Avi/ujkelet.live

A háború 283. napja, déli front: Az izraeli légierő hírszerzési információk alapján tegnap célba vett egy csapat Hamász terroristát, akik az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) egyik iskolájában gyülekeztek a Gázai övezet középső részén lévő Nuszeiratban.

Az Abu Araban iskolát a terroristák búvóhelyként és az övezetben állomásozó izraeli erők elleni terrorista tevékeységek megtervezésére és végrehajtására használták.

Annak érdekében, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, a hadsereg precíziós lőszert használt és hírszerzési eszközökre támaszkodott.

A Hamász tizenkét halottról számolt be.


Helyzet: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, még korai annak meghatározása, hogy Mohamed Deif, a Hamász katonai szárnyának parancsnoka meghalt-e a szombati légicsapásban Gáza déli részén, de a terrorcsoport megpróbálja elrejteni a támadás eredményeit.

,,Nem állunk meg, nem hagyjuk abba a harcot. Az egész Gázai övezetben különböző harci módszerekkel dolgozunk” – mondta a Palmachim légibázison tartott sajtótájékoztatón.

,,Eltökélt szándékunk, hogy továbbra is üldözzük a Hamász magas rangú tisztviselőit, azokat, akik az október 7-i mészárlást megtervezték és végrehajtották, és életüket ártatlanok meggyilkolásának szentelték”..

,,Mohamed félt meghalni, ezért úgy bujkált, hogy azzal még a parancsnoki képességének is ártott. Elbújt és feláldozta magával saját embereit és a környéken tartózkodó civileket, akik veszélyben voltak, akik közül nagyon kevesen sérültek meg” mondta Halevi. „Megtaláltuk, és megtaláljuk a következőket is.”

„Ezek a merényletek annak a folyamatos és változó katonai nyomásnak a részét képezik, amelyet az Izraeli Védelmi Erők a Gázai övezet minden részén gyakorol. Nap mint nap sok hamászos meghal… Ez fontos a Hamász terrorszervezet szisztematikus felszámolása szempontjából. Nagyon fontos a túszok hazahozataláról szóló megállapodás feltételeinek megteremtéséhez is” – tette hozzá.


Deif: A KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap esti riportja szerint Izraelben meg vannak győződve arról, hogy Deif és Rafa’a Szalame, a Khan Junesz Dandár parancsnoka, akinek halálát a hadsereg tegnap megerősítette, a célba vett létesítményben találkoztak, annak ellenére, hogy nem egy olyan helyről van szó, ahova rendszeresen jártak.

Felmerül a kérdés, hogy Deif a létesítményben volt-e abban a pillanatban, amikor a bombákat ledobták, vagy néhány perccel korábban távozott onnan. Van egy olyan magyarázat is, amely szerint még ha Deif likvidálása sikeres is volt, a Hamásznak nem érdeke ezt nyilvánosan elismerni.

Mindeközben Izraelben olyan jelzéseket próbálnak találni, amelyek segítenek megválaszolni ezt a kérdést. Ebből a célból Izrael légi járműveket és egyéb információ gyűjtőket használ a támadás helyszíne felett, azzal a céllal, hogy megpróbáljon találni valamit, ami segít rendezni a képet Deif sorsát illetően.


Északi front: Izraeli vadászgépek vasárnap este a Hezbollah terrorszervezet terror-infrastruktúráját támadták a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban, Bani Haijjanban és Ajta as-Sabban.

Továbbá egy katonai létesítményre is csapást mértek Hulában.


Stratégiaváltás: Hasszán Mahdawi tábornok, másik nevén Muhammad Reza Zahedi likvidálása után az iráni Kudsz-erő szíriai és libanoni parancsnokának feladatkörét kisebb szerepekre osztották, jelentette tegnap a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Körülbelül három hónap telt el azóta, hogy Izrael Damaszkuszban megölte az eddig legmagasabb rangú iráni parancsnokot, a Kudsz-erő szíriai és libanoni parancsnokát. Ez a likvidálás vezetett a történelem során először egy Izrael elleni közvetlen iráni támadáshoz.

Külföldi riportok szerint eddig nem egy, hanem több utódot jelöltek ki a Zahedi posztjára. Ez a lépés arról is tanúskodik, hogy nehéz egyetlen utódot találni Mahdawi helyére, aki az elmúlt években Irán és megbízottjai tevékenységeit irányította Izrael ellen az északi arénában.

Másrészt ez arra is utalhat, hogy a Forradalmi Gárdában azt a tanulságot vonták le a számukra fájdalmas likvidálás után, hogy ha a Kudsz-erő parancsnokának szerepkörét a libanoni szektorban és a szíriai szektorban több tisztviselő között megosztják. és Izrael likvidálja az egyiket, akkor kisebb lesz a kár.

The post Gáza, Deif és Irán stratégiaváltása first appeared on Új Kelet Live.