ujkeletlive

Joe Biden amerikai elnök vasárnap esti bejelentése, miszerint visszalép az elnökválasztási versenytől, csak idő kérdése volt a republikánus jelölt, Donald Trump volt elnökkel szembeni júniusi vitán nyújtott, még a várakozásokhoz képest is tragikusan rossz teljesítményét követően. Az élőadásban közvetített szemtől szembeni megmérettetés után világossá vált, hogy a 81 éves veterán elnök a választásokat megnyerni nem tudja, így Biden magával rántva a Demokrata Pártot is könnyű prédájává vált volna, az időközben az ellene elkövetett merényletkísérlet hőseként ünnepelt Trumppal szemben.

A mintegy hónapja tartó többfrontos nyomás végül elérte célját, és szembenézve a valósággal az elnök tegnap este bejelentette, hogy visszalép a novemberi választásoktól, emellett támogatja Kamala Harris alelnök jelölését utódjaként.

Biden alelnöke köszönetet mondott Biden  hivatalos támogatásért a Fehér Házért folytatott további versenyt illetően, és megígérte, hogy a demokraták egyesítésén fog dolgozni választási kampánya során, mondván „együtt fogunk harcolni, és együtt győzni fogunk.”

Kevesebb mint négy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt visszalépni precedens nélküli politikai lépésnek számít, és várhatóan újból kétesélyessé teheti a novemberi megmérettetést. Tiszta vizet öntve a pohárba az új helyzet lehetőséget nyújt a Demokrata Párt számára, hogy kilábaljon az elmúlt hónapban kialakult egzisztenciális válságból, és más narratívát használva ismét kiélezetté fordítsa a versenyt Trumppal szemben.

Feledve a múlt botlásait Biden visszalépése az amerikai közvélemény széleskörű tiszteletét érdemelte ki, és nem csak a demokraták illetve támogatóik oldaláról, hanem általában mindazok részéről, akik értékelni tudják, hogy az ország elnöke olyan döntést hozott, amelyet eddig senki sem, feláldozta politikai karrierjét támogatói és tágabb értelemben véve az ország érdekében.

Bár politikáját, főleg a gázai háború utóbbi hónapjaiban itthon és zsidó körökben sokan kritizálták, az izraeli kormány pedig az utóbbi időben kendőzetlenül átállt Trump-üzemmódba, azt kevésbé lehet vitatni, hogy a leköszönő elnök több évtizedes politikai pályafutása során ne viselte volna szívén a zsidó állam sorsát. Számos nyilatkozata, közöttük „ha nem lenne Izrael, ki kellene találni,” avagy – „cionista vagyok, nem kell ahhoz zsidónak lenni, hogy valaki cionista legyen,” bizonyítékai annak, hogy Biden elnök nem csak mondta, hanem komolyan gondolta, és mindvégig tettei révén is támogatta a zsidó államot.

Tegnapi esti beszéde után izraeli politikusok és közéleti személyiségek mondtak köszönetet Bidennek, amiért hosszú pályafutása során mindvégig támogatta Izraelt.

Mint az első amerikai elnök, aki háborús időkben Izraelbe látogatott, mint az izraeli elnöki becsületrend kitüntetettje, és mint a zsidó nép igazi szövetségese, ő a két népünk közötti megbonthatatlan kötelék szimbóluma,” – tette közzé Jichák Herzog elnök, megemlítve az október 7-i mészárlások utáni izraeli látogatását.

Az ellenzéki vezető Jáir Lapid [Jes Atid], illetve a hadikabinet volt minisztere Beni Gantz [Nemzeti Egység] tiszteletadása mellett, Joáv Gallant védelmi miniszter is megköszönte Bidennek, hogy „az évek során rendületlenül támogatta Izraelt.”

Az Ön rendíthetetlen támogatása, különösen a háború alatt, felbecsülhetetlen volt. Hálásak vagyunk a vezetéséért, és a barátságáért,” – tette hozzá.

Naftali Bennett volt miniszterelnök Bident „Izrael igaz barátjának nevezte, aki a legnehezebb pillanatainkban is mellettünk állt.”

Tervezett washingtoni útján Binjámin Netanjahu miniszterelnök várhatóan a Fehér Házban fog Bidennel találkozni, de a tegnap esti bejelentést a miniszterelnök ezidáig nem kommentálta. A találkozó pontos időpontját még nem tűzték ki, mivel az elnök COVID-19 fertőzésből lábadozik.

The post Biden bejelentette visszalépését, izraeli vezetők méltatták több évtizedes támogatását first appeared on Új Kelet Live.