Avi/ujkelet.live

A háború 188. napja: Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek és Joáv Gallant védelmi miniszternek nem kellett jóváhagynia a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije három fia elleni likvidálást, mert ez ,,egy hadműveketi lehetőség” volt, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A kabinet miniszterei viszont azt állítják, hogy az ügy érzékenység miatt szükséges lett volna a támadás megvitatása. A merényletet a Déli Parancsnokság egyik ezredesi rangú tisztje hagyta jóvá.

Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este elismerte, hogy likvidálta Hanije három fiát a Sati menekülttáborban, a Gázvárostól nyugatra, akik a terrorszervezet katonai szárnyának tagjai voltak. Egy magas rangú izraeli biztonsági tiszt korábban azt nyilatkozta a médiának, ,,eltökélt szándékunk, hogy mindenkit likvidáljunk, aki a Hamász tagja”.

Hanije három unokájával együtt ölték meg őket.

Amir Hanije osztagparancsnok volt, míg Hazem és Mohamed Hanije alacsonyabb beosztású operatívok voltak a Hamász katonai szárnyában. Az egyiküknek szerepet játszott túszok fogvatartásában.

Egy vezető biztonsági tiszt megjegyezte, hogy az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat, akik közösen hajtották végre a támadást, taktikai incidensként kezelték, és a triót a Hamász katonai szárnyában folytatott tevékenységük miatt likvidálták, nem pedig azért, mert Iszmail Hanije fiai.

A Katarban élő Hanijének 13 gyereke van, nyolc fiú és öt lány. Gyerekei többsége külföldön van, de akik Gázában maradtak, a család vagyonának védelmében tették. A likvidálás a Sati menekülttáborban történt, ahol maga Hanije is született. A három fia a menekülttáborban az Íd al-Fitr ünnep fogadására tartott, amikor járművükre a levegőből csapást mértek a Katonai Hírszerzés és a Sabak belbiztonsági szolgálat irányítása alatt.

Hanije a politikus: Röviddel a likvidálás után közzétettek egy videót, melyen Hanije állítólag értesül fiai és unokái haláláról egy dohai kórházban tett látogatása során.

Hanije az Al Dzsazírának a következőt nyilatkozta: ,,Hálát adok Istennek a megtiszteltetésért, hogy három fiam és három unokám mártírok lettek. A fájdalom és ez a dolog reményt és egy olyan jövőt teremt számunkra, amely magában foglalja népünk és nemzetünk szabadságát.”

,,Családomnak csaknem 60 tagja lett mártír, mint a palesztin nép egészénél, és nincs különbség köztük. Minden gázai magas árat fizetett gyermekei vérével – és én is. A megszállás úgy véli, hogy a vezetők fiait célozva megtöri népünk elszántságát. Azt mondjuk a megszállásnak, hogy ez a vér csak azt fogja okozni, hogy sziklaszilárdabbak legyünk elveinkben és hazánk iránti odaadásunkban.”

Tárgyalások: Hanije este az Al-Dzsazírának azt nyilatkozta, hogy terrorszervezete sziklaszilárdan elhatározta, hogy folytatja a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetre irányuló tárgyalásokat, de azon követelések alapján, amelyekhez ragaszkodnak. A követelések dióhéjban a Gázai övezetben tartós tűzszünet kinyilvánítása, az izraeli erők teljes kivonása, a kitelepítettek visszatérése otthonaikba, segélyek beengedése és az övezet újjáépítése.

Hanije tanácsadója, Taher al-Nunu kifejtette, hogy szervezete végső követeléseket fogalmaz meg a Hamász pozíciójára vonatkozóan, mégpedig az általa megállapított feltételeknek megfelelően, melyet továbbít a közvetítőknek.

Hanije nyilatkozata ellenére a Hamászhoz közel állók úgy vélik, hogy a terrorszervezet várhatóan elutasítja a közvetítők által benyújtott megállapodási vázlatot. Palesztin források szerint az elutasítás diplomáciai úton történik majd, azaz nem jelentik be az elutasítást, de a Hamász hozzáfűzi megjegyzéseit és fenntartásait a vázlathoz.

Hazai front: Miután jobboldali miniszterek támadták Herci Halevi vezérkari főnököt, amiért kivonta a csapatokat a dél-gázai Khan Juneszből, Halevi a következőt válaszolta nekik a biztonsági kabinet ülésén: ,,A hadsereg nem hagyta el Gázát, pontosan a terv szerint cselekszünk”. Halevi hozzátette: ,,Egyértelműen kijelentem, az erők kivonása a Gázai övezetből kizárólag a politikai kör jóváhagyásával történik.”

A csapatokat vasárnap kivonták az övezet északi és déli részéből, egy dandárt hagyva az úgynevezett Netzarim folyosón, mely Be’eri kibuc közelében az izraeli határtól a tengerpartig fut. A folyosó lehetővé teszi a hadsereg számára, hogy rajtaütéseket hajtson végre Gáza északi és középső részén, valamint megakadályozza a délre menekült északi lakosok visszatérését otthonaikba. A hadsereg szerint a csapatok a dél-gázai Rafahban tervezett hadművelet előkészítéseként távoztak.

Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap este csapást mértek a dél-libanoni Ajta as-Sabban egyik épületre, ahol a Hezbollah terroristái gyülekeztek.

Khiamban pedig célba vettek egy másik Hezbollah posztot is.

A hadsereg továbbá ágyúzta a Naqura környéki területeket is ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Történelem: Ma 50 éve Golda Meir miniszterelnök lemondott, fél évvel a jom kippuri háború kitörése után.

The post Egy ezredes hagyta jóvá Hanije fiainak likvidálását first appeared on Új Kelet online.