Kasszem a Palesztin Iszlám Dzsihád haditengerészeti erőinek tagja, akit ebben a hónapban fogtak el a dél-gázai Khan Juneszben az izraeli csapatok. A felvételen részletesen mesél az atrocitásokról.

A terroristát a kihallgatója megkérdezte, mit csinált október 7-én, és ő így válaszolt: ,,Reggel felkeltem, és a főhadiszállásra mentem… Átmentünk a biztonsági kerítésen Khuza’a és al-Fukhari között, a keleti részen. Egy kézifegyver és két gránát volt nálam. A barátomnál, Mahmúd al-Khusnál Ak-47-es volt… Sétáltunk egy kicsit, és a velem lévőt fejen találták. Félelemből bementem a kibucba, és bementem a legközelebbi házba.”

,,Először, amikor bementem a házba, nem volt senki, aztán amikor bementem az egyik szobába ott volt valaki, félt. Félt tőlem, azt mondta, hogy segítsek neki, én meg fogtam és a kanapéra löktem”.

A kihallgató megkérdezte, hogy nézett ki a nő.

,,Olyan nem túl hosszú haja volt, mint a normál, és vékony volt. Szoknya volt rajta. Kék szoknya és fehér ing. És szandál”.

A kihallgató ezt követően arra kérte, hogy mondja el, mit csinált a nővel.

„Az ördög lett úrrá rajtam, lefektettem, elkezdtem levetkőztetni, és tettem, amit tettem” – mondta.

A kihallgató pontosan tudni akarta, hogy mit tett, Kasszem így válaszolt: „Lefeküdtem vele”.

A kihallgató ismét feltette a kérdést, mire Kasszem azt mondta, hogy „megerőszakoltam… Nem tartott sokáig… Két percig. Talán másfél percig”.

A terrorista szerint ekkor az al-Aksza Mártírok Dandár két tagja bement a házba, és a nőt az anyjával együtt elvitték.

A terrorista egyedül maradt, és úgy döntött, hogy visszamegy a Gázai övezetbe. Lövéseket hallott, majd lelőtt egy izraeli férfit a közelében, majd eldobta az egyik nála lévő gránátot, és elmenekült a kibucból.

Az izraeli hadsereg szerint a videó ,,további bizonyítéka annak, hogy a terrorszervezetek október 7-én gyilkosságokat és szexuális erőszakot követtek el”.

Infó: A terrorista, aki reggel lövöldözős terrortámadást hajtott végre a Jordán-völgyben, a Palesztin Hatóság biztonsági szervek egyikének a tagja. 27 éves és Dzsenin körzet lakosa.

A terrorista megsebesített három személyt, majd megszökött. Az izraeli biztonsági erők nagy erőkkel keresik.

Északi front: A hadsereg este megerősítette, hogy a Patriot légvédelmi rendszer órákkal korábban sikeresen elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, amely Libanonból Izrael felé tartott.

Az incidens közepette az egyik Patriot rakéta felrobbant Észak-Izrael felett. Az incidens vizsgálat alatt van.

Szíria: A szíriai média este egy katonai forrásra hivatkozva azt állította, hogy az izraeli légierő csapást mért egy lakóépületre Damaszkusz környékén, aminek következtében két civil megsérült, és ,,anyagi károk” keletkeztek.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

Hadgyakorlat: Az izraeli hadsereg este bejelentette, hogy váratlan hadgyakorlatot tartott, amelynek célja a hadsereg felkészítése volt egy esetleges háborúra északon.

A Műveleti Osztály által vezetett gyakorlaton a hadsereg összes parancsnoksága, szárnya és igazgatósága, valamint a vezérkar is részt vett.

,,A hadgyakorlat célja az volt, hogy megerősítse az Izraeli Védelmi Erők felkészültségét a különféle forgatókönyvekre az északi arénában” – mondta a hadsereg.

Sorkatonai szolgálat: Binjámin Netanjahu miniszterelnök délután levélben fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, 30 nap hosszabbítást kérve az ultraortodoxok kötelező katonai szolgálatára vonatkozó terv beadására.

A kormány az elmúlt 24 órában már a negyedik alkalommal kért hosszabbítás, hogy az állam benyújtsa válaszát az ultraortodox jesiva tanulók azonnali besorozását követelő beadványokra.

A Főügyész Hivatala később közölte a Legfelsőbb Bírósággal, hogy hétfő reggel az államnak törvényi kötelezettsége lesz, hogy megkezdje a jesiva tanulók besorozását, és többé nem lesz jogalapja az államnak az ilyen hallgatók havi ösztöndíjának finanszírozására.

Ez radikális és drámai új jogi helyzetet jelent, amelyben több ezer jesiva diák lenne alkalmas a besorozásra.

A főügyész azonban azt mondta, hogy a jesiva tanév végéig legalább egy kis átmeneti időszaknak lennie kell, amikor a jesiva-ösztöndíjak továbbra is folyósíthatók. Ez az álláspont lényegében megegyezik a szerda késő este kiadott választervezettel.

A Legfelsőbb Bíróság este ideiglenes intézkedést adott ki, mely szerint április 1-től leáll az ösztöndíjak finanszírozása azon jesiva hallgatók számára, akik nem kaptak felmentést vagy halasztást a katonai szolgálat alól, és nem jelentkeztek szolgálatra a 2023 júliusa óta, az idő közben elévül kormányhatározat alapján. A petíciót májusban fogják tárgyalni kilencfős kibővített testülettel.

The post Videó: A PIDZS terroristája beismeri, hogy nemi erőszakot követett el first appeared on Új Kelet online.