Avi/ujkelet.live

A háború 296. napja, déli front: Rakétát lőttek ki vasárnap kora délután terroristák a Gázai övezet északi részéről Izraelre, a lövedék nyílt területen landolt Netiv Haaszara területén. Egy második rakéta nem jutott át a határkerítésen.


Északi front: Miután a rakétatámadása tizenkét gyerek halálát okozta az észak-izraeli Madzsdal Samszban, a Hezbollah terrorszervezet vasárnap fokozott készültségben, közölte két biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek, megerősítve a korábbi arab médiajelentéseket.

A biztonsági források szerint a Hezbollah korábban kiürített néhány kulcsfontosságú helyszínt Libanon déli részén és a keleti Bekaa-völgyben, ha esetleg Izrael támadna.

Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a libanoni kormány arra kérte az Egyesült Államokat, hogy sürgesse Izraelt önmérsékletre.

Bou Habib szerint az Egyesült Államok arra kérte a libanoni kormányt, hogy adjon át egy üzenetet a Hezbollahnak, hogy ő is tanúsítson önmérsékletet.


Hazai front: Binjámin Netanjahu miniszterelnök kora délután landolt a Ben Gurion repülőtéren, miután a tegnapi, Golán-fennsíkon végrehajtott halálos rakétacsapást követően több órával előrehozta hazatérését Washingtonból.

A biztonsági kabinet helyi idő szerint este 6-kor összeül megvitatni a rakétatámadásra adandó választ.

Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a Hezbollah szembesülni fog a tegnapi halálos támadása következményeivel, „még nevetséges tagadásai ellenére is”.

,,Az Északi Parancsnokságnál jártam, hogy megnézzem a reagálási terveket. Ez a Hezbollah, egy iráni meghatalmazott a régióban. A Hezbollah nem ússza meg büntetlenül ezt az incidenst, még a nevetséges tagadásaival sem” – mondta Gallant, hangsúlyozva, hogy a Hezbollah lőtte ki a rakétát, és ,,súlyos árat fog fizetni tetteiért”.

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy jelenleg helyzetértékelést tart és jóváhagyja a Libanonra vonatkozó terveket, közölte a hadsereg.

Az ülésen részt vesz a vezérkari főnök helyettese, az Északi Parancsnokság, Katonai Hírszerzési Igazgatóság, Műveleti Igazgatóság, Légierő vezetői és más vezető tisztek.


Temetés: A miniszterek ellenségeskedésbe ütköztek Madzsdal Samszban, ahol több ezer ember kísért utolsó útjára tizenegy gyereket és tinédzsert, akiket a Hezbollah rakétatámadása megölt.

Az egyik jelenlévő odakiáltott a likudos Nir Barkat gazdasági miniszternek és Idit Szilman környezetvédelmi miniszternek: ,,Kilenc hónapja cserben hagytok minket, és most itt vagytok? Nincs szégyenérzetetek. Egy fiú elment focizni, és nem jött haza”.

,,Tizenegy gyerek halott és most jöttök ide, miért létezik még egyáltalán Bejrút? Gyermekeinknek nyugalomban kellene focizniuk. Megszakadt a szívünk itt.” Amikor Barkat közelebb ment, hogy megpróbáljon kezet rázni a férfival, utóbbi felkiáltott: ,,Ne fogd meg a kezemet, ne hallgattass el”, és felszólította, hogy ,,viszonozzátok az ütést [a Hezbollahra]”.

Mások, akik a temetésen voltak, azt kiabálták a szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszternek: ,,Nem akarunk téged a Golán-fennsíkon. Takarodj innen!”

Jelen voltak a temetésen még a likudos Joáv Kisch oktatási miniszter, a szefárd ultraortodox Saszból Moshe Arbel belügyminiszter, a szélsőjobboldali Jichák Wasszerlauf Negev, Galilea és nemzeti reziliencia miniszter, valamint Jáir Lapid ellenzéki vezető.

A szombati Hezbollah rakétatámadás idején a futballpályán tartózkodó fiúk egyikét még mindig nem találják, jelentette a média vasárnap a családra hivatkozva. A fiú, a 11 éves Gadzsafara Ibrahim családja felvette a kapcsolatot a kórházakkal, de nem jártak sikerrel.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Rakéta Gázából, temetések és magas készültségben first appeared on Új Kelet Live.