Avi/ujkelet.live

A háború 203. napja, északi front: A Hezbollah terrorszervezet éjszakai páncéltörő rakétatámadásának következtében egy izraeli civil életét vesztette Har Dov térségében, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

A férfit Sarif Szuadként azonosították, a Karmiel melletti Szallama beduin falu lakosa volt.

Szuad infrastruktúrával kapcsolatos tevékenységet végzett a hadsereg számára Har Dov térségében, amikor a rakétatámadás történt.

A Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy két izraeli katonai járművet vett célba a térségben.

A támadást követően a hadsereg csapást mért a Hezbollah sibai helyszíneire, köztük egy fegyverraktárra és egy rakétavetőre, valamint további posztokra Kfarchubában és Ain al-Tinehben.

Déli front: A Pentagon szóvivője tegnap bejelentette, hogy az Egyesült Államok megkezdte a Gázai övezet partjainál egy ideiglenes móló építését, amelynek célja, hogy segítse a humanitárius segélyek eljuttatását a Gázai övezet lakóihoz. A móló működtetésének elindítására már május első hetében sor kerül.

Az Izraeli Védelmi Erők gondoskodik a projekt biztonsági aspektusáról, és adminisztratív segítséget nyújt a dokk megépítésében, amely nagy mennyiségű segélyt fog irányítani, beleértve napi körülbelül 2 millió ételadagot.

A Biden-kormány egyik magas rangú tisztviselője, aki névtelenül nyilatkozott az újságíróknak, azt mondta, hogy a mólóról érkező humanitárius segélyeknek át kell haladniuk a szárazföldi izraeli ellenőrző pontokon. Ez annak ellenére van így, hogy a segélyt Izrael ellenőrzi Cipruson, mielőtt Gázába szállítanák. Izrael meg akarja akadályozni, hogy bármilyen segély eljusson a Hamász terroristáihoz, és segítse háborús erőfeszítéseiket.

A móló építése a tervek szerint folytatódik a szerdai incidens után is, mely során terroristák aknavetőgránátokat lőttek ki nemzetközi segélyszervezetek és ENSZ-képviselőkből álló csoportra a Gázai övezet északi részén. A tisztviselők látogatása arra irányult, hogy benyomást szerezzenek és megvizsgálják a már kialakított tengeri kikötő területét, illetve a jelenleg építés alatt álló úszó mólót.

Segélyek: A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) X-en közölte, hogy tegnap összesen 344 segélyszállító kamiont ellenőriztek és engedtek be Gázába Izraelen keresztül.

A teherautók közül 100-at Gáza északi részébe irányítottak, ahol a becslések szerint 300 000 civil tartózkodik a Hamász elleni háború közepette.

7x: Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Izraelbe érkezik, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató reggel.

Blinkennek ez lesz a hetedik útja a térségben azóta, hogy a Hamász október 7-i dél-izraeli mészárlása után kitört a háború Gázában.

A riport szerint Blinken azért jön Izraelbe, hogy megvitassa a közelgő izraeli offenzívát Rafahban, valamint a harcok szüneteltetését és a Gázai övezetben fogságban lévő túszok kiszabadítását lehetővé tevő tárgyalási erőfeszítéseket.

The post 1 civil áldozata van a Hezbollah rakétatámadásának first appeared on Új Kelet online.