ujkeletlive

Diplomácia

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megkezdte rendkívüli ülését azt követően, hogy Izrael Irán tegnapi támadásának elítélésére szólított fel, illetve arra kérte a tanácsot, hogy az Iszlám Forradalmi Gárdát minősítse terrorszervezetnek.

Az ülést Antonio Guterres ENSZ-főtitkár nyitotta meg, és hangsúlyozva a régióbeli eszkaláció veszélyeit, megjegyezte „a térségben élők egy pusztító, széleskörű konfliktus valós veszélyével néznek szembe. Most van itt az ideje a hatástalanításnak, és a de-eszkalációnak, most van itt az ideje a maximális önmérsékletnek,” – majd hozzátette, – „itt az ideje, hogy visszalépjünk a szakadék széléről.”

A rendkívüli ülés összehívását Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete kérésére történt, aki az ajatollah-rezsim elleni konkrét lépések meghozatalára szólította fel a testületet.

Attól a pillanattól kezdve, hogy itt elkezdtem a munkám, minden beszédben és számtalan levélben megkongattam a vészharangot Iránnal kapcsolatban. Egyértelművé tettem, hogy Iránt és hegemón globális uralmi ambícióit meg kell állítani, mielőtt a világot egy olyan irányba terelné, ahonnan nincs visszatérés: egy regionális háború felé, amely világháborúvá fajulhat.”

Sajnos, nem történt semmilyen intézkedés. Tegnap este pedig a világ egy példátlan eszkalációnak volt tanúja, amely a legvilágosabb bizonyíték arra, hogy mi történik, ha nem veszik figyelembe a figyelmeztetéseket,” – tette hozzá, és miközben egy bemutatott felvételen a jeruzsálemi Al-Aksza mecset feletti iráni rakéta semlegesítése volt látható, Erdan arra hívta fel a figyelmet, hogy „Irán a szombat éjszakai támadással ismét bebizonyította, hogy mit sem törődik az iszlámmal vagy a muszlimokkal, – megemlítve a hétéves beduin kislányt, aki a házukat ért repesz miatt súlyosan megsérült, és jelenleg is az intenzív osztályon kezelik.

Erdan, továbbá hangsúlyozta, hogy „a mai iszlám rezsim nem különbözik a Harmadik Birodalomtól, és Khamenei ajatollah nem különbözik Adolf Hitlertől, – „az ajatollah rezsim úgy cselekszik, mint a náci rezsim, a hadseregükhöz tartozik a Hamász, a palesztin Iszlám Dzsihád, a Hezbollah, a hútik, a Forradalmi Gárda és más kegyetlen dzsihádisták, akik azt kiáltják: ‘halál Izraelre! Halál Amerikára! Halál Angliára! Akárcsak a náci rezsim, az ajatollah rezsim is halált és pusztulást hoz mindenhol, ahová csak elér.”

Végezetül, Guterreshez fordulva azt mondta: „Irán évek óta megsérti a Biztonsági Tanács határozatait. Miért nem használtak fel minden lehetséges eszközt Irán elítélésére és a szabályok betartásának követelésére?”

Ehelyett miért terítenek vörös szőnyeget ezen népirtó dzsihádisták elé ? Miért kezelik őket úgy, mintha érdekelné őket a de-eszkaláció, amikor tudják, hogy ennek az ellenkezője igaz?”

Rámutatva továbbá, hogy Irán robog a nukleáris képességek felé, és mint egy terrorállam hamarosan nukleáris fegyverrel fog rendelkezni, egyetlen lehetőségként Irán elítélésére, illetve minden lehetséges szankció bevezetésére szólított fel.

Korlátozások feloldása

Az Izraeli Védelmi Erők úgy döntött, hogy feloldja a Polgárvédelmi Parancsnokság azon a korlátozásait, melyek nem sokkal a tegnap esti iráni rakéta- és dróncsapás előtt kerültek bevezetésre.

A hadsereg bejelentésére furcsamód néhány órával azután került sor, hogy a korlátozások hétfő 23 óráig történő meghosszabbítására hívták fel a lakosság figyelmét.

A korlátozások hirtelen feloldása nyomán  kaotikus működés várható, lévén a hadsereg csak éjfél után szólt a változásról. Ilymódon az iskolák újra kinyithatnak, ami relatív kevés intézményt érint, mivel jelenleg pészahi szünet van. Az óvodák, egyetemek, iskolai kirándulások és táborok esetében viszont fontos a korlátozások feloldása.

Továbbá, a frissített irányelv szerint az 1000 főt meghaladó összejövetelekre vonatkozó tiltás is feloldásra került, így a sportesemények és a koncertek az eredeti tervek szerint folytatódhatnak.

Ugyanakkor, azon gyülekezésre és oktatási tevékenységekre vonatkozó korlátozások, amelyek október hetedike óta vannak érvényben Izrael északi és déli határai közelében, továbbra is érvényben maradnak.

Reptér

Izrael vasárnap reggel fél nyolctól újra megnyitotta légterét az éjszakai iráni  támadást követően. Az izraeli légitársaságok közölték, hogy a járataik működtetése visszatér a normális kerékvágásba, ugyanakkor mind a Ben Gurion reptérről induló vagy érkező járatok menetrendje változik, számos késéssel és a járatok törlésével kell számolniuk azoknak, akik az elmúlt órákban indultak útnak. A visszaállást az is nehezíti, hogy a közelgő pészahi ünnepek miatt eleve csúcsforgalomra lehetett számítani. 

Ilymódon, az El Al nemzeti légitársaság légitársaság közölte, hogy újraindította működését, és „azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb stabilizálja az utazások menetrendjét,” miközben 15 vasárnapra tervezett európai, dubaji és moszkvai járatát eleve törölte, míg a Bangkokból és Phuketről induló járatait visszafordították.

Hasonlóan a kisebb izraeli légitársaságok menetrend-változásokat jelentettek be, miközben több járatuk törlésre került.

A jövő hét elején kezdődő peszáhra való tekintettel az El Al közölte, hogy mentőjáratokat indít Athénból, Párizsból, Londonból, Amszterdamból, Madridból, New Yorkból és Miamiból a nemzetközi légitársaságok által törölt járatok miatt külföldön rekedt izraeliek számára.

A reptéri hatóság szerint az iráni támadás miatt a külföldi légitársaságok legtöbb járata késett, vagy törlésre került. Az Etihad Airways [Emirátusok] törölte a Jordániába és Izraelbe tartó vasárnapi járatait, míg a német Lufthansa légitársaság által üzemeltetett Swiss további értesítésig felfüggesztette az összes Tel-Avivba és onnan induló járatait.

A Swiss mellett a Lufthansa is közölte, hogy keddig felfüggeszti saját és ausztriai járatait Tel-Avivba, Ammánba és Erbílbe.

Az október hetedikei mészárlásokat követően az egyetlen amerikai légitársaság, amely újraindította Izraelbe irányuló járatait, a United Airlines szintén törölte a Newark – Tel Aviv útvonalon szombatra és vasárnapra tervezett járatait.

The post Iráni támadás – összeült az ENSZ BT, és káosz a reptéren first appeared on Új Kelet online.