Avi/ujkelet.live

A háború 296. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 21 éves Jonatán Aharon Greenblatt őrmester Beit Semesből, a Givati-dandár Saked zászlóaljának harcosa, belehalt múlt héten a dél-gázai Rafahban szerzett sérüléseibe. Halálával 331-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Greenblatt egy épületben tartózkodott, melyet egy páncéltörő rakéta talált el Rafahban július 20-án, és válságos állapotban szállították kórházba.


Katasztrófa: Reggel közzétették a Hezbollah terrorszervezet tegnapi Madzsdal Samsz-i rakétatámadása következtében meghalt tizenkét gyerekből tizenegy nevét:

Alma Ajman Fakher Eldin (11), Milad Muadad Alsa’ar (10), Vineesz Adham Alszafadi (11), Iszeel Nasa’at Ajub (12), Jazan Najeif Abu Szale (12), Johnny Wadeea Ibrahim (13), Ameer Rabeea Abu Szale (16), Nadzsi Taher Alhalabi (11), Fadzser Laith Abu Szale (16), Hazem Akram Abu Szale (15) és Nathem Fakher Szaeb (16).

A gyerekek többségének temetése 11 órakor kezdődik a közösségben.

A tizenkét gyerek és tinédzser halálát valamint több tucat sérültet eredményező rakéta egy futballpályán csapódott be a drúz közösségben. Bár megszólaltak a szirénák, túl kevés idő volt időben fedezéket találni. Ez volt a legtöbb izraeli civil áldozatot szedő támadás október 7 óta.

A cfáti Ziv Kórház igazgatója reggel közölte, hogy három gyerek állapota továbbra is súlyos és a nap folyamán műtéten esnek át. A Rambam szintén azt mondta, hogy három náluk kezelt gyerek állapota súlyos, este megműtötték őket.


Hogyan tovább: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy tegnap kijelentette, hogy a hadsereg fokozza készenlétét ,,az északi harcok következő szakaszára”.

,,Pontosan tudjuk, honnan lőtték ki a rakétát. Itt, a futballpálya falán megvizsgáltuk a rakéta maradványait, és tudjuk, hogy ez egy Falaq rakéta, ötvenhárom kilogrammos robbanófejjel. Ez egy Hezbollah rakéta. És aki ilyen rakétát lő ki városi területre, az civileket akar megölni, gyerekeket akar megölni” – mondta Halevi a helyszínen készített videóban.

  • Bár a Hezbollah vehemensen tagadja, hogy köze volt a támadáshoz, a tegnapi tizedik bejelentése arról szólt, hogy egy Falaq 1 rakétát lőtt ki a Hermon-dandár főhadiszállására a Golánon.

,,Rendkívül növeljük felkészültségünket az északi harcok következő szakaszára, miközben egyidejűleg Gázában harcolunk. Tudjuk, hogyan kell támadni Izrael Államtól nagyon távol is. Lesznek még kihívások, emeljük a készültségünket”.

,,Ha szükséges, határozottan fellépünk. Kötelességünk, hogy az északi lakosokat biztonságban hazavigyük otthonaikba, egész északon, Galileában és a Golán-fennsíkon… nehéz nap ez, dolgozunk a jobb napokért”.

Halevi ellátogatott a halálos rakétatámadás helyszínére, és beszélt a közösség vezetőjével, Mowataq Tarif sejkkel és a közösség képviselőivel. Halevit elkísérte az Északi Parancsnokság vezetője, Ori Gordin vezérőrnagy.

Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője felfedte tegnap a Hezbollah parancsnokának nevét, aki a Madzsdal Samsz elleni halálos rakétatámadást vezette. Adraee szerint Ali Muhammad Jechíje a dél-libanoni Siba térségben található rakétakilövő állomás parancsnoka.

,,Annak ellenére, hogy megpróbálja tagadni: a Hezbollah felelős a Madzsdal Samsz-i mészárlásért, valamint a gyerekek és fiúk futballpályán történő meggyilkolásáért” – tette hozzá Adraee.


Megtorlás: Izrael reagálni készül a rakétatámadásra. Egy izraeli tisztviselő a KAN-nak a következőt nyilatkozta: ,,Kemény reakció várható, de nem akarunk belecsúszni egy teljes értékű háborúba.”

Halevi vezérkari főnök tegnap kijelentette: ,,Keményen fogjuk ütni a Hezbollahot”, hozzátéve, hogy a libanoni terrorcsoport „nem tesz különbséget drúzok és zsidók megölése között”.

Amikor Izrael csapást mér, a Hezbollah ,,még többet lövöldözhet itt, és be kell tartani a Polgárvédelmi Parancsnokság és az Északi Parancsnokság utasításait”.

„Kemény csapást akarunk mérni a Hezbollahra anélkül, hogy több áldozat lenne itt” – tette hozzá.

A biztonsági kabinet ma délután ül össze, amint Binjámin Netanjahu miniszterelnök hazatér az Egyesült Államokból.

Nasszer Kanaani iráni külügyminisztériumi szóvivő közleményében óva intette Izraelt attól, amit „új kalandnak” nevezett Libanonban.


A másik oldal: A libanoni kormány tegnap felszólított ,,a civilek elleni erőszakos cselekmények és támadások” azonnali leállítására ,,minden fronton”.

A Hezbollahhoz közel álló drúz politikus, Wiam Wahhab tegnap este a katasztrófa után a terrorszervezet vezetőjét, Hasszán Naszrallahot célzó bejegyzést tette közzé: ,,Őszintén arra szólítunk, hogy állítsák le a háborút, és ne veszélyeztessék Libanon sorsát. Ideje véget vetni a vérontásnak. A régió egy vulkánkitörés szélén áll, és Libanon fogja megfizetni az árát.”

Szami Abil Muna sejk, a libanoni drúz közösség vallási vezetője szintén elítélte a ,,Madzsdal Samsz elleni terrorcsapást a megszállt Golán-fennsíkon”, és elítélte a gyermekek és ártatlanok meggyilkolását, akár drúzok, akár palesztinok, és felszólított a háború befejezésére „a terrortámadások és bűncselekmények miatt”. Egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.


Támadás: Izraeli vadászgépek az éjszaka egy sor Hezbollah terrorszervezethez tartozó terrorcélpontot támadtak Libanonban.

A Libanon mélyén és déli részén támadott célpontok között sszerepeltek rakétatárolók és terror-infrastruktúrák Sabrihában és Burdzs el-Semaliban, a Beqaa völgyben, Kafr Kilában, Rab al-Thalatine-ben, Khiamban és Tajr Harfában.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 331, gyerekek temetésére készülve és támadás Libanonban first appeared on Új Kelet Live.