Avi/ujkelet.live

A háború 187. napja: Egy 14 éves kiskorú, 8. osztályos diák tegnap reggel adminisztratív végzést kapott, amely három hónapra megtiltja számára, hogy elhagyja otthonát a szamáriai keményvonalas Jichár telepen.

A rendelet azt is megtiltja, hogy a kiskorú éjszaka elhagyja otthonát, és 19 személlyel kapcsolatba lépjen. Ez egy nagyon szokatlan lépés, a fiú életkora miatt.

A rendeletet bejelentő szövegben a következő állt: ,,Ön azzal gyanúsítható, hogy több alkalommal részt vett palesztinok és ingatlanaik elleni erőszakos incidensekben a Jichár telep közelében lévő falvakban, és másokat is hasonló tevékenységre bátorít.”

Az adminisztratív parancsnok a Sabak belbiztonsági szolgálat bizalmas információin alapulnak. Senki sem férhet hozzá ezekhez az információhoz, kivéve a Sabakot, a Központi Parancsnokság vezetőjét, aki aláírja a parancsot, majd később a bíróságot – amelynek meg kell erősítenie, csökkentenie vagy törölnie az adminisztratív végzést.

A biztonsági tisztviselők azt mondták, hogy a birtokukban lévő információk szerint ,,a kiskorú, akire a végzést kiadták, erőszakos és súlyos terrorcselekményekben vesz részt a jichári jesiva radikális fiataljaival, a közelmúltban egy sor erőszakos eseményt kezdeményezett, amelyek közül néhányat minden indíték és erőszak nélkül indítottak, beleértve a Burin faluban elkövetett gyújtogatást. A végzést azután adták ki, hogy a múltban a kiskorú családjával, sőt a jesiva rabbijával is próbáltak beszélgetést folytatni, de kudarcot vallottak… Mivel nem volt más választás, a fiú végzést kapott, amely lehetővé teszi számára, hogy továbbra is Jichár telepen élje életét, ahol lakik és tanul, és ahol a családja él”.

A fiú apja így nyilatkozott: „Furcsa, hogy az északi és déli háború alatt, amely egy sor súlyos terrortámadással Júdeára és Szamáriára is kiterjed, Izrael Állam időt és erőforrást talál egy 8. osztályos gyermek üldözésére. A mozgás szabadsága a legfőbb érték Izrael államban, és itt súlyosan megsértik. Ha a biztonsági szervek ezeket a rendeleteket használták volna az ellenség ellen, a terrorizmus már régen megszűnt volna.”

A Honenu jogsegélyszervezet szerint, amely szélsőséges telepeseket és más, nacionalista indíttatású bűncselekményekkel vádolt izraeli zsidókat képvisel, a parancsot a hadsereg Központi Parancsnokságának vezetője, Jehuda Fox vezérőrnagy adta ki, és három hónapig érvényes.

A Honenu „eszementnek” minősítette a rendeletet, és elítélte Foxot, aki a telepes mozgalom nagy része és az izraeli kemény jobboldal gyűlölt alakja lett, „a telepes közösség üldözése miatt”.

Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter szintén elítélte Foxot és Joáv védelmi minisztert az „eszement” döntés miatt.

„Nem így néz ki egy védelmi miniszter, aki a telepeseket védi, ez egy védelmi miniszter, aki zaklatja őket” – mondta.

The post Egy 14 éves zsidó telepest adminisztratív házi őrizetbe helyeztek first appeared on Új Kelet online.