Avi/ujkelet.live

A háború 295. napja, déli front: Izraeli vadászgépek kora délután a Katonai Hírszerzés és a Sabak belbiztonsági szolgálat irányításával csapást mértek terroristákra, akik a Hamász hadműveleti létesítményében tevékenykedtek egy iskola területén a Gázai övezet középső részén lévő Deir al-Balachban.

A helyszínt a Hamász terroristái búvóhelyként használták, és terrorcselekmények tervezésére valamint végrehajtására az izraeli erők és Izrael Állam ellen. A létesítményben számos fegyvert fejlesztettek és tároltak.

A támadás előtt számos lépést tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a támadás típusához igazított fegyverek használatát és a légi megfigyeléseket.


A légierő az elmúlt nap során több tucat terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük katonai épületeket, egy fegyveres terrorsejtet és egyéb terror-infrastruktúrákat. A Déli Parancsnokság irányításával megsemmisítettek egy Izrael elleni támadásra kész rakétaindító posztot Zeitunban.

Khan Juneszben a 7. dandár, az ejtőernyősök és a Kommandó-dandár a 98. hadosztály alatt célzott rajtaütéseket hajtott végre terror-infrastruktúrák ellen a föld felett és alatt, és ezzel egyidejűleg rengeteg fegyvert talált, köztük vállról indítható rakétákat, gránátokat, kalasnyikovokat és más katonai felszereléseket.

Az egyik művelet során a csapatok azonosítottak egy fegyveres terrorsejtet rakétát kilőni a térségben, és percekkel később légicsapást küldtek rájuk.

Rafahban a Givati-dandár és a 401. dandár a 162. hadosztály alatt rajtaütéseket hajtottak végre terror-infrastruktúrák ellen, fegyvereket foglaltak le és fegyveres terroristákat likvidáltak közelharcokban.


Északi front: A Hezbollah terrorszervezet reggel indított drónja, melyet egy hadihajóra szerelt Vaskupola avagy C-Kupola sikeresen elfogott, valószínűleg a Karis gázmező felé tartott.

Az izraeli hadsereg szerint a haditengerészet egyik Sza’ar 6-osztályú korvettje a gázmezőtől jelentős távolságra lőtte le a drónt. Még vizsgálják, hogy a drón szállított-e robbanóanyagot vagy a Hezbollah megfigyelésre szánta.


Túszok: A 13-as csatorna tudósítója idézeteket osztott meg Joe Biden amerikai elnök, Binjámin Netanyahu izraeli miniszterelnök és az amerikai állampolgársággal is rendelkező túszok családtagjainak csütörtöki találkozójáról. Aviva, akinek férje, Keith Siegel fogságban van, azt mondta nekik: ,,Könyörgök nektek, látnom kell a férjemet. Biden: „Nem kell könyörögnöd. Kihozatjuk.” Aviva: ,,De én könyörgök”.

Az egyik túsz apja Netanjahunak: „A Moszad vezetője, a Sabak vezetője – mind azt mondják, hogy most lezárhatjuk a megállapodást”. Mire Netanjahu: „Ezt mondják…” Netanjahut megkérdezték: ,,Újabb akadályokat fogsz állítani?” Mire ő: „Soha nem állítottam akadályokat”.

A The Times of Israel pedig arról számolt be, hogy az amerikai túszok családjai a találkozó végén felolvastak egy imát, amelyben arra buzdították az izraeli vezetőket, hogy „fogadjanak el felelősségteljes javaslatokat” a tűzszünetre.

A találkozó elején a túszul ejtett Hers Goldberg-Polin szülei, Jon és Rachel adtak Netankahunak egy fotót, amelyen fiuk gyermekkori barátjával, Aner Sapirával és Ben Zusszmannal látható.

Sapira tíz bulizó életét mentette meg a Supernova zenei fesztiválon. A terroristák gránátokat dobálták be az óvóhelyre, ahol Goldberg-Polinnal volt, Sapira hét kézigránátot tudott kidobni, de a nyolcadik már halálosan megsebesítette. Goldberg-Polint túszul ejtették, a jobb karját könyöktől lefelé lerobbantották.

A 22 éves Zusszman főtörzsőrmester decemberben esett el a gázai harcokban.

Hersh szülei azt mondták Netanjahunak, hogy Zusszman és Sapira szülei fiaik halála óta nem tudnak előrelépni, tudván, hogy még mindig 115 túszt tartanak fogva Gázában.

Az imát, amelyet a családok felolvastak Netanjahu és Biden előtt, Zusszman apja, Cví írta.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Harcok Gázában, a drón, és a túszok ügye first appeared on Új Kelet Live.