Avi/ujkelet.live

A háború 285. napja, déli front: Kedden három rakétát lőttek ki a Gázai övezet északi részéről Szderotra. Ezt követően vadászgépek és a Gázai Hadosztály erői terrorcélpontokat támadtak a térségben, ahonnan a rakétaindításokat azonosították.

A 162. hadosztály folytatja műveleteit a dél-gázai Rafahban. Drónnal és a Nahal-dandár harcosaival megöltek egy terrorsejtet és leromboltak egy rakétaindítót, amit az erők támadásához használtak, sérülés nem történt.

A 3. és a 8. dandár a Gázai övezet középső részén terroristákat likvidál és az erők megfigyelésére szolgáló épületeket semmisít meg.

Vadászgépek és más légi járművek az elmúlt nap során mintegy huszonöt terrorcélpontot támadtak a Gázai övezetben, köztük katonai épületeket, terror-infrastruktúrákat, terrorsejteket és becsapdázott épületeket.

Drónnal likvidálták a Hamász egyik orvlövészét valamint a terrorszervezet másik tagját az övezet északi részén.


Kórház: Joáv Gallant védelmi miniszter kedden elrendelte egy tábori kórház létrehozását Izraelben a Gázai övezetből származó gyermekek ellátására.

Gallant irodája azt állította, hogy ,,a döntés a betegek Rafah átkelőn keresztüli evakuálásának leállítása, valamint a humanitárius műveletek végrehajtására vonatkozó politika fényében született, amely lehetővé teszi a harcok folytatását és megerősíti a nemzetközi legitimációt.”

,A gyerekek Gázából való kihozatala biztonsági ellenőrzés függvénye, amely biztosítja, hogy a betegek és az őket kísérők ne legyenek kapcsolatban a Hamásszal és a többi terrorszervezettel”.


Hol a bocsánat: Binjámin Netanjahu miniszterelnök hétvégi sajtótájékoztatóján elhangzott szavai után, miszerint ,,hónapokig nem történt előrelépés [a tűzszüneti tárgyalásokon], mert nem volt elég erős a katonai nyomás”, a 12-es csatorna tegnap este arról számolt be, hogy a miniszterelnök kijelentését nem fogadták jól a hadseregben – különös tekintettel Herci Halevi vezérkari főnökre.

Netanjahu vasárnap biztonsági konzultációt tartott a vezérkari főnökkel, a Sabak vezetőjével, a Moszad vezetőjével, a Katonai Hírszerzés vezetőjével és Nitzan Alon tartalékos vezérőrnaggyal. Az összejövetelen Halevi azt mondta Netanjahunak: ,,Ezek a dolgok súlyosak. Követelem, hogy a miniszterelnök kérjen bocsánatot”. Netanjahu ezt mind a mai napig nem tette meg.

A szombati sajtótájékoztatón Netanjahu kijelentette: ,,Hónapokig nem történt előrelépés, mert a katonai nyomás nem volt elég erős, és úgy gondoltam, hogy mind a túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodás, mind a Hamász feletti győzelem érdekében – be kell mennünk Rafahba.”

A miniszterelnök kijelentését a hadsereg tisztviselői úgy vették, hogy a miniszterelnök úgy adja elő, hogy míg ő ,,hadműveletet akart Rafahban” a hadsereg vezető tisztjei nem – ezért nyomást kellett gyakorolni rájuk.


Túszok: A túszok szabadulására irányuló tárgyalások részleteit ismerő források szerint a Hamász katonai körének nyomása a gázai vezérre, Jechíje Szinwarra vezetett rugalmassághoz bizonyos kérdésekben.

A CNN tegnap arról számolt be, hogy a CIA vezetője, William Burns a hétvégén azt mondta, hogy a Hamász katonai szárnya nyomást gyakorol Szinwarra, hogy menjen bele a megállapodásba.

A megoldandó kérdések azonban továbbra is fennállnak, és a tárgyalásokon részt vevő források egyértelművé teszik, hogy a Hamászon belüli vita kezd eredményt hozni, ugyanakkor azt mondják, nem biztos, hogy a nyomás végül megegyezésre vezeti a Hamászt.

Interjú: Eli Albag, a Hamász által elrabolt őrszem, Liri édesapja reggel a KAN közrádióban azt mondta, hogy arra utaló jelek érkeztek, hogy a Nahal Oz bázisról elrabolt őrszemeket életben tartják Gázában, legalábbis az állapotukról két hónappal ezelőtti információk szerint. Nem világos azonban, hogy milyen testi vagy lelki állapotban vannak.

Albag beszélt a nehéz pillanatokról, amikor tegnap este közzéttették az öt őrszemként szolgáló katonanő fényképét: „Nehéz napom volt tegnap. Ez volt az első alkalom, hogy összeestem, és arra gondoltam magamban, ha én összeesek, mi lehet a lányommal és a többi elrabolttal, akik magukra vannak utalva.”

Liri édesapja hozzátette, hogy a megosztott fotó a Hamász tagjai által, körülbelül két héttel a háború kezdete után készített videóból való, amit a terrorszervezet nem tett közzé. Elmondása szerint a hadsereg megtiltotta a videó közzétételét ,,hírszerzési és egyéb okokból”.

The post Harcok Gázában, kórház, bocsánatra várva, és a túszok first appeared on Új Kelet Live.