Avi/ujkelet.live

A háború 192. napja: Binjámin Netanjahu miniszterelnök elhalasztotta a dél-gázai Rafahban tervezett szárazföldi hadműveletet, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A döntést Netanjahu és a politikai kör az elmúlt napokban hozta meg. A Gázai övezet déli részén tervezett izraeli támadás mértéke egyelőre nem ismert.

Netanjahu már bejelentette, hogy „a győzelemhez be kell menni Rafahba, és meg kell semmisíteni az ottani terrorista zászlóaljakat. Ez meg fog történni – van dátum”, és nem egyszer bejelentette, hogy jóváhagyta a műveleti terveket hozzá. Az Izraeli Védelmi Erők már februárban megkezdte a felkészülést a szárazföldi hadműveletre az övezet legdélebbi városában, de a hadműveletet többször elhalasztották, elsősorban az amerikaiak aggodalmai miatt, hogy baja eshet az ott tartózkodó nagyszámú menekültnek. Az amerikai kormány tisztviselői tisztázták, hogy ,,több mint egymillió ember él a területen. Egy ilyen intézkedésnek, amikor annyi ember van ott, következményei vannak.”

A rafahi hadművelettel kapcsolatos megbeszélések várhatóan folytatódnak az amerikai kormány és az izraeli tisztviselők között. A megbeszélések állítólag professzionális szinten zajlanak majd, és egy izraeli delegációnak, amely valószínűleg Ron Dermer stratégiaügyi miniszterből és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadóból áll, még jelenése van Washingtonban.

Válasz a bírálatokra: A jordánok és a szaúdiak válaszoltak az iráni bírálatokra, amiért részt vettek az Izrael elleni iráni támadás megfékezésében. Egy vezető ammani tisztviselő azt nyilatkozta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy ,,Jordánia szeme előtt mindenekelőtt polgárainak védelme, határainak biztonsága és szuverenitása áll. Ez minden más szempont felett áll. Az eszkaláció a régió bármely oldaláról csak pusztítást, halált és szélsőségességet von maga után”.

Ugyanakkor a szaúdi királyi család egyik tisztviselője a Kan-nal folytatott beszélgetés során nem tagadta, hogy Rijád segített visszaverni az Izrael elleni iráni támadást, és azt mondta, hogy ,,minden gyanús tárgyat, amely belép a szaúdi légtérbe, elfognak. Ez szuverén ügy”.

,,Az irániak úgy tervezték meg a gázai háborút, hogy tönkretegyék a köztünk és Izrael közötti kapcsolatok fejlődését” – folytatta. ,,Irán viselkedése felelőtlen. Mindannyian tudjuk, hogy Irán olyan ország, amely támogatja a terrorizmust, és már rég meg kellett volna állítani.”

Egy arab diplomata továbbá azt nyilatkozta a Kan-nak, hogy Egyiptom, Jordánia, Libanon és a térség más országai a támadás előtt értesítést kaptak Irántól.

A károk: Egy amerikai forrás azt mondta az ABC Newsnak, hogy öt iráni rakéta csapódott be az izraeli Nevatim légibázison az iráni támadás során szombat este, károkat okozva a fő kifutópályán, egy C-130-as szállítórepülőgépben és több raktárban. A kár nem elhanyagolható, de lényegesen kisebb, mint amit Irán okozni akart.

CENTCOM: Az amerikai erők az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának rombolóinak támogatásával több mint 80 egyirányú támadó drónt és legalább hat ballisztikus rakétát semmisítettek meg szombat este, melyeket Iránból és Jemenből küldtek Izraelre, közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM).

Ez magában foglal egy ballisztikus rakétát a hordozórakétáján és hét drónt, amelyeket a földön semmisítettek meg kilövésük előtt az Irán által támogatott jemeni hútik által ellenőrzött területeken, írja a CENTCOM X-en közzétett bejegyzésében.

A 80 drón közel a fele a 170 drónnak, amelyeket az izraeli hadsereg szerint Irán kilőtt Izraelre.

„A CENTCOM tartja helyzetét, hogy támogassa Izrael védelmét Irán e veszélyes akcióival szemben. Folytatjuk az együttműködést valamennyi regionális partnerünkkel a regionális biztonság növelése érdekében” – hangsúlyozta az amerikai hadsereg.

Gyász: Több százan vettek részt a meggyilkolt izraeli tinédzser, Binjámin Achimeir temetésén vasárnap a jeruzsálemi Givat Saul negyedben, egy nappal azután, hogy holttestét megtalálták Binjámin régióban.

A 14 éves jeruzsálemi fiatalt pénteken ölték meg, a biztonsági szervezete terrortámadásnak minősítették az incidenst. Halálának híre heves összecsapások váltott ki szélsőséges izraeli telepesek és palesztinok között.

Egy hónappal ezelőtti felvétel Achimeirről:

A temetésen részt vett többek között David Lau és Jichák Joszef askenázi és szefárd főrabbi, valamint Cví Szukkot a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus parlamenti képviselője.

Achimeir pénteken a hajnali órákban távozott egy farmról, Malachei Salom illegális előőrs közelében, hogy pásztorkodjon. Órákkal később a birkák nélküle tértek vissza. Holttestét másnap délben találták meg.

A biztonsági erők nagy erőkkel keresik a terroristát vagy terroristákat, akik megölték.

The post Rafah elhalasztva, a szaúdik válasza és temetés first appeared on Új Kelet online.