ujkeletlive

Újévi rakétázás

Nem sokkal éjfél után megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák délen, valamint az ország középső régiójában. Sérülésről nem érkezett jelentés.

A média szerint a mintegy 20 Gázából Izraelre kilőtt rakétából több mint egy tucatot elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

Az éjféli tűzijátékért a Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget, mondván: “a cionista mészárlásokra válaszul rakétatüzet lőttünk Tel-Avivra,” – holott a támadás konkrétan nem érintette Tel Avivot csak nagyvárosi területét.

Szomorú új év Izraelben

A Gázába elhurcolt foglyok családját képviselő szervezet kezdeményezésére a túszok iránti szolidaritásból az éjszaka folyamán országszerte több tucat, vezető vállalathoz, szervezethez, önkormányzathoz és tudományos intézményhez tartozó ikonikus épületen a “minden másodperc kritikus” sárgán villogó felirat figyelmeztetett arra, hogy “miközben a világ az új évet ünnepli, a túszok számára megállt az idő.”

Politika

Tony Blair a megmentő

Tony Blair volt brit miniszterelnök a háború utáni gázai övezetben közvetítői pozíciót vállal, amely magában foglalja majd a palesztin menekültek nyugati országok általi befogadásának vizsgálatát, – állította a 12-es csatorna tegnap esti, hivatalosan meg nem erősítetett riportja.

Blair a múlt héten valóban ellátogatott Izraelbe, ahol találkozott Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Beni Ganz miniszterrel. A riport szerint a találkozón szóba került, hogy az egykori brit miniszterelnök Izrael biztonsági igényeit közvetítené a nyugati világ felé a kitelepíteni kívánt palesztinok ügyét illetően.

A híresztelésekre reagálva Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter gratulált a javaslathoz, mondván “ha Tony Blair egy olyan csoportot vezet, amely a gázai lakosok kivándorlását segíti elő a világ különböző országaiba, akkor ezt a kezdeményezést dicsérni kell.”

Ez a legigazságosabb és legmorálisabb lépés, elsősorban a gázai lakosok és Izrael minden lakosa számára. Emellett fontos és szükséges eleme a “másnap” kérdése valódi megoldásának, amelyet az Otzma Jehudit frakció vezetett és vezetni fog. Nem gondolkodhatunk tovább azon a rossz koncepción, amely szerint a terror városa mellett továbbra is fenn lehet tartani a normális életet,” – tette hozzá Ben-Gvir.

Az érintett Blair azonban cáfolta a palesztin kitelepítésről folytatott megbeszéléseket, amit egy hozzá közel álló forrás is megerősített, hangsúlyozva – “soha nem volt ilyen megbeszélés, és Blair nem is tárgyalna ilyen javaslatról.”

Egy vallomás…

Vétkeztem – bocsánatot kérek az izraeli társadalom megosztása miatt,” – közölte tegnap este Galit Disztel Atbarian a Likud volt közdiplomáciai minisztere a 13-as csatornának adott interjú során, és bocsánatot kért a viszályokat fokozó intézkedéseiért, hangsúlyozva, hogy egyike volt annak a “körülbelül 100 személynek, aki kilenc milliót a szakadék felé lökdösött.”

Disztel Atbarian a Szimchát Tóra-i mészárlások után néhány nappal, elsőként (és a kormányból egyetlenként) mondott le kormányzati posztjáról, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi kormány háttérbe szorította hatáskörét, és azon bírálatokat követően, hogy minisztériuma helyett a közdiplomáciai kérdések terhének nagy részét a magán és civilszféra viselte.

Atbarian tegnap esti vallomása során kijelentette, hogy egyike volt azoknak, akik “a politikából, a médiából, és a befolyásos emberek közül az államot meggyengítették, akik bántották az embereket, akik bántották a civileket, akik a mindennapi életükben a barátaim, a társaim.”

Hirtelen rájössz, hogy mindent, amiről azt hitted, hogy jól csinálod, rosszul csinálod. Viselkedést, megosztottságot és feszültséget teremtettem, és ez a feszültség gyengüléshez vezetett, és ez a gyengülés sok szempontból vezetett a mészárláshoz,” – tette hozzá

A Likudban nem vették jó néven a volt miniszter váratlan kitörését, kolléganője Tali Gotliv úgy véli pártja, és a kormány nem hibás semmiben – “egyszerűen nem tudod, hogyan kell jobboldali lenni,” – közölte Atbariannal.

“Sok erő és hatalom kell ahhoz, hogy valaki igazi jobboldali legyen. A jobboldaliak elszenvedik a sárdobálást, a démonizálás és a megalázás fenyegetése alatt állnak. A baloldal simogatása veszélyes illúzió, amely az egész jobboldali tábort veszélyezteti,” – állítja Gotliv.

Lex Deri

A Sász elnöke Árje Deri gyors jogszabályt tervez, amely megakadályozza a Legfelsőbb Bíróság ítéleteinek közzétételét, ilymódon arra kérte Mose Arbel belügyminisztert, illetve a Kneszet más képviselőit, hogy dolgozzanak ki és támogassanak olyan jogszabályokat, amelyek megakadályozzák a Legfelsőbb Bíróság ítéletének közzétételét az ésszerűségi mérce érvénytelenítése kérdésében, – a háború idején történő szakadás és megosztottság megakadályozásával indokolva terveit.

