Avi/ujkelet.live

A háború 87. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Gázai övezet déli részén, Khan Juneszben harcoló katonák vasárnap megölték a Hamász terrorszervezet elit Nukba terroristáinak egy részét, míg mások megadták magukat. Néhányuk részt vett az október 7-i mészárlásban.

Északi front: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy ,,egy gyanús légi célpontot” – vélhetően drónt -, amely ,,keleti irányból” az izraeli légtér felé tartott, lelőtt egy vadászgép. A célpont nem lépett be Izrael területére, nem világos, hogy Szíria vagy Jordánia felett lőtték-e le.

Egy másik légi célpontot, amely Szíriából lépett be Izrael légterébe, szintén vadászgépek lőtték le.

Az Iraki Iszlám Ellenállás, Irán által támogatott félkatonai csoportok koalíciója azt állította, hogy vasárnap este ,,megfelelő fegyverekkel” célba vette Izraelt.

Politika és háború: A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus telepügyi minisztere, Orit Sztrock egy vasárnapi kormányülésen megkérdőjelezte az izraeli légierő pilótáinak magatartását a gázai szárazföldi csapatok légi támogatásával kapcsolatban.

,,Igaz, hogy vannak pilóták, akik lelkiismereti okokból nem hajlandók bombázni, és nem támogatják a szárazföldi erőket?” – idézte a média Sztrockot, aki azt mondta, hogy ilyen állítások jutottak el hozzá a terepről.

Eliezer Toledano vezérőrnagy, a vezérkar Stratégiai Igazgatóságának vezetője állítólag azt válaszolta neki, hogy ez „borzalmas kérdés”.

,,A rövid válasz az, hogy nem történik ilyen” – mondta Toledano a találkozóról kiszivárogtatott információk szerint. „A hosszabb válasz az, hogy a háborúban a szárazföldi erőknek nyújtott légi segítségnyújtás mértéke példátlan. Biztos vagyok benne, hogy ha megkérdezed a terepen lévő parancsnokokat, ugyanezt a választ kapod.”

Sztrock ezután állítólag azt mondta: „Azt kérdezek, amit csak akarok. Ne ítélkezz a kérdéseim felett.”

Binjámin Netanjahu miniszterelnök ezután állítólag azt mondta Toledanónak, hogy a miniszter kérdésére adott válasza „helyes válasz” volt, de „ami a kérdés természetét illeti, nem helyénvaló, hogy közlöd a miniszter kérdésével kapcsolatos véleményedet”.

Az esti sajtótájékoztatóján Hagari ellentengernagy visszautasította azt az elképzelést, hogy a gázai szárazföldi csapatok nem kaptak megfelelő légi támogatást, mondván, „soha nem volt ilyen szintű koordináció [a légierő és a szárazföldi erők között] egyetlen hadjárat sem”.

„Egyetlen olyan eset sincs, amikor a szárazföldi erők ne kaptak volna támogatást a levegőből vagy kivonást a tűzvonalból” – mondta.

Herci Halevi vezérkari főnök a dél-gázai Khuza’ában bevetett tartalékosokkal beszélve azt mondta, hogy „minden lépéseteket a lehető legerősebb tűz fogja támogatni”, nyilvánvalóan utalva Sztrock és néhány más miniszter kritikájára a témában.

Biztonsági katasztrófa: Roi Jifrach, akit azzal vádolnak, hogy katonának és rendőrnek adta ki magát, fegyvereket, lőszereket, valamint katonai és rendőri felszereléseket lopott a gázai harci övezetből, Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Joáv Gallant védelmi miniszterrel is pózolt, miközben meglátogatták a harcosokat – és szelfiztek is.

Jifrach büntetett előéletű – ötször állt bíróság elé fegyverek, kábítószerek és szexuális bűncselekmények miatt.

A Ynet által szerzett további információk szerint Jifrachnak sikerült bejutnia bázisokra, és jelen volt a taktikai főhadiszálláson, amikor Herci Halevi vezérkari főnök látogatást tett az egyik bázison. ,,Azért jöttem, hogy segítsek a háborúban” – állította kihallgatásán, és arra a kérdésre, hogy tervezte-e a bejutást olyan helyekre, ahol magas rangú tisztviselők tartózkodtak, nemmel válaszolt: ,,Csak segíteni akartam.”

Vasárnap az ügyészség vádiratot nyújtott be a tel-avivi kerületi bírósághoz a 35 éves tel-avivi Jifrach ellen, és kérte őrizetben tartását az eljárás végéig.

A vád szerint Jifrach október 7-én érkezett a déli harci zónába, és többek között tűzszerésznek, a Nemzeti Terrorelhárítási Egység (Jamam) harcosának és a Sabak belbiztonsági szolgálat tagjának adta ki magát. A félrevezetése és a harci övezetben való tartózkodása lehetővé tette számára, hogy hozzáférjen fegyverekhez, lőszerekhez, valamint katonai és rendőri felszereléshez.

A háború kitörése és december 17-i letartóztatása közötti időszakban Jifrach nagy mennyiségben lopott fegyvereket és lőszereket, köztük gránátokat, töltényeket, golyókat és egyebeket. Ezenkívül rengeteg katonai és rendőri felszerelést lopott el, például egyenruhákat, walkie-talkie-t, drónokat és egyebeket. A járművében lévő fegyverek és lőszerek egy részét különböző helyekre szállította. Letartóztatása idején fegyverek, lőszerek és felszerelések voltak az autójában, a lakásában és az anyja lakásában.

Letartóztásakor Jifrach taktikai egyenruhát viselt, és a rendőrök lefoglaltak nála egy M4-es gépkarabélyt, három arab feliratos robbanóeszközt, 14 darab villanógránátot, két füstgránátot, egy M203-as golyót, egy doboz 5,56 mm-es lőszert, egy doboz 9 mm-es lőszert, egy katonai táblagépet, egy drónt, katonai mellényeket, harci öveket, kerámia mellényeket és sisakokat.

The post Drón keletről, biztonsági katasztrófa, politika és háború first appeared on Új Kelet online.