ujkeletlive

Joe Biden elnök visszalépése a novemberi választásokon való indulástól úgy tűnik felrázta az amerikai politikát és közéletet egyaránt. Az elnöki vitán a szemmel láthatóan zavarodott Bidenen könnyűszerrel átlépő majd egy merényletkísérlet után újabb jelentős előnyt szerző Donald Trump republikánus jelölt magabiztos győzelmének esélye már kevésbé borítékolható, miközben a demokraták új favoritja Kamala Harris alelnök egyre nagyobb támogatottságot tudhat maga mögött.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök washingtoni útja és Kongresszusi beszéde az amerikai választások és Trump előre megelőlegezett győzelme köré épült, nem titkolva koalíciójának támogatását a volt elnök visszatérését illetően. Biden lemondása várható volt, de az időzítéssel és Harris váratlan népszerűségével azonban nem számoltak a Miniszterelnöki Hivatalban. A néhány napig Covid-19 fertőzés miatt félrevonult elnök új stratégiai előnyhöz jutott, amint demokrata támogatóit mozgósítva megújult erővel szólított fel alelnöke támogatására magára vonva ezáltal a amerikai média együttes figyelmét, beárnyékolva ezáltal Trump kampányát és nem különben Netanjahu tervezett kongresszusi beszédét.

A Hamász által fogvatartottak néhány családtagja és az egy hónappal az izraeli kommandósok által kiszabadított túszok, közöttük a nagy kedvenc Noa Argamanival a Cion Szárnya fedélzetén érkező Netanjahu látogatása és tervezett találkozói a megváltozott politikai helyzetnek kitéve már az elején bizonytalanul alakultak.

Az utazást Biden Covid-elszigeteltsége miatt eleve egy nappal későbbre halasztották, de a várva várt keddi Fehér-házi találkozó többszöri módosítást követően végül csütörtökre került halasztásra. Trump sokáig nem nyilatkozott, míg végül tegnap a közösségi médiában tette közzé először hibásan, hogy hajlandó fogadni „Bibit” szerdán, majd csütörtökre módosította a meghívást, amiről úgy tűnik Netanjahu és stábja a közösségi médiából értesült először. Trump végül nyilvánosságra hozta azt is, „Bibi kérésére” a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago rezidenciáján a találkozót péntekre halasztotta, ami az izraeli médiában újabb kritikákat eredményezett. A kritikák erősödtek, főleg azután, hogy a Miniszterelnöki Hivatal közölte, miszerint a túszok és az elesett katonák családjainak helyet biztosítanak még a szombat bejövetele előtt egy hazafelé tartó kereskedelmi járaton, míg a miniszterelnök és felesége a hétvégét az Államokban tölti, hivatkozva arra, hogy sábát idején a Cion Szárnya nem üzemel.

Donald Trump volt elnök és Netanjahu között legendásként jegyzett kapcsolat, Biden megválasztása után mélypontra jutott. Trump újraválasztása és a barátság újraélesztése érdekében nagy reményekkel várva-várt Trump találkozót némileg azonban beárnyékolja a volt elnök legfrissebb posztja, amit a Mar-o-lagoi meghívás után tett közzé, néhány órával ezelőtt.

A volt elnök a közösségi médiában [X] bemutatott egy levelet, amelyet Mahmúd Abbász palesztin elnöktől kapott az ellene elkövetett merényletre vonatkozóan, és hangsúlyozza, hogy békét akar a Közel-Keleten.

Feledve a korábbi korántsem virágzó kapcsolatukat, Abbász levélben fejezte ki felháborodását a Trump-elleni merényletkísérlet miatt.

Nagy aggodalommal értesültem a hírekről, majd később megnéztem az Ön elleni merényletkísérletről készült felvételeket. Az erőszakos cselekményeknek nem lehet helyük a törvény és a rend világában. A másik iránti tiszteletnek a toleranciával és az emberi élet megbecsülésével kell érvényesülnie. A megkísérelt vagy sikeres merényletek aljas cselekedetei a gyengeség cselekedetei, amelyek nem értik meg a konfliktusok megoldására irányuló békés intézkedéseket,”- áll a július 14-én keltezett levélben, amelyet Trump a „Mahmoud – So nice – Thank you – Everything will be good” (Mahmúd – Olyan kedves – Köszönöm – Minden rendben lesz) üzenettel kiegészítve tette közzé, és aláírásával ellenjegyezve egyben minden jót kívánt az izraeli kormány fő ellensége, a Palesztin Hatóság elnökének.

Az október hetedikei mészárlások és azután elkezdődött és azóta is zajló háborúval kapcsolatban Trump szűkszavú nyilatkozatainak lényege, hogy mindez nem jöhetett volna létre elnöksége alatt, emellett többször is hangoztatta Netanjahu és az izraeli vezetők felelősségét, hangsúlyozva álláspontját, miszerint a háborúnak a Közel-keleten egyszer és mindenkorra véget kell vetni.

Binjámin Netanjahu csütörtökön a Fehér Házban találkozik Biden elnökkel, – közölte kedden a Miniszterelnöki Hivatal. A két vezető találkozója – az első azóta, hogy Biden a Hamász október 7-i támadása után Izraelbe látogatott, és azt követően kerül sor, hogy együttesen fogadják az amerikai túszok családjait, akik abban a reménykednek, hogy Netanjahu beszédet arra használja fel, hogy bejelentse, miszerint jóváhagyja a jelenleg tárgyalás alatt álló túszalkut.

A Bidennel folytatott megbeszélés után, Netanjahu a tervek szerint találkozik Harris alelnökkel, aki nem lesz jelen  a miniszterelnök szerdai, kongresszusi beszédén, mivel egy korábban tervezett eseményen fog megjelenni. Az alelnök hivatalának közleménye szerint, Harris távolléte „nem jelenti az Izraellel kapcsolatos álláspontjának megváltozását.”

Néhány nappal Biden lemondása után, a demokrata jelölésre esélyes Harris két százalékpontos minimális előnyre tett szert a republikánus jelölt Trumppal szemben, derült ki a Reuters/Ipsos közvélemény-kutatásából.

A hétfőn és kedden végzett felmérés közvetlenül a republikánus nemzeti konvenció, – ahol Trump csütörtökön hivatalosan is elfogadta pártja jelölését, illetve Biden vasárnapi bejelentése, – miszerint kiszáll a versenyből és Harrist támogatja, – utáni választói véleményeket követi.

Harris, aki a hírek szerint már biztosította a demokrata jelöltséget, 44%-kal vezetett Trump előtt (42%), ami a 3 százalékpontos hibahatáron belüli különbség, de jelentős változás a korábbi Trump – Biden összehangolásolhoz képest.

A legutóbbi felmérések szerint a regisztrált szavazók 56%-a értett egyet azzal az állítással, hogy az 59 éves Harris „mentálisan éles eszű és képes megbirkózni a kihívásokkal,” míg a 78 éves Trumpról ugyanezt 49%, Bidenről pedig mindössze 22% mondta.

The post Trump és a Mahmud Abbász-csavar first appeared on Új Kelet Live.