Avi/ujkelet.live

2014 júniusában a Hamász terroristái elraboltak három izraeli tinédzsert. Ma van a 10. évfordulója, hogy megtalálták a holttestüket. Ez a keresésük utáni akció története, mely az Erős szikla hadművelethez vezetett.

A 19 éves Ejál Jifrach, a 16 éves Gil-ad Saar és a 16 éves Naftali Frenkel elrablása június 12-én este történt egy autóstoppos poszton Gus Ecionban, Júdea és Szamáriában. A rendőrségre néhány perc múlva hívás érkezett Saartól. „Elraboltak”, a háttérben kiabálás hallatszott: ,,Fejet, le, fejet le, kezeket le”, majd a hívás 2 perc után megszakadt. A rendőrök órákig azt hitték, hogy telefonbetyárkodásról volt szó.

A hadsereg azonban csak órákkal később értesült az emberrablásról, miután az egyik tinédzser szülője értesítette a hatóságokat, hogy megszakadt a kapcsolata fiával. Ezért csak másnap reggel indult átfogó keresés a tizenévesek után a hadsereg és a belbiztonsági szolgálat részéről.

Miközben folyt a három fiatal utáni keresés, terroristák izraeli polgári területeket rakétáztak Gázából.

Az izraeli biztonsági erők pedig az emberrablásokkal összefüggésben a Hamász terroristáit és a szervezet terrorista infrastruktúráját is célba vették.

A katonák mintegy 400 gyanúsítottat tartóztattak le, közülük 250 a Hamászhoz volt köthető. A gyanúsítottak közül több mint 56 palesztin volt, akik a Salit-fogolycsere részeként szabadultak 2011-ben.

  • Gilád Salitot a katonai szolgálata közben 2006. június 25-én egy határokon átnyúló rajtaütés során rabolták el a Hamász terroristái. 
  • A Hamász 2011. október 18-án 1027 izraeli börtönben ülő terroristáért cserébe végül hajlandó volt szabadon engedni Salitot. Izraelben a fogolycsere megállapodás mind a mai napig viták tárgyát képezi.

A hadsereg intézkedett a Hamász által irányított Dawa-hálózat 63 intézménye ellen. A kutatások során sok fegyvert is lefoglaltak.

A Hamász közintézmények rendszerét hozta létre, beleértve mecseteket, iskolákat és kórházakat Júdeában és Szamáriában. A Hamász ezeket az intézményeket terroristák toborzására és radikális iszlám ideológiájának terjesztésére használta.

Június 26-án az izraeli biztonsági erők nyilvánosságra hozták a Hamász két emberrablójának nevét: Marwan Kawaszme és Omar Abu Aysa.

  • 2014. szeptember 22-ről szeptember 23-ra virradó éjszaka a Sabak belbiztonsági szolgálat és az izraeli hadsereg lokalizálta őket. A letartóztatásukra irányuló küldetés tűzharchoz vezetett.
  • „Tüzet nyitottunk, ők viszonozták a tüzet, és meghaltak a tűzharcban” – mondta Peter Lerner, a hadsereg akkori szóvivője a Reutersnek.
  • A Hamász később megerősítette mindkettő halálát.

Az utcákon és az interneten a palesztinok támogatásukat fejezték ki a terroristák mellett, akik elrabolták a három izraeli tinédzsert. Fiatalok ezrei lengették a Hamász zászlaját, és több tucat diák állt a kamerák elé három ujját mutatva, a három elrabolt izraelit jelképezve.

Június 30-án az izraeli hadsereg megtalálta a tinédzserek holttestét a júdeai Hebron városától északnyugatra, egy mezőn. Az emberrablók járműve is előkerült, vérfoltokkal és töltényhüvelyekkel.

