Évértékelés és programalkotás a MAB Vallástudományi Munkabizottság ülésén

2024. május 25-én tartotta évértékelő és programalkotó ülését a Miskolci Akadémiai Bizottság tavaly (újra)alakult Vallástudományi Munkabizottsága.

Prof. Dienes Dénes beszámolt az első munkaév gazdag programjáról, köztük Visky András “Kitelepítés” és Tompa Andrea “Sokszor nem halunk meg” című könyveinek bemutatóiról. A többszörösen díjazott alkotások népszerűsítése mellett a munkabizottság tagjai látogatást tettek a zsidó hitközség közlemúltban kialakított látogatóközpontjában is. Az elmúlt év jelentős eseménye volt az a vallástudományi konferencia, ahol friss egyháztörténeti kutatások eredményeiről számolhattak be az előadók.

Prof. Balogh Judit ismertette a következő munkaév tervezetét. Az ősszel a Holocaust 80. évfordulójára történő megemlékezés keretében, a tavasszal a Női lelkészek az egyházban témával hirdetnek meg egy-egy napos konferenciát, melyre a jelentkezéseket, az ötleteket folyamatosan várják.

A munkabizottsági ülés keretében került sor Zsugyel János PhD előadására, aki a Szebik Imre püspökkel, korábbi miskolci lelkésszel közösen írt monográfiáját ismertette, mely  “A miskolci evangélikussság 1945 és 1997 közötti története” címmel a Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye kiadásában a belvárosi evangélikus templom építésének 225. évfordulójára jelent meg.

(zsj)