Avi/ujkelet.live

A háború 176. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel tájékoztatást adott az izraeli csapatok elmúlt 24 órában végzett műveleteiről a Gázai övezetben.

A 401. dandár, a Nahal felderítői és a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandósai folytatták harcokat a Hamász ellen a gázavárosi Sifa Kórházban, terroristákat ölve meg, fegyvereket lokalizálva és terror-infrastruktúrát semmisítve meg.

A Givati-dandár csapatai Al-Amal térségében számos terroristát megöltek, akik robbanóeszközökkel próbáltak ártani az erőknek.

A Gázából Kiszufimra kilőtt rakétát követően, mely nyílt területen landolt, a légierő csapást mért a területre, ahonnan a támadást végrehajtották és megsemmisített három alagútnyílást.

A Nahal-dandár az övezet középső részén megölt számos terroristát. Az egyik incidensnél az erők azonosítottak egy terrorsejtet egy katonai poszton, amint megpróbálnak fegyvert szállítani, és dróncsapással megölték őket. A likvidálás után másodlagos robbanások történtek, ami nagy mennyiségű fegyver jelenlétére utal. Percekkel később egy támadó helikopter csapást mért a katonai posztra, ahonnan a terroristák kijöttek.

A légierő több tucat támadást hajtott végre a Gázai övezetben az elmúlt nap során a 98. hadosztállyal együttműködésben, melynek csapatai továbbra is a dél-gázai Khan Junesz Al-Amad és al-Qarara negyedeiben vannak bevetve. A harcosok terroristákat öltek meg és terror-infrastruktúrákban razziáztak.

Északi front: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy csapást mért egy rakétavetőre a dél-libanoni Ajta as-Sabban, percekkel azután, hogy két lövedék kilövésére használták a Biranit bázist célozva.

Szintén csapásokat hajtottak végre a rakétavetővel szomszédos épület ellen, mely a Hezbollah terrorszervezethez tartozott, valamint egy másik épület ellen Majsz al-Dzsabalban, ahol egy terroristát azonosítottak.

A hadsereg további Hezbollah-célpontokat, köztük épületeket is támadott Siba közösségben, valamint egy megfigyelőállomást Jarunban.

Utánpótlás: Az Egyesült Államok az elmúlt napokban több milliárd dollár értékű bomba és vadászrepülőgép leszállítását engedélyezte Izraelnek, jelentette a Washington Post pénteken.

A Pentagon és a külügyminisztérium tisztviselőire hivatkozva a napilap közölte, hogy az új fegyvercsomag 1800 MK-84 2000 font súlyú bombát és 500 MK-82 500 font súlyú bombát tartalmaz, valamint 25 F-35-ös vadászgépet, amelyeket eredetileg egy nagyobb csomag részeként hagyott jóvá a kongresszus 2008-ban. Izrael tavaly júliusban kérte a harmadik, 25 F-35-ösből álló századot, amely átadáskor a flotta teljes mérete 75-re nő.

Washington évente 3,8 milliárd dollár katonai segélyt ad Izraelnek, régi szövetségesének. Az Egyesült Államok a Hamász elleni hatc kezdete óta nagymennyiségű hadianyaggal látja el Izraelt, de egyes demokraták és arab amerikai csoportok bírálják a Biden-kormány Izrael melletti sziklaszilárd kiállását és támogatását.

Regionális biztonsági erők: E heti washingtoni látogatása során Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter felvetette egy többnemzetiségű katonai erő létrehozásának lehetőségét arab országokból érkező csapatokkal a gázai közrend javítása és a humanitárius segélyszállítmányok kísérése érdekében, nyilatkozta a Walla hírportálnak két magas rangú izraeli tisztviselő.

,,Egy ilyen lépéssel egy olyan kormányzó testületet hoznak létre az enklávéban, amely nem a Hamász, és megoldja Izrael növekvő problémáját az Egyesült Államokkal a gázai humanitárius helyzet kapcsán” – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő.

A javaslat szerint egy arab haderő korlátozott átmeneti időszakra Gázában maradna, és felelne az ideiglenes móló biztosításáért, amelyet az Egyesült Államok a partoknál fog építeni, valamint a humanitárius konvojok kíséréséért, hogy a segélykonvojok eljussanak a lakossághoz, és ne fosszák ki, és ne kerüljenek a Hamász ellenőrzése alá.

Izraeli katonai és védelmi tisztviselők az elmúlt hetekben három arab ország képviselőivel, köztük Egyiptom képviselőivel tárgyaltak a kérdésről – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő. A megbeszélések során izraeli tisztviselők látogatást tettek ezekben az országokban.

  • ,,Előrelépés történt a kezdeményezés népszerűsítésében, mind a Biden-kormány hajlandósága tekintetében, mind a tekintetben, hogy az arab országok nyitottak az ötletre” – mondta az izraeli tisztviselő.

Az egyik ország arab tisztviselője szerint úgy tűnik, Gallant félreértette az arab álláspontot.

  • Az arab országok jelenleg nem állnak készen arra, hogy csapatokat küldjenek segélykonvojok biztosítására, de fontolóra vehetik, hogy a háború után csapatokat küldjenek egy békefenntartó erőbe – mondta a tisztviselő.
  • Az arab tisztviselő szerint még ebben az esetben is az Egyesült Államok parancsnoksága alatt kell állnia a haderőnek, és egy kétállami megoldás kidolgozásával összefüggésben kell összeállítani.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint a többnemzetiségű haderő ötlete felmerült Blinken múlt héten Kairóban tett látogatásán a több arab ország külügyminiszter részvételével folytatott megbeszélésein.

  • Az amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Egyiptom a fő ország, amely fontolgatja az ötletet, de ehhez a Palesztin Hatóság hivatalos meghívására lenne szükség, hogy arab erőket küldjenek Gázába, és egy kétállami megoldás politikai kontextusába kéne kerüljön.
  • Az amerikai tisztviselő üdvözölte a kreativitást, de azt mondta, hogy a közeljövőben viszonylag kicsi az esélye annak népszerűsítésére, részben amiatt, hogy Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellenzi a Palesztin Hatóság részvételét Gázában és a kétállami megoldás ötletét.

Gallant és más magas rangú izraeli védelmi tisztviselők várhatóan további megbeszéléseket folytatnak a javaslatról az Egyesült Államokkal és a leendő arab résztvevőkkel, közölték az izraeli tisztviselők.

The post Harcok, jön az utánpótlás és Gallant javaslata first appeared on Új Kelet online.