Amikor kihagy az agy – tréningezni kell a gondolkodást is

Egyes daganatellenes gyógyszerek károsan hat- hatnak az idegrendszer normál működésére, eme- llett maga a betegség tudata, a szorongás, az aggodalmak, az új információk és a tapasztalatok sokasága vagy a fáradékonyság, a kialvatlanság is sok energiát elvonhat. Mindezek a kémiai, biológiai, pszichológiai folyamatok összeadódva együtt hozzájárulhatnak a gondolkodás – szakszóval a kognitív készségek – lassulásához.

Előfordulhat a memória gyengülése, nehézséget okozhat új információk megjegyzése vagy akár a korábban tudott dolgok felidézése is. Jellemző lehet figyelemhiány, nehezebben mehet a koncentráció és a tanulás. A betegek vagy hozzátartozók tapasztalhatják azt is, hogy lassul a gondolkodás, az információfeldolgozás, „nehezebbé válik a felfogás”. Jelentkezhetnek nyelvi nehézségek, például nem találja a beteg a szavakat, zavartság is előfordulhat. A tünetek ronthatnak az érzelmi állapoton is: a frusztráltság növelheti a depresszió kockázatát vagy súlyosságát, ami pedig már önmagában is tovább ronthatja a gondolkodási képességeket. A szervezet és az agy oxigénellátását csökkentő vérszegénység vagy hormonális változások is lehetnek korlátozó tényezők, a negatív hatások pedig felerősíthetik egymást. A chemobrain nem tudható be tehát kizárólag gyógyszer-mellékhatásnak, összetettebb jelenség.

A chemobrain hatásai csökkenthetők. Mindenekelőtt: a panaszokról – mint minden észlelt tünetről – be kell számolni a kezelőorvosnak, hiszen a vérszegénység, a depresszió, az álmatlanság egyaránt enyhíthető gyógyszerrel is. Emellett maga a beteg is sokat tehet az állapotának javulásáért. Az aktuális állapothoz és terhelhetőséghez igazodó, napi szintű, minél intenzívebb fizikai aktivitás nemcsak a gondolatok frissességéhez járulhat hozzá, de érdemben javítja az életminőséget és az életkilátásokat is.

Mentális aktivitás: ahogyan az izmokat, az agyat is edzésben kell tartani, amiben segíthet az olvasás, a naplóírás, a keresztrejtvény, a számrejtvény, a szó- és memóriajáték, bárminek a tanulása (idegennyelv vagy akár versek), ami örömöt adhat ebben az időszakban. Fontosak a társas kapcsolatok, az elszigetelődés elkerülése. Bátran segítség kérhető a kórházi pszichológustól is, mert vannak olyan kognitív terápiák, amelyek során olyan módszereket tanítanak meg, amelyek szintén segíthetnek a koncentráció javításában. A szorongásgátlás, a relaxációs technikák megtanulása és gyakorlása pedig az alvás minőségét javíthatja.

Idővel, ha csökken a betegség miatti stressz, illetve kiürülnek a daganatellenes hatóanyagok a szervezetből, a chemobrain tünetei is enyhülhetnek. Addig is a mindennapos rutinná tett agyi edzéseken túl mankóként praktikus lehet feljegyzések írása jegyzetfüzetbe vagy telefonba.