Avi/ujkelet.live

A háború 235. napja: Az ABC News egy amerikai tisztviselő idézett reggel, mondván, az Egyesült Államok azt az információt kapta Izraeltől, hogy a dél-gázai Rafahban vasárnap végrehajtott légicsapásból származó repeszek vagy valami más gyújtott fel egy üzemanyagtartályt 100 méterrel arrébb, ami elpusztított egy sátrat, és hatalmas tüzet okozott.

Az Egyesült Államok nem rendelkezik olyan információval, amely megerősítené vagy cáfolná ezeket az információkat. A tisztviselő szerint az Egyesült Államok még vizsgálja, hogy mi történt, várja, hogy Izrael lefolytassa a saját vizsgálatát, és meghatározza a következő lépést.

A Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló egészségügyi hatóságok szerint mintegy 45 ember vesztette életét a tüzet okozó támadásban, mely elborított több sátrat és menedékhelyet a közelben.

Az amerikai tisztviselő megjegyezte, hogy figyelmeztették Izraelt egy nagyszabású rafahi szárazföldi offenzíva következményeire.

Az izraeli katonai főtanácsnok, Jifat Tomer Jerusalmi vezérőrnagy hétfőn elrendelte a vezérkar tényfeltáró mechanizmusának, hogy vizsgálja ki a támadást.

Lövöldözés a határon: Az incidens, amelyben egy egyiptomi katona életét vesztette az izraeli hadsereg lövései következtében, hétfőn délelőtt fél 11-kor történt, amikor az izraeli mérnöki erők egy alagúttal foglalkoztak az egyiptomi határon, a Philadelphi-folyosón. A hadművelet során egy egyiptomi katona viszonylag kis távolságból rálőtt egy teherautóra. Az erőt biztosító harcosok, akik egy mérnöki APC-ben tartózkodtak, egy „halálos” rendszerrel – az APC-re szerelt géppuskával – viszonozták a tüzet a lövöldöző katonára. A lövöldözés következtében az egyiptomi katona életét vesztette, mások pedig megsebesültek.

Az izraeli hadsereg tegnap nem volt hajlandó részleteket közölni az incidensről az Egyiptommal fennálló feszült kapcsolatok miatt. Közvetlenül a szokatlan esemény után az Izraeli Védelmi Erők képviselői beszéltek az egyiptomi hadsereg képviselőivel, és mindkét fél megkezdte az incidens közös vizsgálatát. A hadsereg délután közölte, hogy ,,lövés történt az egyiptomi határon, az incidenst vizsgálják, párbeszéd folyik az egyiptomi féllel”.

Egy egyiptomi tisztviselő a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva az incidenről azt mondta, hogy senkinek nem érdeke nagy ügyet csinálni a történtekből, ,,voltak a múltban ilyen incidensek, amelyeket megfékeztek”.

Egyiptom rövid közleményt adott ki a szokatlan incidensről, mely szerint az esetet az illetékes hatóságok vizsgálják, és egy katona életét vesztette.

Úgy vélik, hogy sem az izraeli, sem az egyiptomi fél nem akarja ezt a taktikai eseményt stratégiaivá változtatni, különösen azután, hogy az egyiptomiak újrakezdték a humanitárius segélyek szállítását a Kerem Salom átkelőn keresztül Gázába, és a tárgyalások hátterében, hogy megoldást találjanak a Rafah átkelő újbóli megnyitására.

Tárgyalások Rafah hátterében: Izrael attól tart, hogy a vasárnapi Rafahban végrehajtott támadás megnehezíti a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalások folytatását, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

,,A félelem, amelyre a rafahi tevékenységgel kapcsolatban figyelmeztettünk, beteljesül – és mindent veszélybe sodor” – nyilatkozta egy külföldi diplomata.

Egy másik forrás azt állította, hogy mindaddig, amíg Izrael nem hagy fel a Rafah-hadművelettel, a tárgyalásokon nem születik megállapodás. Ugyanakkor a rafahi incidenseket követően a Sabak belbiztonsági szolgálat magas rangú tisztviselői beszéltek egyiptomi kollégáikkal, hogy megpróbálják csillapítani a kedélyeket.

