Avi/ujkelet.live

A háború 175. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délután bejelentette, hogy a 21 éves Alon Kudriasov főtörzsőrmester Modi’inből, az Egoz kommandós egység harcosa, elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 254-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A hadsereg szerint 16 másik katona megsebesült a csatában, amelyben Kudriasov elesett, köztük hat Egoz kommandós, akik súlyosan megsérültek.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy dróncsapással megölte a Hezbollah rakéta egységének helyettes parancsnokát Dél-Libanonban.

Ali Naim egy autóban ült Bazurije közösségben, Türosz közelében, amikor célkeresztbe került.

A hadsereg szerint Naim ,,jelentős tudásforrásnak számított a terrorcsoportban, és vezető szerepet töltött be a rakéták területén”.

,,Ő volt az egyik irányítója a nehéz robbanófejes rakéták kilövésének, és ő felelt az izraeli civilek elleni támadások lebonyolításáért és tervezéséért” – mondta a hadsereg.

Egyéb: A reggeli drónriadó Kirjat Smonában téves riasztás volt.

A hadsereg szerint egy elfogó rakétát lőttek ki ,,egy gyanús légi célpontra”, mely Libanonból belépett az izraeli légtérbe. Az elfogás sikeres volt, a szirénákat a leeső törmelékek miatti aggodalomból aktiválták.

Helyeztértékelés: Joáv Gallant védelmi miniszter az Izraelnek tulajdonított éjszakai szíriai légicsapásra utalva kijelentette, hogy a hadsereg ,,ki fogja terjeszteni a hadjáratot [a Hezbollah ellen], és növelni fogja az északi támadások arányát”.

,,Izrael a védekezésből a Hezbollah üldözésére váltott, bárhová eljutunk, ahol a szervezet működik, Bejrútba, Damaszkuszba és távolabbi helyekre is” – mondta Gallant Cfáton, az Izraeli Védelmi Erők Északi Parancsnokságán végzett helyzetértékelést követően.

Az éjszaka a Hezbollah öt tagja meghalt az Aleppó mellett végrehajtott állítólagos izraeli légicsapásokban, melynek 38 halottja volt.

Gallant azt mondta, hogy figyelemmel kísérte reggel Ali Naim likvidálását.

,,A libanoni súlyos károkért a Hezbollah a felelős, a Hezbollah-csoport sok áldozatáért pedig személyesen [Hasszán] Naszrallah. Több mint 320 terrorista halt meg, és minden akcióért árat követelünk Libanontól… Ahol cselekednünk kell, ott cselekedni fogunk” – tette hozzá Gallant.

Déli front: A Gázai övezet középső részén bevetett Nahal-dandár csapatai több Izraelre állított rakétavetőt lokalizáltak és semmisítettek meg, jelentette reggel a hadsereg.

Az elmúlt nap során a Nahal harcosai számos terroristát is megöltek, többek között légicsapások irányításával.

Az izraeli légierő pedig csapást mért egy épületre, amelyet a Hamász terrortevékenységekhez használt Nuszeiratban.

A Hamász elleni harcok tovább folytatódtak a gázavárosi Sifa Kórházban, valamint a dél-gázai al-Qararában és Khan Junesz al-Amal negyedében is. Az erők terroristákat öltek meg, fegyvereket foglaltak le és a Hamászhoz tartozó helyszíneket semmisítették meg.

A hadműveletek közepette a légierő csapást mért több tucat helyszínre, a manőverező szárazföldi csapatok támogatására.

Túszok: Binjámin Netanjahu miniszterelnök beszélt a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Moszad kémszolgálat vezetőivel, és jóváhagyta az izraeli delegációk utazását Dohába és Kairóba, hogy folytassák a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetre irányuló tárgyalásokat.

A Moszad vezetője, David Barnea és a Sabak igazgatója, Ronen Bar várhatóan nem vesz részt az ottani megbeszéléseken, de később csatlakozhatnak a dohai konzultációkhoz.

Egy középszintű Moszad-csapat Dohában maradt, mióta Barnea a hét elején visszarepült Izraelbe.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok újabb javaslatot kívánt letenni a tárgyalóasztalra, ezért szakmai delegációk utaznak Egyiptomba, és a szervezetek vezetői is csak a fejlemények függvényében vesznek majd részt a megbeszéléseken.

Ramadán: Komolyabb incidens nélkül értek véget az imák ramadán harmadik péntekjén az Al-Aksza mecsetben, a Templom-hegyen. A Waqf szerint 125 000 ember vett részt az imán, míg az izraeli rendőrség 50 000 főre becsülte a hívek számát.

A rendőrség a nap folyamán 11 embert tartóztatott le Jeruzsálem óvárosában, köztük több gyanúsítottat, akik a Templom-hegyen tartott reggeli imát követően „terrorizmusra uszító és támogató” szövegeket skandált.

Nem lesz átrepülés: Herci Halevi vezérkari főnök és Joáv Gallant védelmi miniszter úgy döntött, hogy az izraeli légierő idén nem tartja meg az ország feletti átrepüléseit a Függetlenség Napján, mivel a katonaság a háborúra összpontosít.

Négy vadászgép azonban majd átrepül a Herzl-hegyi katonai temető felett „tisztelgésként” az emléknapon.

The post 254, likvidálás Libanonban, helyzet és ramadán first appeared on Új Kelet online.