Avi/ujkelet.live

A háború 293. napja: Donald Trump republikánus elnökjelölt egy nappal azelőtt, hogy találkozna Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, csatlakozott Joe Biden elnökhöz, amikor a Hamász terrorszervezet elleni háború gyors befejezésére és a túszok hazahozatalára szólított.

A háborúnak gyorsan véget kell érnie, „mert ez a hírverés ízekre szedi őket, és tudod, hogy Izrael nem túl jó a PR-ben” – mondta Trump a Fox Newsnak adott interjújában, megismételve, ha ő lett volna az elnök, akkor nem történt volna meg a terrortámadás.

A volt amerikai elnök bírálta azokat is, akik tiltakoztak Netanjahu beszéde ellen a Kongresszus közös ülésén, és egy év börtönbüntetés kiszabását kérte az Egyesült Államok lobogójának megszentségtelenítéséért, mondván, hogy olyan országok, mint Oroszország, Kína és Észak-Korea, nevetnek az Egyesült Államokon, az ilyen tevékenységgel szembeni laza fellépéséért.

Netanjahu X-en délután megosztott egy összefoglalót a tegnapi beszédéből azzal a szöveggel: ,,Nem elégszünk meg a totális győzelemnél kevesebbel”.

Netanjahu a Kongresszus előtt elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a Hamász elleni háborúban teljes amerikai támogatásra van szükség. Bemutatta a „demilitarizált Gáza” vízióját, és bírálta az amerikai fegyverszállítások késedelmét, mondván: „Adjátok ide gyorsabban az eszközöket, és gyorsabban befejezzük a munkát”.

A nemzethez intézett beszédében Biden az elnökválasztási versenyből való kilépéséről szólt, és ígéretet tett arra, hogy továbbra is dolgozni fog a gázai háború befejezésén és a túszok hazahozatalán.

Netanjahu ma találkozik Bidennel, melyhez később csatlakoznak az amerikai túszok rokonai. Majd sor kerül a találkozóra Kamala Harris alelnökkel.

The post Trump: Izraelnek gyorsan be kell fejeznie a háborút first appeared on Új Kelet Live.