Avi:ujkelet.live

A háború 188. napja: A gázai média csütörtök reggel öt halottról és további sérültekről számolt be az a-Szalchi 2 torony egyik lakása és egy iskola elleni támadás során a Nuszeirat menekülttábor északi részén, a Gázai övezet közepső részén.

Ezt követően két halálesetről érkezett jelentés az izraeli haditengerészet hajói által a Gázavárostól nyugatra fekvő Sati menekülttábor ellen elkövetett támadásban. Ezen túlmenően a gázai média azt állította, hogy az izraeli erők és a terroristák között tűzharc zajlik az övezet középső részén három helyszínen.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint tegnap este óta az Izraeli Védelmi Erők egyidejűleg több helyszínen is bevetésen van a Gázai övezetben.

Becalel Szmotrich szélsőjobboldali pénzügyminiszter és a biztonsági kabinet tagja reggel kommentálta az izraeli hadsereg Gázai övezetbeli tevékenységét a Kan közrádiónak nyilatkozva: ,,Folytatnunk kell a terrorizmus elleni harcot, és mélyítenünk kell a műveleteket Rafahban, Deir al-Balahban és Nuszeiratban – ennek egy része ma kezdődik.”

Szmotrich a Nuszeiratban folytatott műveletről is nyilatkozott: „Feltételezve, hogy a dolgokat közzéteszik, hagyjuk, hogy a dolgok megtörténjenek, és utána közzétegyék. Az Izraeli Védelmi Erők bevetést folytat és továbbra is ezt teszi, lebontjuk a Hamászt katonai keretét és folytatjuk a Gázai övezet demilitarizálását.”

Október7: A legutóbbi sorozásnál több mint 100 katonanő nem volt hajlandó a Gázai határ mentén elhelyezett térfigyelő kamerák megfigyelőjeként szolgálni, jelentette a Ynet híroldal.

A katonák nem hajlandók felszállni azokra a buszokra, amelyek a sorozási központból a kiképzőbázisukra szállítják őket.

A Ynet szerint az ezen a héten besorozott 326-ból 126 nem volt hajlandó elmenni.

A tömeges szolgálat megtagadásra azután került sor, hogy 15 megfigyelő katonát megöltek, további hatot pedig túszul ejtettek a Hamász terrorszervezet Nahal Oz bázisa elleni terrortámadása során október 7-én.

A Ynet szerint október 7-e óta ez a harmadik olyan sorozási hullám, amelynél jelentős számban megtagadták a szolgálatot az egységben.

Az egység katonáinak feladata a gázai határ menti térfigyelő kamerák megfigyelése, valamint az erők kivezénylése a lehetséges incidensekre. Az egységben szolgálók túlnyomó többsége katonanő.

: Brett McGurk amerikai közel-keleti megbízott csütörtökön arra kérte Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Katar és Irak külügyminiszterét, hogy közvetítsenek egy üzenetet Iránnak – enyhítse a damaszkuszi támadást követően Izraellel kialakult feszültségeket. A részleteket ismerő forrás elárulta, hogy a miniszterek ezt megtették, és közvetlenül ezután az iráni külügyminisztérium bejelentette, hogy Hosszein Amir Abdullahian iráni külügyminiszter beszélt ezekkel a tisztviselőkkel.

Joáv Gallant védelmi miniszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is beszéltek tegnap. Blinken világossá tette Gallant számára, hogy az Egyesült Államok ,,Izrael mellé fog állni, ha szembe kell néznie Irán vagy partnerei bármilyen fenyegetésével”.

The post Támadások Gázában, több halott, és amerika közbelép Irán kapcsán first appeared on Új Kelet online.