Avi/ujkelet.live

A háború 191. napja: Irán az éjszaka 330 drónból, robotrepülőből és ballisztikus rakétából álló nagy rohamot indított Izrael ellen első közvetlen támadása során. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a lövedékek 99 százalékát elfogták, robotrepülők és drónok nem jutottak be az izraeli légtérbe.

Izrael, az Egyesült Államok és a régió más országainak közös védelmi erőfeszítései vezettek az iráni támadás kudarcához.

A Védelmi Minisztérium magas rangú tisztviselője délután a médiának nyilatkozva kijelentette: ,,Az iráni támadás – a világ egyik legösszetettebb légvédelmi eseménye. Magasabb szintű támadást kaptunk, mint gondoltuk”.

Irán 72 órával korábban értesítette szomszédait az Izrael elleni támadásról, mondta Hosszein Amirabdollahian külügyminiszter.

„Körülbelül 72 órával a műveleteink előtt tájékoztattuk a régióban élő barátainkat és szomszédainkat, hogy Irán Izrael elleni válasza biztos, igazolt és megmásíthatatlan” – mondta Amirabdollahian egy sajtótájékoztatón.

A feszült éjszaka után, az izraeli kormány miniszterei méltatták a légvédelmi rendszereket, és voltak, akik azonnali válaszra sürgettek az iráni támadásra. Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy az Iran International-nek a következőt nyilatkozta: ,,A támadásra tettekkel fogunk válaszolni, nem szavakkal.” A hadi kabinet délután összeült megvitatni az iráni támadás lehetséges lépéseit, valamint azt, hogy Irán hogyan fog reagálni egy izraeli támadásra. A kabinettitkár Binjámin Netanjahu miniszterelnök kérésére felszólította a minisztereket, hogy ne nyilatkozzanak vagy tegyenek kommenteket Irán vagy az Egyesült Államok kapcsán.

A New York Times szerint Joe Biden amerikai elnök lebeszélte Netanjahu miniszterelnököt arról, hogy azonnali megtorló csapást indítson Irán ellen. A hadikabinet több tagja is támogatta a választámadás megindítását, de tekintve, hogy az Irán által okozott károk nem voltak komolyak, valamint Netanjahu Bidennel folytatott beszélgetése a lefújásához vezetett.

A Walla a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselőjét idézte, aki szerint Biden elnök azt mondta Netanjahu miniszterelnöknek szombati hívása során, hogy az Egyesült Államok nem támogat semmilyen izraeli ellentámadást Irán ellen. Biden és vezető tanácsadói nagyon aggódnak amiatt, hogy az iráni támadásra adott izraeli válasz katasztrofális következményekkel járó regionális háborúhoz vezetne.

Amirabdollahian irani külügyminiszter X-en kijelentette, hogy az Iszlám Köztársaság nem kívánja folytatni „védelmi hadműveleteit”, de megvédi magát „bármilyen új agresszióval szemben”.

Oroszország mindeközben minden felet arra kért, hogy „mutasson önmérsékletet”. Biser Kaszawne, Jordánia miniszterelnöke azt mondta, hogy a térségben bekövetkezett minden eszkaláció „veszélyes utakhoz” vezet, és valamennyi fél részéről csökkenteni kell az eszkalációt.

A Hamász terrorszervezet viszont megvédte Irán Izrael elleni támadását: ,,Mi a Hamászban az Iráni Iszlám Köztársaság által végrehajtott katonai műveletet természetes jognak és megérdemelt válasznak tekintjük Irán damaszkuszi konzulátusának célba vételének bűncselekményére és a Forradalmi Gárda több vezetőjének meggyilkolására”.

Súlyos fejsérülés miatt megműtötték azt a 7 éves kislányt, aki súlyosan megsebesült tegnap este egy Iránból kilőtt rakéta elfogásából származó repeszek következtében, közölte a Szoroka Egészségügyi Központ.

Az Aradhoz közeli beduin közösségből származó kislány jelenleg a kórház gyermekintenzív osztályán van.

Akkor sérült meg, amikor az elfogott ballisztikus rakétából származó repeszek családja otthonára estek hajnali 2 óra körül.

The post Az iráni támadás után is marad a feszültség first appeared on Új Kelet online.