Avi/ujkelet.live

A háború 192. napja: Az éjszaka folyamán izraeli vadászgépek lelőttek egy drónt, amely keleti irányból Izrael felé tartott, közölte az Izraeli Védelmi Erők reggel.

A drónt az incidens alatt végig nyomon követték, és nem szólaltak meg a szirénák Izraelben, mivel nem jelentett veszélyt a civil lakosságra.

A gázai háború közepette többször is drónokat indított Izraelre egy Irán által támogatott iraki csoport.

C-Kupola: A hadsereg este közölte, hogy ,,egy gyanús légi célpontot” – vélhetően Jemenből indított drónt – fogott el egy hadihajóra szerelt C-Kupola néven ismert Vaskupola rendszer Eilat térségében.

A célpont a Vörös-tenger felől lépett be az izraeli légterbe, és a katonaság nyomon követte, amíg a haditengerészet egyik Szá’ár 6-osztályú korvettje sikeresen le nem lőtte.

A katonaság megjegyezte, hogy Eilaton nem szólaltak meg a szirénák, mivel a drón nem jelentett veszélyt a civil lakosságra.

Ez a C-Kupola második sikeres elfogása, az elsőre kevesebb mint egy hete került sor.

Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap este a Hezbollah terrorszervezet épületeit támadták a dél-libanoni Kafr Kilában, Marun al-Raszban, és Markabában, valamint egy Hezbollah megfigyelőállomást Matmurában.

Iráni támadás: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy, esti sajtótájékoztatóján hozzávetőleg 350-re tette az előző éjszakai támadásban Izraelre kilőtt iráni drónok, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták számát. Elfogási arányuk 99%-os volt, drón és robotrepülő nem jutott be az izraeli légtérbe.

Hagari szerint a lövedékekben összesen 60 tonna robbanóanyag volt, ami ,,iszonyatos károkat okozhatott volna”.

„Az iráni fenyegetés az izraeli légierő által vezetett izraeli katonai, hadműveleti technológiai és hírszerzési fölényénnyel találkozott. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és más országok által vezetett regionális koalícióval együtt a fenyegetések 99%-át elhárítottuk. Ez az első alkalom, hogy egy ilyen nemzetközi koalíció az iráni fenyegetés ellen intézkedik.”

,,Az elmúlt néhány órában értékeléseket tartottunk, és jóváhagytuk a védekezésre és a támadásra vonatkozó terveket”.

A hadsereg este további felvételeket tett közzé, amelyeken az izraeli légierő vadászgépei lelövik az Iránból Izraelre kilőtt drónokat és robotrepülőket.

A hadsereg megerősítette, hogy egy iráni rakéta csapódott az egyik útba a Hermon-hegy térségében.

A hadsereg videót tett közzé a dél-izraeli Nevatim légitámaszponton történt károkról, amit iráni ballisztikus rakéták okoztak.

A légibázis továbbra is a megszokott módon működik, csupán kis kisebb keletkeztek.

Drónfogás: Nem igaz az az állítás, hogy Szalma hercegnő, a jordán király lánya tegnap este részt vett volna az iráni drónok elfogásában.

Hámenei: Ali Hámenei ajatolla tegnap X-en megosztotta a felvételt, mely a jeruzsálemi Templom-hegy és az al-Aksza mecset támadását mutatja az iráni roham részeként. Az izraeli legvédelem visszaverte a támadást.

Hámenei héberül a következőt írta a videóhoz: ,,A szent Al-Kudsz [Jeruzsálem] a muszlimok kezében lesz, a világ pedig Palesztina felszabadítását fogja ünnepelni”.

The post Drónfogás, bevetésen a tenger Vaskupolája és az iráni támadás adatai first appeared on Új Kelet online.