Avi/ujkelet.live

A háború 191. napja: Az izraeli hadsereg délután felvételeket osztott meg, amelyeken a légierő vadászrepülőgépei az éjszaka folyamán elfognak néhányat az Iránból Izraelre kilőtt 170 drónból és 30 robotrepülőgépből.

Az összes drónt és robotrepülőgépet az ország légterén kívül lelőtte az izraeli légierő és szövetségesei, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Jordánia, Franciaország és mások.

Marad minden: A Polgárvédelmi Parancsnokság iráni rakéta- és dróntámadás előtt kiadott korlátozásai hétfőn 23 óráig maradnak érvényben. Azaz marad országszerte az oktatási szünet, és az összejövetelek 1000 főre való korlátozása.

Stratégia: A hadikabinet délután összeült megvitatni az iráni támadás lehetséges lépéseit, valamint azt, hogy Irán hogyan fog reagálni egy izraeli támadásra. 

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter a fejlett Nyíl 3 légvédelmi rendszer egyik ütegénél, amely részt vett az iráni ballisztikus rakéták tegnap esti elfogásában, azt mondta, hogy Izrael ,,az egyik legdrámaibb éjszakán” van túl, és hogy a támadás lehetőséget kínál egy Irán elleni szövetség létrehozására.

,,Tegnap este Izrael a valaha tapasztalt egyik legdrámaibb éjszakát élte át, több száz különféle típusú rakétát lőttek ki Izrael Államra, köztük több mint 100 ballisztikus rakétát Iránból, mindegyik több száz kilogramm robbanóanyaggal” – mondta Gallant, akit elkísért Jack Lew, az Egyesült Államok izraeli nagykövete.

„Az amerikai partnereinkkel közösen végzett folyamatos felkészülés a leglenyűgözőbb eredményeket hozta.

„Az Egyesült Államokkal és más országokkal együtt erős és ütőképes szövetséget hoztunk létre Izrael Állam, az Egyesült Államok és partnereink védelmi szervezetei közötti koordinációval és szinkronizálással. Az eredmény a fenyegetések teljes visszaverése, egy nagyon-nagyon csekély hibahatárt eltekintve, és ezzel kapcsolatban szeretnék köszönetet mondani a védelmi szervezeteknek, elismerés az Izraeli Védelmi Erőknek és elismerés a partnereinknek”.

,,Lehetőségünk van arra, hogy stratégiai szövetséget hozzunk létre ez ellen a komoly iráni fenyegetés ellen, amely azzal fenyeget, hogy nukleáris robbanóanyagokat helyeznek ezeknek a rakétáknak a fejére, ez a dolog nagyon komoly fenyegetést jelenthet. Az Egyesült Államok, Izrael és szövetségesei vállvetve védekeznek e fenyegetés ellen”.

Mi lesz Rafah-val: Joe Biden amerikai elnök kormányának tisztviselői azt üzenték az izraeli tisztviselőknek, hogy a regionális eszkaláció, amennyiben Izrael reagál az iráni támadásra, nem fogja lehetővé tenni Izraelnek, hogy befejezze a munkát Gázában.

,,Mi lesz Rafah-val?” – kérdezték a tisztviselők. A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a G7 vezetői megállapodtak abban, hogy minden csatornát bevetnek Izraelnél, hogy megakadályozzák, hogy ellentámadást indítson Iránban.

Az amerikai kormány nem vétózta meg az iráni támadásra adott izraeli választ, de nyomást gyakorol az elkerülésére. A kormány azt mondta Izraelnek, hogy fontolóra kell vennie azt az opciót, hogy nem reagál és meg kell őrizni a létrejött szövetség eredményét. Amerikai tisztviselők azt az üzenetet közvetítették izraeli kollégáiknak, hogy „a győzelem a támadás visszaverésében rejlik – ezért ez jó pozíció a megállásra”.

Harcok: Az izraeli hadsereg vasárnap közölte, harcmérnökei hidakat építettek a tankok számára, hogy átkelhessenek a Wadi Gáza folyón.

A 401. páncélosdandár csapatai két hidat használtak arra, hogy támadást hajtsanak végre terrorcsoportokhoz tartozó infrastruktúrák ellen Wadi Gázától délre.

Mindeközben a 162. hadosztály továbbra is terroristákat likvidál a térségben, a Nuszeirat menekülttábor szélén.

A katonák több olyan rakétavetőt lokalizáltak és semmisítettek meg, amelyek használatra készek voltak Izrael elleni támadásokra.

A hadsereg este bejelentette, hogy behív két tartalékos dandárt ,,műveleti küldetésekre” a Gázai övezet térségében.

„Behívásuk lehetővé teszi Izrael Állam megvédésére és a lakosok biztonságának megőrzésére irányuló erőfeszítéseket és a készültség folytatását” – áll a hadsereg rövid közleményében.

Fake News: A hadsereg délután cáfolta azokat a riportokat, amelyek szerint a lakosok visszatérhetnének Gáza északi részébe.

„Azok a riportok, amelyek szerint az Izraeli Védelmi Erők csapatai engedélyezik a lakók visszatérését a Gázai övezet északi részére, álhírek” – áll a hadsereg közleményében.

„Az Izraeli Védelmi Erők nem engedi meg a lakosok visszatérését sem a Szalah A-Din úton, sem a Rasid úton (a tengerparton) keresztül. A Gázai övezet északi területe továbbra is harci övezet, és nem lehet oda visszatérni”.

Északi front: Az izraeli hadsereg vasárnap megerősítette, hogy légicsapást hajtott végre Nabi Chit térségében, az északkelet-libanoni Baalbek közelében.

A csapás a Hezbollah terrorszervezethez tartozó ,,jelentős fegyvergyártó telephelyet” célozta. A hadsereg szerint ez válaszul szolgált a Hezbollah mintegy 40 rakétájára, melyeket az éjszakai iráni támadás közepette lőtt ki Izraelre.

The post Videón az iráni drónok elfogása és a helyzet Gázában first appeared on Új Kelet online.