Avi/ujkelet.live

A háború 220. napja: ENSZ alkalmazottak sérültek meg hétfőn egy művelet során a dél-gázai Rafah átkelőnél, egyikük állapota nagyon súlyos. A biztonsági szervezet vizsgálja, hogy az Izraeli Védelmi Erők vagy a Hamász tüze okozta a sérülésüket. A sebesülteket helikopterrel Izraelbe evakuálták orvosi ellátásra.

Harcok: A 162. hadosztály csapatai Kelet-Rafahban és a Rafah-átkelő gázai oldalán vannak bevetésen, és az éjszaka folyamán további terrorcélpontok ellen intézkedtek, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután.

A Givati-dandár dandár-szintű célzott műveletet indított Hamász–célpontok ellen Kelet-Rafah térségében.

A támadás során a csapatok számos terroristát megöltek közelharcban, fegyvereket és rakétakilövőket lokalizáltak, a fegyvereket lefoglalták a rakétakilövőket pedig megsemmsítették.

A 401. páncélosdandár szintén célzott rajtaütésteket hajt végre a térség terror-infrastruktúrái ellen, melyek során terror-infrastruktúrákat semmisített meg és fegyvereket foglalt le egy iskolában.

A 98. hadosztály 7. páncélosdandárja és 460. páncélosdandárja az észak-gázai Dzsabalijában vannak bevetve, ahol az erők likvidáltak számos terroristát közelharcban. A légierővel együttműködve földalatti infrastruktúrákat semmisítettek meg és egy épületet, melyben terroristák gyülekeztek.

A 99. hadosztály Gázaváros Zeitun negyedében van bevetve, ahol Dzsabalijához hasonlóan a Hamász újraszerveződését azonosították. A hadosztály Többdimenziós Egysége fegyverraktárat talált egy hamászos terrorista otthonában. A csapatok továbbá légicsapást irányítottak egy mesterlövészre a környéken.

Rafah: Szameh Sukri egyiptomi külügyminiszter azt mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy az Izraeli Védelmi Erők Gázában, és különösen az Egyiptom határán fekvő Rafah városában zajló hadműveletei „súlyos biztonsági kockázattal járnak”.

Mintegy 360 000 gázai menekült el Rafah városából azóta, hogy Izrael a múlt héten elrendelte az evakuálást a város keleti részéből, jelentette az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete, at UNRWA.

Adatok: Az Egyesült Nemzetek Szervezete által közzétett legújabb adatai szerint a gázai konfliktusban megölt nők és gyermekek becsült száma jelentősen módosult.

Május 6-án az ENSZ nyilvánosságra hozta, hogy Gázában 34 735 személy vesztette életét, köztük több mint 9 500 nő és több mint 14 500 gyermek. Azonban alig két nappal később, május 8-án a felülvizsgált adatok összesen 34 844 halálos áldozatot mutattak, köztük 4 959 nőt és 7 797 gyermeket.

A legfrissebb adatok, amelyek április 30-ig tartalmazzák a halálos áldozatokat, azt mutatják, hogy összesen 24 686 személyt azonosítottak halottként. Közülük 10 006 férfi, 4 959 nő és 7 797 gyermek volt.

Az ENSZ elemzése arra is rávilágít, hogy az azonosított halálesetek többsége férfi (40 százalék), ezt követik a gyerekek (32 százalék) és a nők (20 százalék).

Tüntetés: A jobboldali Honenu jogsegélyszervezet szerint négy aktivistát, köztük legalább egy kiskorút tartóztattak le egy tiltakozás részeként, amelynek célja az volt, hogy megakadályozzák, hogy a Jordánián keresztül érkező segélyek bejussanak az övezetbe.

A Cav 9 aktivista csoport, amely arra törekszik, hogy leállítsák a humanitárius segélyszállítmányoknak Gázába mindaddig, amíg túszok vannak az övezetben, azt állítja, hogy akadályozta a szállítmány útján, amikor az áthaladt a Júdea és Izrael közötti Turkumija ellenőrzőponton.

Segélyek: Az Egyiptom és Gáza közötti Rafah-átkelőhely, mely a háború kezdete óta az övezet humanitárius segélyeinek főbejárata, jelenleg le van zárva az izraeli hadsereg műveletei miatt.

Jelenleg a Kerem Salom átkelőt használják humanitárius segélyszállítmányok szállítására Gáza déli részére, míg az Egyiptommal közös Nitzana átkelőt a teherautók egy részének ellenőrzésére használják.

Emellett jelenleg három átkelőt használnak humanitárius segélyek transzferjéhez Izraelből a Gázai övezet északi részére: Nyugat-Erez, amelyet tegnap nyitottak meg; Kelet-Erez, amelyet a hónap elején nyitottak meg a meglévő Erez-átkelő mellett; és a 96-os kapu, a hadsereg bejárata a Netzarim-folyosóra Gáza középső részén, amelyet először márciusban használtak segélyszállításokra.

The post Sérülések Rafahban, harcok és érdekes adatok first appeared on Új Kelet online.