Avi/ujkelet.live

A háború 283. napja, déli front: Az elmúlt nap során a Nahal-dandár harcosai a dél-gázai Rafahban közelharcban megöltek egy RPG-vel felfegyverzett terrorsejtet, jelentette az Izraeli Védelmi Erők.

A 8. dandár pedig megölt számos terroristát a Gázai övezet középső részén. Az egyik akció során azonosítottak egy terroristát, amint bombákat próbált elhelyezni, és tanktűzzel megölték.

Harcok a Gázai övezetben:

A légierő az elmúlt nap során több tucat terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben. Az egyik légicsapás során a vadászgépek terroristákat likvidáltak, akik az erőket figyelték és veszélyt jelentettek rájuk.

A haditengerészet is támadásokat hajtott végre a szárazföldi erők támogatására, terror-infrastruktúrákat semmisítve meg az övezet déli részén.


Találkozó: Binjámin Netanjahu miniszterelnök kedden találkozni fog a Nahal Oz előörsön október 7-én elesett őrszem katonanők családjaival. A családok három hete levélben fordultak a miniszterelnökhöz, találkozót kérve.


Túszok: ,,A túszok hazahozataláról szóló megállapodás sürgős erkölcsi kényszer az életek megmentéséhez” – mondta Herci Halevi vezérkari főnök vasárnap a Palmachim légibázison.

„Az Izraeli Védelmi Erők minden szükséges nyomást hozzátesz ahhoz, hogy megteremjenek a legjobb feltételek egy ilyen megállapodáshoz, és így teszünk az előző megállapodás lejárta óta” – hangsúlyozta.

  • Szombat este Netanjahu miniszterelnök azt állította, hogy „hónapokig nem történt előrelépés [a megállapodás felé], mert a katonai nyomás nem volt elég erős”, és ez csak akkor változott meg, amikor ragaszkodott ahhoz, hogy az izraeli hadsereg menjen be Rafahba. Valójában ő volt, aki nemzetközi nyomásra többször elhalasztotta a művelet jóváhagyását.

„Az Izraeli Védelmi Erők tudni fogja, hogyan kell betartani minden olyan megállapodást, amelyet a politikai kör jóváhagy, és még egy tűzszünet után is visszatérni és nagy intenzitással harcolni” – mondta Halevi.

„Az Izraeli Védelmi Erők nem áll le a túszok kiszabadítására irányuló munkával, akiknek nagy nehézségben telik az idő, és nem mondunk le arról, hogy továbbra is támadjuk a Hamászt, amíg célt nem érünk, és természetesen nem mondunk le a biztonság megteremtéséről sem Izrael Állam polgárai számára” – tette hozzá Halevi.

Tárgyalások: Az izraeli médiában reggel idézett politikai forrás szerint folytatódnak a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalások a Mohamed Deif elleni likvidálási kísérlet ellenére is. A Moszad kémszolgálat vezetője a jövő héten Katarba utazik.

A libanoni Al-Akhbar újság egyiptomi forrásokra hivatkozott, mondván, a tárgyalások folytatónak a likvidálások ellenére is. Továbbá az izraeli tárgyalócsoport bejelentette, hogy Izrael nem hagyja abba a katonai műveletek végrehajtását, amíg a felek megállapodásra nem jutnak.


Imposztor: Katonai mentősnek kiadva magát csatlakozott egy férfi az izraeli erőkhöz a Gázai övezetben – és szexuálisan zaklatott katonákat, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A csalónak, „A”-nak sikerült a cselekményt egy hamis jelvénnyel végrehajtania, miután a korona-időszakban részt vett az oltási műveletben, a panaszok nyomán azonban egy hét után elbocsátották, de nála maradt a jelvény, amelyre tévedésből „mentős” volt nyomtatva.

A harctéren egy hónap elteltével az élmények színesítésének szükségességét érezve elküldte a jelvényét az elit Jahalom harcmérnöki egység egyik orvosának, bemutatva a 7. dandárnál szerzett hadműveleti tapasztalatait. A Jahalommal a Gázai övezetben töltött egy hónap után a Gázai Hadosztály északi tartalékos dandárjának tisztjéhez fordult a jelvénnyel és gazdag háborús tapasztalataival.

A tiszt elmagyarázta neki, hogy nem rendelkezik katonai mentős képesítéssel, erre a csaló közölte, hogy a tisztiorvos beírtatta egy katonai kurzusra. A tiszt tanúsítványt kért, és a csaló azt válaszolta, hogy az Assaf Harofeh Kórháztól fogja megkapni. Néhány nappal később a csaló azt írta a tisztnek, hogy hiányzik néhány óra a képzésből, de a tartalékos szolgálat miatt nem tudja teljesíteni.

A tiszt a parancsnokához fordult, akit meggyőzött, és elküldte a csalót egy katonai tanfolyamra, amely orvosi csapatokat képez ki a harctéri sérülések kezelésére. A tanfolyam során felmerült a gyanú, hogy nem rendelkezik orvosi képzettséggel.

Tevékenysége részeként a csaló még egy páncéltörő rakéta által megsebesült katonát is ellátott, és úgy döntött, hogy nem szállíttatja kórházba. A sebesült életben maradt.

De ez még nem minden. A Gázai övezetben végrehajtott műveletek során „A” háromszor szexuálisan zaklatta a Jahalom egység egyik harcosát. Egy másik alkalommal lefényképezte az egyik harcost meztelenül. A harcos követelte tőle a fotók törlését, mire azt állította, hogy törölte őket, de ez is hazugságnak bizonyult. Ráadásul a meztelen fotókat elküldte WhatsApp-on az egyik parancsnokának.

A gázai manőver során graffitiket is fújt, az egyikre a teljes nevét a „Senior Nőgyógyász” szöveg mellé. A csaló a múltban ápolói képzésen vett részt, azonban csak egy vizsgát tett le, amelyen megbukott.

Az incidenst követően az izraeli hadsereg levonta a tanulságot, és úgy döntött, hogy az Egészségügyi Minisztériummal ellenőrzi az összes orvosi csoport tanúsítványát és engedélyét.

The post Harcok, túszok és imposztor a harctéren first appeared on Új Kelet Live.