Később kiderült, hogy a triót agyonlőtték nem sokkal azután, hogy elrabolták őket, Az eredeti kétperces segélykérő telefonhívásban lövések hallatszottak. A gyilkosság után a terroristák Halhulba egy mezőre mentek. Ott hagyták a három holttestet, megkötözve, részben elásva.

A holttestek megtalálása után, 2014. július 1-jén nacionalista zsidók elrabolták és megölték a 16 éves Mohammed Abu Khdeirt.

A 30 éves Joszef Ben-David és két kiskorú unokaöccse elrabolták Abu Khdeirt a kelet-jeruzsálemi Suafat negyedből, megverték és élve elégették a jeruzsálemi erdőben. A bíróság életfogytiglani és 20 év börtönbüntetésre ítélte Ben-Davidot. Az egyik unokaöccsét életfogytiglani börtönre a másikat 21 évre ítélték.

Ugyanazon a nyáron a Hamász újraindította rakétatámadásait és terroralagutakon keresztüli behatolási kísérleteit Izraelbe. A Hamász és a többi terrorszervezet támadásai intenzívebbé váltak, és a három izraeli elrabolásával és meggyilkolásával a feszültség tovább fokozódott.

Az izraeli hadsereg 2014. július 8-án indította el az Erős szikla hadművelet, azzal a céllal, hogy a rakétatámadásokat követően helyreállítsa a biztonságot az ország déli részén. A szárazföldi offenzíva július 17-én vette kezdetét. Közel 50 napos, szárazföldi és légi harcok után a Gázai övezetben, Izrael és a Hamász tűzszünetet kötött.

Az Erős szikla hadművelet számokban:

  • Több mint 4500 rakétát lőttek ki Izraelre
  • Az izraeli hadsereg 32 Hamász terroralagutat semmisített meg, amelyek közül 14 beszivárgott izraeli területre
  • A Hamász terroristái a hadművelet során öt alkalommal hatoltak be izraeli területre
  • A Vaskupola rakétavédelmi rendszer 692 gázai rakétát fogott el
  • 67 izraeli katona esett el. Oron Shaul törzsőrmester és Hadar Goldin főhadnagy maradványai még mindig a Hamász birtokában vannak.

A hadsereg a 2014-es gázai háború után föld feletti, alatti illetve tengeri akadályok építését javasolta a határ mentén. A harcok alatt a Hamász nagymértékben kihasználta az alagút hálózatát, hogy harcosokat küldjön Izraelbe, valamint az alagutakon keresztük szabad mozgást biztosított a terroristák és a fegyverek számára a Gázai övezeten belül.

A projekt 2021-ben teljes egészében elkészült. A kerítés egy 65 kilométer hosszú földalatti akadályt foglal magában, amely a teljes gázai határon végig megy, valamint egy tengeri akadályt, avagy bevehetetlen hullámtörőt. Fejlett szenzorokból és megfigyelő eszközökből álló rendszerrel rendelkezik az alagutak észlelésére, és kombinálták egy 6 méter magas föld feletti kerítéssel, amely hasonló ahhoz, amely az izraeli-egyiptomi határ mentén húzódik.

2023. október 7-én a Hamász terroristái betörtek Izraelbe, mészárlást, pusztítást és emberrablásokat hajtva végre.

,,Olyan poklon mentem keresztül, amit soha nem is képzeltünk volna. Tomboltak a kibucban. Nem hittem volna, hogy idáig jutunk. Motorkerékpárra fektettek, felrobbantották az általunk épített kerítést, egy különleges, két és fél milliárd dolláros elektronikus kerítést, ami nem segített semmit” – nyilatkozta október 24-én a 85 éves Jocheved Lifshitz, Nir Oz kibuc lakosa, akit a Hamász humanitárius okokból szabadon engedett.

Forrás: Izraeli Védelmi Erők, Új Kelet Live

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/Heti-Podcast-e2lchrs

The post ,,Elraboltak” – Ma 10 éve találták meg a 3 tinédzser holttestét first appeared on Új Kelet Live.