Elszalasztott lehetőség: Gadi Eizenkot miniszter, a hadikabinet tagja a Külügyi és Védelmi Bizottság zártkörű meghallgatásán elárulta, hogy a döntések elmaradása miatt elszalasztották a lehetőséget a második fogolycsere-megállapodásra.

,,Elszalasztottunk egy lehetőséget Rafahval. Január-február környékén stratégiai csomóponthoz érkeztünk, majd figyelmeztettem a szükséges döntések meghozatalának hiányára. Egyetértés volt abban, hogy a Hamász súlypontja a Gázai övezet déli részén van, de továbbra is főként a Gázai övezet északi részével foglalkoztak. Voltak vektorok, amelyeket nem használtak, és ha helyesen jártunk volna el, akkor lehetséges lett volna egy második fogolycsere-vázlat elkészítése” – mondta Eizenkot a médiának kiszivárogtatott információk szerint.

Válasz a Hamásznak: Izrael a tárgyalások megújítására tett kísérlet részeként választ adott a közvetítőknek, ami várhatóan kedden eljut a Hamász terrorszervezethez. A 12-es csatorna egy, a részleteket ismerő forrást idézett, aki a választ ,,messzemenőnek” nevezte, tekintve, hogy kiterjesztették a tárgyalócsapat mandátumát, de pontosított, hogy az ellenségeskedés beszüntetésének követelése továbbra is nyitott.

A hadikabinetben egyetértés van a miniszterek és a védelmi szervezetek vezetői között abban, hogy a rafahi tevékenység befejezése és a fogolycsere előmozdítása a helyes, Binjámin Netanjahu miniszterelnök azonban ellenzi. A folyamat támogatói úgy vélik, hogy Izraelnek be kell lépnie a megállapodás első szakaszába, és ezzel elő kell segítenie a megállapodás dinamikájának folytatását.

  • A hadikabinetben tovább folytatódott a konfliktus a tárgyalások kapcsán. Este nem jelent meg a kormányülésen Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy, aki az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezeti, miután a 12-es csatorna nyilvánosságra hozta a kormány elleni riasztó kijelentéseit. A tiszthez közeli források szerint eleve nem volt jelenése az ülésen.
  •  „El vagyunk csüggedve, ezzel a kormánnyal nem lesz megállapodás. Az általam szorgalmazott megállapodás magában foglalja az összes túsz fokozatos elengedését, és a Hamász ragaszkodott ahhoz, hogy ez magában foglalja a harcok befejezését. Azt mondtam a miniszterelnöknek, hogy bármelyik pillanatban visszatérhetünk a harchoz” – mondta állítólag Alon.
  • Binjámin Netanjahu miniszterelnök az ülés megnyitásán kijelentette: ,,A tárgyalócsoporttól származó kiszivárogtatások botrányosak. Megállapodtunk a titoktartásban. Kérésetekre mindig kiterjesztettem a mandátumot, amikor szükséges volt. Az ellenem szóló tájékoztatások hazugságuk, ártotok a tárgyalásoknak.”
  • Netanjahu a Kneszet pódiumán hasonló nyilvános nyilatkozatot tett, amikor azt állította, hogy már ötször jóváhagyta a mandátum kiterjesztését.

Herci Halevi vezérkari főnök az elrabolt katonák szüleivel folytatott beszélgetésén a háború szükséges műveleti sorrendjét is megemlítette, kifejtve, hogy a végső cél valóban a Hamász leszerelése, de ebben a szakaszban az időrendet tekintve a túszok hazahozatala priorítást élvez.

A vezérkari főnök szerint ,,a katonai célok 80%-a megvalósult, a fennmaradó 20% elérése pedig eltart egy ideig”.

A Hamász háború leállítására vonatkozó követelésére utalva Halevi azt mondta, hogy a hadsereg tudja, hogyan térjen vissza a harcokhoz. A vezérkari főnök azt is hangsúlyozta, hogy most nagyon nagy jelentősége van a katonai nyomásnak, és hozzátette – ha teljesen levesszük a nyomást, akkor nehéz lesz megegyezni.

The post Rafah-ügyek, elszalasztott lehetőség és a túszok first appeared on Új Kelet online.