Avi/ujkelet.live

A háború 187. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este elismerte, hogy likvidálta a Hamász politikai szárnyának vezetőjének, Iszmail Hanijének három fiát a Sati menekülttáborban, a Gázai övezetben, akik a terrorszervezet katonai szárnyának tagjai voltak. Egy magas rangú izraeli biztonsági tiszt korábban azt nyilatkozta a médiának, hogy ,, eltökélt szándékunk, hogy mindenkit likvidáljunk, aki a Hamász tagja”.

Hanije három unokájával együtt ölték meg őket.

Amir Hanije osztagparancsnok volt, míg Hazem és Mohamed Hanije alacsonyabb beosztású operatívok voltak a Hamász katonai szárnyában.

A hadikabinetet nem hívták össze az akció előtt, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató, három forrásra hivatkozva. Egy forrás, aki részt vett a fogolycseréről szóló tárgyalásokon, azt mondta, hogy ,,a likvidálás következtében a tárgyalások dugába dőlhetnek”.

A Walla riportere szerint a likvidálás előtt nem tájékoztatták Binjámin Netanjahu miniszterelnököt és Joáv Gallant védelmi minisztert. Egy vezető biztonsági tiszt megjegyezte, hogy az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat, akik közösen hajtották végre a támadást, taktikai incidensként kezelték, és a triót a Hamász katonai szárnyában folytatott tevékenységük miatt likvidálták, nem pedig azért, mert Iszmail Hanije fiai.

Kórház: A felháborodást és tiltakozást követően egy biztonsági foglyot, állítólag nukbás, akit a jeruzsálemi Hadassza Egészségügyi Központban kezeltek szerdán átszállítottak egy katonai létesítménybe.

Az Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy a terroristát a tiltakozás után a Szde Teiman tábori kórházba szállították. ,,Nem hagyjuk, hogy terroristák kerüljenek Izrael kórházaiba. Ezért létesítettek egy katonai létesítményt, amely jelenleg is kezeli őket” – közölte a minisztérium.

A Hadassza Kórház kijelentette: ,,Minden biztonsági fogoly, akit Izrael kórházaiban kezelnek, az Egészségügyi Minisztérium, a biztonsági erők vagy az Izraeli Védelmi Erők felelőssége és döntése. A Hadassza nem kapott tájékoztatást egy vagy másik fogvatartott letartóztatásának részleteiről és körülményeiről, és természetesen egyáltalán nem vesz részt annak eldöntésében, hogy hol kezeljék őket”.

A fogoly átszállítására vonatkozó döntés azután született, hogy Sir Hadzsadzs apja, akit 22 évesen egy jeruzsálemi terrortámadásban meggyilkoltak 2017-ben, felfedezte, hogy a terroristát a Hadasszában kezelik, és felszólította az Egészségügyi Minisztériumot, hogy vessen véget a terroristák kezelésének izraeli kórházakban. Hadzsadzs részt vett a tüntetésen a kórházban.

Tiltakozás a kórházban:

: Az Egyesült Államoknak nincs bizonyítéka arra, hogy Izrael népirtást követne el Gázában, miközben háborút folytat a Hamász terrorszervezet ellen, mondta kedden Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter egy szenátusi meghallgatáson.

„Nincs bizonyítékunk erre” – mondta Austin a szenátus hadügyi bizottságának. A Hamász október 7-én elkövetett atrocitásait „háborús bűnnek” nevezte.

Austin szerint e hónap harmadik hétvégéjére elkészül az amerikai csapatok által épített móló, amelynek célja a humanitárius segítségnyújtás megkönnyítése tengeri útvonalon. Ugyanakkor még kidolgozás alatt áll, hogy Gázában ki osztja majd szét a mólóra érkező segélyt.

Irán: Irán fenyegetései közepette, hogy megtorolja a múlt héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben a Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka meghalt, Joáv Gallant védelmi miniszter kijelentette, az ország elleni minden támadás erős védelemmel fog szembesülni és az izraeli reakció nagyon-nagyon erős lesz.

,,Ebben a háborúban egynél több frontról támadnak meg minket… különböző irányokból. Bármely ellenségnek, aki megpróbál megtámadni minket, először is erős védelemmel kell szembenéznie” – mondta Gallant a csapatoknak egy Vaskupola ütegnél Észak-Izraelben.

,,De tudni fogjuk, hogyan kell nagyon gyorsan reagálni egy határozott támadó akcióval annak a területe ellen, aki megtámadja a területünket, függetlenül attól, hogy hol van, az egész Közel-Keleten”.

,,Megvan ez a képességünk” – folytatta Gallant, mondván, hogy egy lehetséges izraeli válasz ,,nagyon-nagyon hatékony, nagyon erős” lesz.

,,Az egyik dolog, amiben kiemelkedően teljesítünk az évek során, hogy az ellenség soha nem tudja, milyen meglepetésekre készülünk” – hangsúlyozta.

Besorozás: A sorkatonai törvénnyel kapcsolatos vitára június 2-án a délelőtti órákban kerül sor a Legfelsőbb Bíróságon, 9 fős kibővített bírói testülettel, jelentették be szerdán.

A kormány a héten levelet küldött Gali Baharav-Miara főügyésznek amelyben külön képviseletet kért a hadkötelezettségről szóló petícióknál. Szerintük a bíróság helyt adott Binjámin Netanjahu miniszterelnök kérésének, „és ezért a kormánynak a jelenlegi szakaszban a főügyész bármely olyan utasítása, hogy aktívan lépjen fel a jesiva-tanulók besorozása érdekében – ellentétes a Legfelsőbb Bíróság döntésével.”

A miniszterelnök a közelmúltban megígérte az ultraortodox koalíciós partnereinek, hogy 30 napon belül benyújtja a főügyész számára elfogadható hadkötelezettségi törvényt, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A kormányfő ráadásul megígérte, hogy a Kneszet következő ülésszakának elején jóváhagyják a jogszabályt – még akkor is, ha Joáv Gallant védelmi miniszter ellenzi.

The post További információk Hanije 3 fia és unokái likvidálásáról first appeared on Új Kelet online.