ujkeletlive

Magasfokú készültség a Közel-keleten: az iráni támadás nem kétséges, a kérdés legfeljebb az, hogy mikor, – Washington nem zárja ki a közös fellépést

Az Egyesült Államok becslése szerint Irán [vagy meghatalmazottjai] azonnali időkereten belül támadást indítanak Izrael ellen, azt követően, hogy Teherán többször is megerősítette, miszerint nem marad el a megtorlás az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag likvidálását eredményező, és az izraeli hadseregnek tulajdonított szíriai csapás következményeként.

A Bloomberg hírportál amerikai és izraeli hírszerzési értékeléseket ismerő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Irán precíziós [nagy pontosságú] rakétákkal és drónokkal indíthat csapásokat izraeli katonai és kormányzati helyszínek ellen, ugyanakkor úgy vélik a várható támadás nem érint polgári célpontokat. A Bloomberg állításai összhangban vannak Biden nyilatkozataival, pontosítva a valószínűleg precíziós rakéták bevetésével történő támadás időzítését, ami néhány nap alatt valósággá válhat, és „nem a ‘ha’, hanem a ‘mikor’ kérdése,” – közölte az egyik Bloombernek nyilatkozó forrás.

Joe Biden amerikai elnök Fumio Kishida japán miniszterelnökkel tartott tegnap esti sajtótájékoztatóján kijelentette, miszerint országa „szilárdan elkötelezett” Izrael védelmét illetően az iráni fenyegetésekkel szemben. 

„Az irániak azzal fenyegetőznek, hogy jelentős támadást indítanak Izrael ellen. Amint azt Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek is elmondtam, Izrael biztonsága iránti elkötelezettségünk Irán és meghatalmazottjai ezen a fenyegetéseivel szemben – vasszilárd. Hadd mondjam el még egyszer  – vasszilárd, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megvédjük Izrael biztonságát,” – jelentette ki az elnök.

Nem sokkal Biden nyilatkozata után az Al-Dzsazíra iszlamista hálózat egy amerikai forrást idézve azt állította, miszerint – „az Egyesült Államok nem zárja ki a közös megtorló lépéseket, amennyiben Irán vagy megbízottai támadást indítanak Izrael ellen”, hozzátéve – az Egyesült Államok mindenképpen „segíteni fog Izrael védelmében, ha támadás éri, azaz Biden nem a levegőbe beszélt,” – közölte a forrás.

Eközben, a Mehr iráni hírügynökség Mohammad Reza Astiani iráni védelmi miniszterre hivatkozva az X közösségi médián keresztül az éjszaka folyamán arról számolt be, hogy Irán ideiglenesen felfüggesztette minden légi tevékenységét Teherán felett (iráni idő szerint) éjfélkor a „katonai gyakorlatok” miatt. A bejegyzés körülbelül fél órával később azonban törlésre került, és a Mehr tagadja korábbi közzétételét.

Biden nyilatkozata után nem sokkal Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Joáv Galant védelmi miniszterrel történt megbeszélése során, megerősítette az elnök álláspontját, és világossá tette, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett fog állni Irán bárminemű fenyegetésével szemben. Blinken hivatala szerint, emellett a felek megvitatták a gázai túszalku és tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítéseket is.

A régióbeli feszültség eszkalálódásának diplomácia úton történő megelőzése érdekében az Egyesült Államok kelet-keleti megbízottja, Brett McGurk szintén tegnap este telefonbeszélgetést folytatott Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Irak külügyminisztereivel, azzal a kéréssel fordulva hozzájuk, hogy közvetítsenek az iráni vezetés felé, miszerint kerüljék az összecsapást Izraellel az elmúlt heti damaszkuszi likvidálás okán, amit később az iráni külügyminisztérium is megerősített.

Az egyre inkább valószínűsíthető feszültség eszkalálódására való tekintettel a Lufthansa német légitársaság tegnap este bejelentette a Teheránba tartó és onnan induló járatainak felfüggesztését, de csak csütörtökig, hivatkozva „a jelenlegi közel-keleti helyzetre.” A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó légitársaság szóvivője szerint „folyamatosan figyelemmel kísérjük a közel-keleti helyzetet, és szoros kapcsolatban állunk a hatóságokkal. Utasaink és személyzetünk biztonsága kiemelt prioritás.”

Fehér Ház és a gázai helyzet

Kishida kormányfővel közösen tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Biden azt is megjegyezte, hogy japán partnerével megvitatta a Közel-Kelet fejleményeit,  ideértve támogatásukat a gázai tűzszünet, illetve a terroristák által fogvatartott túszok szabadon engedésére irányuló megállapodás mellett, hangsúlyozva az humanitárius válság kezelésének sürgetését Gázában.

„Napi 100 teherautót engedünk be a gázai övezetbe, de többre van szükség – Izrael szerint az utóbbi napokban a szám sokkal magasabb volt. Netanjahu ígéretet tett egy újabb átjáró megnyitására az enklávé északi részén. Majd meglátjuk, hogy mennyire tartja be az ígéreteit. Nagyon egyenes voltam Netanjahuval, és a háborús kabinet tagjaival, akik egyetértettek abban, hogy többet kell tenniük a Gázába irányuló segítség növelése érdekében, és jelentősen kell csökkenteniük a gázai civilsérültek számát,” – tett hozzá az elnök, hangsúlyozva azt is – „Netanjahuval hosszú beszélgetésünk volt. Amikor a foglyokról van szó, a családok tudják, mennyire elkötelezettek vagyunk. Az új alku lehetősége az asztalon van, és hazahozzuk őket, ahova tartoznak, de ugyanakkor szükségünk van a hathetes tűzszünetre is. A továbblépés esélye most a Hamászra van bízva.

Biden elkötelezettsége Izrael mellett egy lehetséges iráni támadás esetén, azt követően és annak ellenére történik, hogy az elnök világossá tette, miszerint nem ért egyet Netanjahu politikájával a gázai háborút illetően, mondván –  „amit tesz, az hiba. Nem értek egyet a megközelítésével,”  ugyanakkor az izraeli kormánnyal való ellentétek ellenére Biden többször is hangsúlyozta elkötelezettségét Izrael és az izraeli nép biztonsága iránt.

The post Biden: Irán jelentős támadással fenyeget. Szilárd elkötelezettségünk van Izrael biztonsága mellett first appeared on Új Kelet online.