Avi/ujkelet.live

A háború 288. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szombaton közölte, hogy a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Katonai Hírszerzés irányításával tegnap egy vadászgép csapást mért egy terrorszervezetekhez köthető épületre Deir al-Balachban.

A humanitárius zónában lévő épület adott otthont az Elkahira cég irodáinak, mely a hadsereg szerint ,,központi része volt annak az infrastruktúrának, amelyet a Gázai övezetben lévő terrorszervezetek számára nagy összegű pénzek tárolására és átutalására használtak, valamint terrorcselekmények végrehajtására” a háború kezdete óta.

A hadsereg a csapást azután hajtotta végre, hogy elrendelte a térségben tartózkodó palesztin civilek evakuálását. Továbbá a támadáshoz ,,precíziós lőszert” használt, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát.

Csütörtökön egy másik támadásban a hadsereg megölte az Elkahira egyik terroristáját, aki pénzt utalt át gázai terrorcsoportoknak, köztük a Hamász katonai szárnyának.


Harcok: A 162. hadosztály csapatai folytatják műveleteiket a dél-gázai Rafahban. A Givati-dandár harcosai az elmúlt nap során megöltek számos terroristát a térségben.

A 401. dandár a Tel Al-Szultán negyedben jelentős műveleteket hajt végre terror-infrastruktúrák és terroristák ellen.

Az Alexandroni-dandár a Gázai övezet középső részén rajtaütéseket hajt végre terror-infrastruktúrák ellen. A csapatok a légierővel együttműködve megöltek számos terroristát, akik egy olyan épületben tartózkodtak, mely veszélyt jelentett az erőkre.


Összegzés: A 3., a 8. és a Kommandós dandár valamint a Szellem Egység a héten a 99. hadosztály alatt Gázaváros szívében tevékenykedik, eddig megöltek több mint 150 terroristát, leromboltak mintegy 100 terror-infrastruktúrát és földalatti fegyvergyárakat tártak fel.

A Szellem Egység harcosai fegyvereket találtak:

A terület átfésülése során a harcosok hírszerzési információk alapján rajtaütöttek olyan épületeken, ahol a Hamász terroristái tartózkodtak, köztük egy polgári negyedben lévő épületet, ahol a Hamász egyik terroristája bujkált, valamint sokemeletes épületeket Gázaváros szívében, ahol hadieszközöket, töltényeket, a Hamász haditengerészeti kommandósainak felszereléseit, mellényeket, fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak.


Északi front: A libanoni média kora délután egy járműre mért izraeli csapásról számolt be az ország déli részén lévő Bordzs al-Mlukban. A helyszín négy kilométerre van az izraeli határtól.


Délután a Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy több tucat Katyusa rakétát lőtt az észak-izraeli Dafna kibucra, válaszul az izraeli hadsereg dél-libanoni támadására. Sérülésről nem érkezett jelentés.


A háború után: Az Egyesült Arab Emírségek elsővarab országként hivatalosan bejelentette, hogy támogatja egy nemzetközi haderő felállítását a Gázai övezetben, „ami az első lépés lesz az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus megoldásában – és egy köztes lépés, amely egy palesztin állam létrehozásához vezet” – jelentette a KAN közrádió pénteken.

Lana Nusseibeh, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériumának különmegbízottja a brit Financial Times-ban azt írta, hogy szükség van egy ,,ideiglenes multinacionális munkacsoport felállítására Gázában”. Hozzátette, hogy a lépéssel együtt ,,le kell állítani az építkezéseket a telepeken és az izraeli elemek erőszakos felbujtását a területeken”.

Elmondása szerint a haderő feladatai közé tartozik: „Reagálás a gázai humanitárius válságra, a közrend megteremtése az övezetben, a jövőbeli kormányzat alapjainak lefektetése, valamint a Gázai övezet és a Ciszjordánia egyesülésének előkészítése a legitimi Palesztin Hatóság alatt.”

A javaslat alapja az az elképzelés, hogy a négy feladat alapjául szolgál egy szélesebb, tárgyalásos palesztin államalapítási stratégia kidolgozásához. A tisztviselő szerint ez a haderő ,,csak a Palesztin Hatóság beleegyezésével jön létre, amelyet egy megbízható, felhatalmazott és független miniszterelnök fog vezetni, aki végrehajtja a szükséges reformokat a kormány javítása érdekében, és képes lesz vállani a felelősséget az övezet újjáépítéséért.”

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2m61b2

The post Harcok Gázában és a háború után az Emírségek szemszögéből first appeared on Új Kelet Live.