Deri hirtelen bejelentése azt követően történt, hogy a minap az egyik tévécsatorna riportere kiszivárogtatta az állítólagos határozattervezet, amely szerint a Legfelsőbb Bíróság valószínűleg megsemmisíti a kormány által idén nyáron elfogadott, vitatott ésszerűségi törvényt.

Az ominózus ésszerűségi mérce miatt miniszteri kinevezéseiről lemondani kényszerült Sász vezér ezúttal ideiglenes végzéssel biztosítaná az ítélet megírása időtartamát, kitolva a jelenlegi háromról kilenc hónapra, azt állítva – “ilymódon a bíróság később közzéteheti döntését, anélkül, hogy a harcok időkeretéhez kötné, így akadályozva meg a nép közötti szakadást és megosztottságot ebben az időben.”

A törvényjavaslat bejelentése magas rangú jogászok levelére hivatkozik, amelyben felszólították a Kneszetet az ítélet közzétételének elodázására.

Nagy intenzitású háború idején – amikor a reform támogatói és ellenfelei együtt harcolnak és életüket kockáztatják – nem kívánatos közzététele, mert fennáll a veszélye annak, hogy ártani fog annak a bátor szövetségnek, amely az ellenségeskedés kitörése óta együtt tartja a tartalékosokat és a hátországot,” – áll a levélben, hozzátéve azt is, hogy gyors törvénymódosítást kell végrehajtani, amely hat hónapról kilencre tolja ki az ítélethirdetést.

Azt követően, hogy Deri bejelentése meglehetősen nagy vihart kavart Arbel megpróbálta más szempontból megközelíteni főnöke jogszabály-módosítási terveit.

Felszólítom azokat a barátaimat, akik sietnek a válasszal, hogy nézzék meg még egyszer, és ne utasítsák el azonnal. Ha a bíróság akarja, most is kihirdetheti az ítéletet, ha várni akar, akkor várni fog. Ez egy fakultatív és nem kötelező érvényű ajánlat. Csak együtt fogunk győzni,” – közölte a belügyminiszter.

A Nemzeti Egység frakciójának képviselője Gideon Sza’ar volt igazságügyi miniszter, jelenleg a válságkabinet tagja azonban bejelentette, hogy ellenezni fog minden olyan kísérletet, amely a törvény elfogadására irányul, bármi is legyen annak a tartalma.

Az a próbálkozás, hogy ilymódon akadályozzák meg az emberek közötti viszálykodást természetesen teljes képtelenség, mert az ilyen jogszabályok sokkal nagyobb viszályt fognak okozni. A háború után a politikai rendszer felelős erőinek, többek között meg kell próbálniuk létrehozni egy közös infrastruktúrát egy széles körű konszenzus érdekében, amelynek középpontjában az alaptörvény elfogadása áll,” – tette hozzá Sza’ar, hangsúlyozva a jogalkotás fontosságát.

Karine Elharar képviselő, aki tagja a bírákat kiválasztó bizottságnak, hasonlóan ellenezte a módosítást.

Az a jogszabály, amely a határozattervezet kiszivárogtatása miatt beavatkozik a Legfelsőbb Bíróság hatáskörébe, újabb (jog)sérelmet ad hozzá a sérelemhez. Eljött az idő, hogy ez a koalíció magáévá tegye – a Legfelsőbb Bíróság félelem nélkül és a koalíciónak megfelelő menetrendtől függetlenül jár el, és továbbra is cselekedni fog.”

Egyébként biztos vagyok benne, hogy nem született volna hasonló javaslat, ha a kiszivárgott eredmény az ellenkezője lett volna. Vagyis, az miszerint egy ilyen döntés tükrözné az emberek akaratát, rendezné a vitát és megerősítené az egységet, természetesen nem igaz,” – tette hozzá Elharar.

A Mozgalom a Kormányzás Minőségéért szervezet szintén azt sérelmezte, hogy egy olyan személyes törvénytervezettről van szó, amellyel a bírák határozatainak megírása után hozakodtak elő, és óva intett a Kneszet részéről a bíráskodásba történő ilyen szintű beleavatkozástól.

“A politikusok felhívása főként azután hangzott el, hogy tudomást szereztek arról, hogy a Legfelsőbb Bíróság az alaptörvény ésszerűségre vonatkozó módosítását valószínűleg semmisnek nyilvánítja. Ez egy olyan lépés, aminek semmi köze a viták megelőzésére irányuló ambícióhoz, és célja egy érvénytelen kísérlet annak megakadályozására, hogy a bíróság semmisnek nyilvánítsa az Alaptörvény-módosítást,” – áll a Jogi Előadók a Demokráciáért Fórumának levelében, hangsúlyozva azt is, miszerint “nincs ok az ítéletek közzétételének időpontját halogatni”.

The post Izrael 2024 – újév Hamász tűzijátékkal first appeared on Új Kelet online.