Avi/ujkelet.live

A háború 283. napja, frakcióülések: A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője, Becalel Smotrich pénzügyminiszter felszólította a miniszterelnököt, hogy vesse ki az izraeli szuverenitást Júdea és Szamáriára, amennyiben a Nemzetközi Bíróság jogellenesnek nyilvánítja az izraeli telepeket.

,,Ezúton felszólítom Binjámin Netanjahu miniszterelnököt: Ha a hágai Nemzetközi Bíróság valóban úgy dönt, hogy a telepes vállalkozás illegális, válaszoljon nekik történelmi döntéssel, szuverenitást alkalmazva őshazánk területére” – mondta Szmotrich pártjának heti frakcióülése előtt. ,,Senki sem fogja elmozdítani Izrael népét földjéről.”

  • A bíróság július 19-én nem kötelező erejű véleményt fog kiadni ,,a palesztin területek izraeli megszállásának” jogi következményeiről.

„Addig is, a szuverenitás alkalmazásáig, Isten segítségével folytatom az utamat a telepes [mozgalom] fejlesztéséért, a de facto szuverenitás alkalmazásáért és a palesztin állam létrehozásának meghiúsításáért masszív építkezésekkel, telepek legalizálásával, utak építésével és egyéb terepen végzett intézkedésekkel” – tette hozzá Szmotrich.


A Jiszráel Beiteinu elnöke, Avigdor Liberman elárulta, hogy a közös indulásról tárgyal Naftali Bennett volt miniszterelnökkel a következő választásokon.

,,Két napja beszéltem Bennettel, és várhatóan szerdán újra találkozunk” – mondta Liberman.

Korábban a Calcalist konferenciájan Liberman úgy becsülte, hogy a kneszet néhány hónapon belül feloszlik.

„A miniszterelnök novemberben maga kívánja feloszlatni a kneszetet. Egyelőre nem kezdődött el az állami költségvetéssel kapcsolatos munka, amelyet augusztusban kellene a kormány elé terjeszteni” – mutatott rá Liberman. ,,Mivel nem nyújtanak be költségvetést, és a miniszterelnök úr nem akar december 2-án a tanúk padjára lépni [a korrupciós perében], az a következtetésem, hogy novemberben ő maga fogja feloszlatni a kneszetet, és néhány hónappal később választásokra megyünk.”

„Remélem, hamarabb sikerül feloszlatnunk. Faltól falig, széles cionista koalíciót akarunk. Enélkül semmit sem tudunk orvosolni”.


A Jes Atid elnöke és az ellenzék vezetője, Jáir Lapid a koalíció Netanjahu miniszterelnökkel szembeni féktelen uszításról szóló állításaival foglalkozott, mondván: ,,Netanjahu nem áldozat, hanem egy nyafogós gyáva. Gázában minden katona nagyobb veszélynek van kitéve, mint ő, minden izraeli harcos Dzseninben nagyobb veszélyben van, mint ő. Az ember, aki felállította a méreggépezetet, külföldi milliárdosokat vont be, és felállított egy uszítógépezetet, amely lassan átveszi az egész izraeli médiát, nyafog, hogy ellene uszítanak”.

Felolvasva egy fenyegető levelet, amelyben halált és betegséget kívánnak neki és családjának, Lapid megkérdezte a jelen lévő újságírókat, hallották-e valaha panaszkodni.

Lapid ugyanakkor világossá tette, hogy minden uszítást elítél, de elítélte a kormányt is, amiért két órát szentelt a Netanjahu elleni uszításnak.

,,Nincs kétórás vita Be’eri kibuc 101 áldozatáról, nincs kétórás vita arról a katonáról, akit súlyosan megsebesített északon egy drón. Az ő élete kevésbé fontos? Miért nincs kétórás vita a Gázában fogságban tartott öt katonanőről? Csak a [Netanjahu] elleni uszítás ér két órányi vitát? Csak ez számít?”

„Nem emlékszem, hogy mondott volna bármit is, amikor Naftali Bennett fia borítékot kapott egy golyóval és az életét fenyegető üzenettel”.

Bár Lapid világosan elítélt minden uszítást, beleértve a Netanjahu ellenit is, a Likud párt közleménye később azt állította, hogy Lapid és társai nem hajlandók elítélni a miniszterelnök és családja elleni uszítást.


A Kneszet július 28-án hivatalosan csaknem három hónapra szünetre megy, és a kormány megbuktatásáért folytatott küzdelem ezért a kneszetből az utcára költözik, mondta Jáir Golán, a Demokraták (a baloldali Munkapárt-Meretz fúziója) elnöke.

,,A megváltás és a gyógyulás nem a kneszetből fog jönni, hanem a néptől” – mondta Golán.

,,Minden izraeli állampolgár tisztában van vele, hogy egy megállapodás a túszok szabadulásáért szétbontja Netanjahu kormányát. Jobban szereti a [szélsőjobboldali minisztereket], Ben-Gvirt és Szmotrichot, mint őket [a túszokat]” – mondta Golán. ,,Itt a szolidaritás ideje az utcákon. Ha nem ütünk erővel, együtt és most, testvéreink cserben hagyása folytatódni fog”.

Golán hangsúlyozta, hogy a tüntetések „soha nem válhatnak erőszakossá”.


Gideon Szá’ár a Jamin Hamamlachti párt elnöke pedig kijelentette, hogy nem kereste meg Netanjahu miniszterelnök, hogy szolgáljon védelmi miniszterként a kormányában, miután a 12-es csatorna riportja arról számolt be, hogy a miniszterelnök mérlegeli, hogy felajánlja neki a posztot, amelyet jelenleg a likudos Joáv Gallant tölt be, hogy visszahozza a koalícióba.

Szá’ár továbbá ismételten kijelentette, hogy nem támogatja egy palesztin állam létrehozását.

,,Álláspontunk világos – egy palesztin állam létrehozása veszélyezteti Izrael biztonságát és jövőjét, aláássa a regionális stabilitást, és egy lépés az Izrael felszámolására irányuló tervben” – mondta Szá’ár az újságíróknak.

The post Politikai szemezgetés first appeared on Új Kelet Live.