Avi/ujkelet.live

A háború 268. napja, déli front: A 7. dandár a Givatival és az ejtőernyősökkel csütörtök óta Gázaváros Szedzsaijja negyedében van bevetve.

A hadművelet részeként a csapatok kutatásokat végeznek a terrorista területté alakított polgári infrastruktúrákban. Ennek részeként rajtaütést hajtottak végre az ENSZ egyik iskolájában, melyet a terroristák több tucat fegyver, gránát és értékes hírszerzési dokumentum elrejtésére és tárolására használtak.

Ezen túlmenően az erők egy klinikán egy aktív parancsnoki helységet találtak kommunikációs eszközökkel, ellenséges dokumentumokkal és megfigyelőkkel.

A hadsereg becslései szerint a Hamásznak sikerült rendeznie sorait az övezet északi részén és több száz új terroristát toboroz, néhányuk kiskorú, és a célzott hadművelet Szedzsaijjában még eltart néhány hétig.

A hadsereg azt állítja, hogy most korábban fel nem tárt alagúthálózatokat és Hamász-telephelyeket is el tudott érni más gázai hadműveletek során szerzett új hírszerzési adatok felhasználásával.

Az izraeli hadsereg legfrissebb értékelései szerint eddig legalább 40 Hamász-terroristát öltek meg a katonák Szedzsaijjában.

Rafah: Mindeközben a dél-gázai Rafahban a 162. hadosztály alá tartozó csapatok számos terroristát megöltek, valamint alagút nyílásokat romboltak le.

Rafahban továbbá csapást mértek egy alagút nyílásba rejtett aknavetőre.

Magas rang: Az Izraeli Védelmi Erők a közelmúltban megemelte a rangot, amellyel egy parancsnoknak rendelkeznie kell ahhoz, hogy jóváhagyja az október 7-i mészárlásban részt vevő palesztinok likvidálását, akik nem tagjai a Hamásznak vagy a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezeteknek, jelentette a Haaretz.

A katonai főtanácsnokkal folytatott megbeszélésen, amelyen a hadsereg nemzetközi jogi osztályának tagjai is részt vettek, megállapították, hogy minden merényletet egy hadosztályparancsnoknak vagy magasabb rangú személynek kell jóváhagynia, és meg kell felelnie a hadviselés szabályainak és a Legfelsőbb Bíróság célzott merényletekre vonatkozó rendeleteinek.

  • A nemzetközi jog és az izraeli legfelsőbb bíróság döntései szerint az izraeli hadseregnek terroristaként kell inkriminálnia a gyanúsítottakat, mielőtt célba vehetné őket.
  • A háború kitörésekor a katonai jogászok és a főügyész engedélyezte ennek a politikának a kiszélesítését, lehetővé téve a terrorszervezetekkel kapcsolatban álló személyek támadását, még akkor is, ha adminisztratív beosztásban voltak. Az olyan személyek esetében, akik részt vettek a terrortámadásban, de nem volt információ, hogy kapcsolatban álltak valamelyik terrorszervezettel, továbbra is meg kellett őket vádolni, mielőtt célba vették volna őket.

A védelmi szervezet magas rangú tisztviselői tisztázták, hogy a Hamász vagy a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái elleni célba vételhez nincs szükség magas rangú parancsnok jóváhagyására.

Északi front: Az izraeli hadsereg reggel azonosított egy terroristát bemenni egy katonai épületbe, ahol más terroristák tartózkodtak, a dél-libanoni Hula térségében. Nem sokkal az azonosítás után a légierő vadászgépei csapást mértek az épületre.

Egy másik incidensben a hadsereg azonosított egy terroristát a Hezbollah egyik épületében Kafr Kilában, és légicsapást irányított az épületre.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/Heti-Podcast-e2lchrs

The post Frontok és a jog first appeared on Új Kelet Live.