ujkeletlive

Diplomácia

Túszalku – izraeli javaslat

Miközben az irodájában tartott találkozón Binjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn azt mondta a túszok családtagjai képviselőinek, miszerint ,,az állításokkal ellentétben nincs valódi javaslat a Hamász részéről. Másrészt van egy kezdeményezésünk, nem megyek bele a részletekbe,” néhány órával később kiszivárgott, hogy Izrael katari és egyiptomi közvetítőkön keresztül olyan javaslatot tett a Hamásznak, amely egy többlépcsős megállapodás részeként akár két hónapos tűzszünetet is tartalmazna, és amely magában foglalná a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátását, – jelentette Barak Ravid (Walla) két izraeli forrásra hivatkozva.

Az október hetedikei mészárlások után elkezdődött Vaskardok hadművelet kezdete óta, és a novemberi túszalkuhoz kapcsolódó egy hetes tűzszünetet leszámítva, ez lenne az első hosszabb lélegzetű izraeli kezdeményezésre létrejövő harcmentes periódus, amely a gázai övezetben fogvatartott elhurcoltak családjai nyomására jönne létre.

  • úgy vélik, hogy 136 túsz maradt Gázában – nem mindegyik él –, miután november végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, egyet pedig a csapatok mentettek ki. Nyolc túsz holtteste is hazakerült, három túszt pedig tévedésből a katonaság megölt. Az Izraeli Védelmi Erők a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett új hírszerzési információkra és leletekre hivatkozva megerősítették 25 túsz halálát, akik még mindig a Hamász fogságában vannak.
  • a szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

Előzmények

Katari és egyiptomi közvetítők hetek óta tárgyalnak egy mindkét fél által elfogadott feltételeket tartalmazó, és a túszok szabadon bocsátását garantáló megállapodás érdekében. Biden elnök tanácsadója, Brett McGurk hét elején Egyiptomba utazott, majd Katarban csatlakozik a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról zajló tárgyalásokhoz. A nemzetközi médiának nyilatkozó amerikai tisztviselők [Axios] szerint egy ilyen megállapodás elérése lehet az egyetlen út, amely a gázai [ideiglenes] tűzszünethez vezethet.

Az izraeli hadikabinet tíz nappal ezelőtt új paramétereket hagyott jóvá a túszalkut illetően, és annak ellenére, hogy eltérően a Hamász által korábban elutasított javaslatoktól, ezúttal kedvezőbb lehetőségeket kínálnak a túszokért cserébe, a Ravidnak nyilatkozó izraeli források óvatos optimizmussal várják a Hamász válaszát. Az újabb javaslat szerint a megállapodás magában foglalná

  • az összes még élő fogoly szabadon bocsátását, illetve a halott túszok holttestének az alább részletezett, több szakaszban történő visszaszolgáltatását
  • az első fázisban a nők, a 60 év feletti férfiak és a kritikus egészségügyi állapotban lévő túszok szabadon engedése
  • a következő fázisokban a női katonák, a 60 év alatti – nem katona férfiak, majd a férfi katonák szabadon engedése, illetve a túszok holttesteinek visszaadása.

A javaslat szerint az összes túsz szabadon bocsátása érdekében, Izrael akár két hónapig tartó tűzszünetet biztosítana, emellett megegyezés alapját képezi az egyes fázisok során elengedett izraeli túszok után hány palesztin foglyot engednének szabadon, majd külön tárgyalásokat folytatnának a foglyok nevét illetően.

A harcok ideiglenes beszüntetését illetően, Izrael állítólag vállalná az Izraeli Védelmi Erők átcsoportosítását olymódon, hogy egy részüket kivonnák az enklávé fő, civilek által lakott központjaiból, és lehetővé tennék a lakosság fokozatos visszatérését Gáza városába és az övezet északi részére.

Mindezen túlmenően, Izrael egyértelművé teszi, hogy nem egyezik bele a háború befejezésébe, ahogyan abba sem, hogy az izraeli börtönökben lévő mind a 6000 palesztin foglyot szabadon engedjék.

Washington támogatja a harcok ideiglenes felfüggesztését a túszok szabadon bocsátása, illetve több humanitárius segély bejutása érdekében, ahogyan John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn újságíróknak megerősítette.

A hadikabinet által elfogadott ajánlás szerint Izrael készen áll jelentős számú palesztin fogoly szabadon bocsátására, amennyiben a Hamász beleegyezik az ajánlatba, azt is hozzátéve, miszerint az alku végrehajtása esetén az IDF gázai hadműveletei a harcok két hónapos szüneteltetése után jelentősen csökkentett intenzitással folytatódnának tovább.

A javaslat ellentétes a Netanjahu kormány radikális frakcióinak, és a Likud egyes képviselőinek elveivel.

Ofir Akunisz tudományügyi miniszter (Likud) tegnap délelőtt a Kan közrádióban világossá tette, hogy ellenzi azt az elképzelést, hogy ha a Hamász harcok leállítására irányuló követelése nem teljesül, az a túszok életébe kerül. Nyilatkozatát egy másik fogolycsere ügyletről szóló jelentések hátterében tette, hozzátéve: ,,A Hamász nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjon Izraelnek, minden olyan javaslat, amely magában foglalja ‘az ellenségeskedés beszüntetését’ – nem fog megvalósulni, csak az erő viszi előre a megállapodást, ez a háború nem ér véget a Hamász veresége előtt.”

Danny Danon, a Likud másik képviselője, aki szintén ellenzi a Hamász terrorszervezet terroristáival az alku bármilyen formáját, az Arutz 7 hírportálnak tegnap azt nyilatkozta – “sajnos azt látjuk, hogy túszaink folyamatos szenvedésnek és atrocitásoknak vannak kitéve, és én többet várok a nemzetközi közösségtől, hogy kiálljon a 136 túsz érdekében. Sajnos nem sokat hallunk róluk, ezért csak magunkra számíthatunk. A mi erőinknek kell harcolniuk, hazahozni őket és felszámolni a Hamászt.”

**

A Moszad javaslata

Szintén tegnap a CNN tévécsatornának nyilatkozó források egy olyan izraeli javaslatról számoltak be, miszerint a Hamász magas rangú vezetői egy szélesebb körű tűzszüneti megállapodás részeként elhagyhatnák Gázát.

A Moszad vezetője, David Barnea a túszok elengedéséről szóló korábbi megbeszéléseken vetette fel a Hamász vezetőit illetően az övezet elhagyására vonatkozó javaslatot, állítja a CNN, hozzátéve, hogy az alku biztonságos kijutást biztosítana az övezetből a terrorszervezet azon magas rangú vezetői számára, akik az október 7-i támadást megszervezték, és kivitelezték, miközben gyengítheti a Hamász hatalmát az övezetben, és lehetővé tenné Izrael számára, hogy folytassa a kiemelt terroristacélpontok külföldi felderítését.

A felvetés, amit a CNN szerint a Hamász valószínűleg nem fogad el, az elmúlt hetekben legalább kétszer is szóba került a szélesebb körű tűzszüneti tárgyalások részeként. Barnea első alkalommal egy múlt havi varsói találkozón állt elő a javaslattal Bill Burns CIA-igazgatóval és Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani katari miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen, illetve Antony Blinken amerikai külügyminiszter e hónap elején Dohában ismét felvetette lehetőségként. Az amerikai csatorna egyik forrása szerint a katari miniszterelnök azt mondta Blinkennek, – az ötlet “soha nem működne,” mivel a Hamász nem bízik abban, hogy Izrael leállítja a katonai műveleteket Gázában, miután a terrorszervezet vezetői elhagyják az enklávét.

**

Diplomácia – az új külügyminiszter saját javaslatával érkezett Brüsszelbe

Iszráel Katz frissen kinevezett külügyminiszter brüsszeli látogatása alkalmával 27 uniós országból származó diplomáciai vezetővel találkozott, miközben előállt egy korábbi, még 2017-ben javasolt tervével. Katz gázai háború utáni javaslata egy mesterséges sziget, amelyet az övezet logisztikai szükségleteinek kielégítésére használnának, elsősorban a tenger felől Gázába érkező áruk és utasok ellenőrzésére, közölte a forrásokra hivatkozva a New York Times.

A megbeszélésen részt vevő források azonban megjegyezték, hogy Katz a sziget megépítését nem a palesztinok kitelepítésére ajánlotta, ugyanakkor azt sem pontosította, hogy felvetése miként kapcsolódik a háború utáni rendezéshez. A riport során megkérdezett izraeli források hangsúlyozták, miszerint Katz megjegyzései nem képviselik a hivatalos izraeli politikát, ahogyan a Palesztin Hatóság külügyminisztere is elvetette a javaslatot.

The post Diplomácia – túszalku két hónapos tűzszünetért, és a Moszad javaslata first appeared on Új Kelet online.